Hirdetés


Területalapú támogatás

Eddig 21 ezer gazdának utalták az előleget

A területalapú támogatást igénylő 26 ezerből több mint 21 ezer gazdálkodó számlájára utalta már a jogcímenkénti támogatáselőlegeket a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. December elsejétől viszont már a végleges kifizetés kezdődik.


Október közepétől kezdődően Hargita megyéből több mint 21 ezer gazda számára folyósította, vagy a kifizetést engedélyezve útnak indította a 2020-as területalapú támogatási előlegeket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA): a legtöbb gazdálkodó folyószámlájára már meg is érkezett a pénz – mondta el tegnap érdeklődésünkre Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója.
– Az előlegfolyósítással a mai nappal bezárólag nagyságrendileg 21 500 gazdálkodónál tartunk. Hargita megyéből ennyi gazda számára utaltuk a pénzt. Azon gazdák esetében, akiknek a kifizetési ügycsomóját például a tegnap vagy tegnapelőtt zártuk le, várhatóan a jövő héten érkezik meg számlájára az előleg. Fontos tudni, hogy a gazdák az előleget nem egy utalással és nem egy összegben kapják, hanem támogatási jogcímenként különböző részösszegekben. Az sem ritka, hogy egy gazda az előleget öt különböző támogatási jogcímből, öt átutalás formájában kapja meg. Nincs mit tegyünk, ilyen az informatikai rendszerünk. A lényeg az, hogy mindenki megkapja. A területalapú támogatásokból 70 százalékos, a hegyvidéki támogatásból és az agrár-környezetgazdálkodási csomagokból pedig 85 százalékos előleget folyósítunk a számukra – hangsúlyozta lapunknak Haschi András. Hozzátette: az előlegfolyósítási kampány november végéig tart. Az addig hátralevő két-három hét alatt nem részesülnek támogatáselőlegben azok a gazdák, akiknek a parcellái idén teledetekciós ellenőrzés alá estek, illetve akiknek a támogatási kérelmében az ellenőrzés során problémákat, rendellenességeket találtak. Ugyancsak ne számítsanak támogatáselőlegre azok a termelők, akik a 4-es számú agrár-környezetgazdálkodási csomagot választották: esetükben a különtámogatás feltételeként szereplő vállalások teljesítését a kora téli időszakban kell ellenőrizniük a kifizetési ügynökség munkatársainak.
– Igazából egy-két hét múlva lényegtelen lesz, hogy ki részesül előlegben és ki nem, hamarosan, december 1-től indítjuk a támogatások végleges kifizetését. Ez azt jelenti, hogy véleményem szerint karácsonyig a megyéből majdnem minden gazda – az is, aki nem részesült előlegben – megkapja az őt illető teljes területalapú és agrár-környezetgazdálkodási támogatást – szögezte le Haschi András.
Hargita megyéből a területalapú támogatási jogcímekre idén 26 ezer növénytermesztő és állattartó nyújtotta be kérelmét. A 2020-as területalapú alaptámogatást (SAPS) hektáronként 98,71 euróban szabták meg, ezen felül a redisztributív támogatásból az 1–5 hektárt művelő gazdákat hektáronként 5 eurós kiegészítéssel, az 5–30 hektárt művelőket pedig hektáronként 48,1 eurós plusztámogatással segítik. A zöldítési támogatással hektáronként 57,82 euróval, míg a fiatal gazdálkodóknak járó különtámogatással hektáronként 36,61 euróval nőnek idén a megkapható összegek.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés