Egyetlen koronás szülés sem volt Székelyudvarhelyen: Egyelőre marad a háttérkórház

Még nem áll vissza a régi kerékvágásba a kórház. Üresjáraton? —   Fotó: Lőrincz Csaba

A vészhelyzet idején sem változik a székelyudvarhelyi kórház járványügyi szerepe. Továbbra is ellátják a koronavírusos betegeket, és azokat, akik egyéb társbetegségben szenvednek és szakellátásra van szükségük. Nem sok ilyen eset volt az elmúlt hetek alatt.

Bár véget ért a szükségállapot, továbbra is COVID-19 háttérkórház marad a székelyudvarhelyi egészségügyi intézmény – olvasható Facebook-oldalukon, ahol az elmúlt néhány hétben, a korábbi gyakorlattól eltérően naprakész információkkal igyekeznek ellátni a lakosságot.

Tizenhatan a fertőzőn
A városi kórház ellátja az udvarhelyszéki SARS-Cov-2 fertőzött betegeket, illetve azokat a Hargita megyei pácienseket, akik a SARS-Cov-2 fertőzés mellett más betegségekben is szenvednek és emiatt kórházi ellátásra szorulnak, illetve itt szül(né)nek azok a nők is, akik fertőzöttek. 
Dr. Lőrinczi Csaba orvosigazga-
tótól tegnap megtudtuk, hogy 16 koronavírussal fertőzött személyt ápolnak Udvarhelyen, de a betegek zöme csíkszéki. Március végén rendelték el, hogy háttérkórház legyen a székelyudvarhelyi, és mint kiderült, azóta mindössze 7 SARS-Cov-2 fertőzött beteget kellett egyéb társbetegség miatt szakellátásban részesíteni, és egyetlen „koronás” szülésük sem volt. 
Ez idő alatt szüneteltek, és továbbra is elmaradnak a krónikus, halasztható vizsgálatok, illetve kórházi kezelések. Csak a sürgősségi eseteket látják el a kórházban, illetve azokat az eseteket, amelyek halasztása a beteg számára életveszélyes lehet. Ezen betegeknél először egy erre kijelölt helyen elvégzik a koronavírus-tesztet, majd az eredmény függvényében a megfelelő osztályokra kerülnek. Mivel a betegek elkülönítése nagymértékben korlátozza a rendelkezésre álló helyeket, a nem SARS-Cov-2 fertőzött páciensek egy részét továbbra is a Csíkszeredai Megyei Kórház látja el.

Óvatosan a járóbeteg-rendeléssel
Nehéz megmondani, hogy még meddig marad fent ez az állapot – mondta az orvosigazgató. Az egészségügyi miniszter nyilatkozatára utalt, amely szerint, ha majd több napig 100 alatt marad az új fertőzöttek száma, lehet számítani a változásra. Jó hír viszont, hogy lassanként nemcsak a koronavírusos betegekre jut elegendő figyelem, hiszen – ha csökkentett üzemmódban is – elindult a járóbeteg-rendelés, beindultak az ellenőrző- és felülvizsgálatok. Dr. Lőrinczi Csaba hangsúlyosan felhívta a figyelmet arra, hogy családorvosi küldőpapír és telefonos egyeztetés nélkül ne rohanják le a betegek a rendelőket, mert továbbra is fontos kerülni a tömörülést, annál is inkább, mert a beteg emberek jóval könnyebben elkaphatnak bármilyen fertőzést.
– Nagyon fontos az előre megbeszélt időpont betartása a várakozás, illetve a zsúfoltság elkerülése végett. Enélkül nem áll módunkban fogadni a betegeket – emelte ki az orvosigazgató.

Asztalos Ágnes
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés