Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Elkezdték a leszállópálya építését

Sajtótájékoztató keretében indították el a helikopter-leszállópálya építkezési munkálatait tegnap a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szomszédságában. A heliport megépítése után a jövőben ezen a helyen veszik fel a sürgős ellátásra, szállításra szoruló betegeket a mentőhelikopterek. A tervek szerint három hónap alatt készül el a


Nyolc helikopter-leszállópálya áll a mentőhelikopterek rendelkezésére az országban. A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szomszédságában építik a kilencediket. A kivitelezési munkálatokat tegnapi sajtótájékoztató keretében indították. Az eseményen Konrád Judit, az egészségügyi intézmény vezetője azt mondta, az elmúlt években folyamatosan a kórház fejlesztésén dolgoztak azért, hogy betegeik számára a legjobb szolgáltatást tudják biztosítani. Ám ennek ellenére mindig lesznek olyan sürgős esetek, amelyeket specializált központokban kell majd ellátni.
– Az ilyen esetekre szolgál majd ez a heliport, mert számukra is meg kell adni a gyógyulás esélyét. De miért ne? Akár helikoptert is fogadhatunk ezen a helikopter-leszállópályán, mivel a kórházunkban minden tekintetben ultraspecializált szakembereink vannak, csúcstechnológiájú orvosi műszereink, és ezáltal a legeslegjobb szolgáltatást tudjuk nyújtani most is és az elkövetkező években is – jegyezte meg a kórházigazgató.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke gratulált a kórház és a megye vezetőségének az egészségügyi szolgáltatások folyamatos fejlesztéséért, azért, hogy megteremtik annak a lehetőségét, hogy minden beteg mielőbb jó ellátásban részesüljön. Hozzátette: Hargita megyei kollégáival az elmúlt években azon dolgoztak a parlamentben, hogy az országos költségvetésből erősíteni és támogatni tudják a megyei önkormányzat kórházfejlesztési erőfeszítéseit. Hangsúlyozta: a munkát folytatni kell, tervezni, meghatározni a prioritásokat, és ehhez anyagi forrásokat rendelni.
– Fejleszteni, építeni csak akkor lehet, ha van pénz. Persze, a pénz előtt kellenek tervek. A tervek előtt kellenek szakemberek, a szakemberek mellé kellenek olyan közéleti emberek, politikusok, vezetők, akik összhangban tudnak dolgozni. Ez Csíkszeredában, Hargita megyében így volt, én bízom abban, hogy így lesz ezután is – részletezte Kelemen Hunor.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azt mondta, tizenkét éve dolgoznak azon, hogy a csíkszeredai kórháznak olyan jövőképet tudjanak biztosítani, hogy a szakemberek számára vonzó legye, és minőségi ellátásban részesüljenek a betegek.
Ez idő alatt sok minden változott, ám megmaradt az elhatározás, és ma már senki sem kételkedik abban, hogy klinikai kórházzá válhat a megyei egészségügyi intézmény. 
– A leszállópálya tekintetében ez most már a második erőfeszítésünk. Néhány éve sikerült biztosítani, hogy legalább lehessen biztonságos körülmények között egy – ha nem is engedélyezett – leszállópályán leszállni és ott a betegeket átvenni. Akkor is elmondtuk, hogy az csak egy ideiglenes állapot, ameddig ez meg fog épülni, és én bízom abban, hogy a mai nap elkezdődött munkálat mentén a leszállópályát rövidesen létre tudjuk hozni – tette hozzá a megyeelnök.
Romeo Lupu, a kivitelező cég vezetője elmondta, a leszállópálya több okból is fontos. Egyrészt azért, mert a Csíkszeredához legközelebbi ilyen pálya Marosvásárhelyen van, és a betegszállítás szempontjából nagyon fontos, hogy egy olyan engedélyezett helyen tudjon leszállni a mentőhelikopter, ahol semmi nem akadályozza a leszállást. Ugyancsak lényeges az is, hogy ha a leszállópálya a kórház udvarán van, akkor nem kell a beteget még tovább szállítani, sokkal hamarabb orvosi ellátásban részesülhet. Romeo Lupu azt is megjegyezte, hogy a csíkszeredai kórház leszállópályája 24 órás üzemmódban fog működni. 
A beruházás több mint 1 milló 300 000 ezer lejbe kerül, a kivitelezés három hónapot, az engedélyeztetés és a személyzet kiképzése öt hónapot vesz igénybe.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés