Hirdetés


Döntéseket hozott a nemzetközi és a kontinentális szövetség is: Időpontokat közöltek

Amennyiben törlik a negyeddöntőket, úgy a címvédő Győri Audi ETO KC idén is Bajnokok Ligája-döntős lesz —   Fotó: Halmágyi Zsolt / archív

A Nemzetközi és az Európai Kézilabda Szövetség is fontos döntéseket hozott a hétvégén tartott üléseiken. Előbbi az olimpiai selejtezők időpontjait közölte, utóbbi pedig kiosztotta a férfi vébé európai helyeit, és kijelölte a női Eb mezőnyét, valamint az európai kupasorozatok befejezéséről is döntött.

Fontos döntéseket hozott a hétvégén a Nemzetközi (IHF) és az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöksége, amely válogatottakat, klubcsapatokat is egyaránt érint. Az IHF az olimpiai selejtezők időpontjait közölte, míg az EHF kiosztotta a férfi vébé európai helyeit, ugyanakkor kijelölte a női Eb mezőnyét, valamint döntött az európai kupasorozatok befejezéséről.
Az IHF videokonferencián arról határozott, hogy 2021. március 19. és 21. között – azaz majdnem napra pontosan az idei március 20–22-re kiírt programra egy évvel – rendezik a női olimpiai selejtezőtornákat három helyszínen. A magyar válogatott Kazahsztán, Oroszország és Szerbia társaságában szerepel a 2. csoportban Győrben, míg a román csapat a 3. csoportban a házigazda Montenegró, Norvégia és Thaiföld ellen lép pályára Podgoricában. Az 1. csoport küzdelmeinek a spanyolországi Llíria ad otthont, ahol a házigazda spanyolok mellett a svédek az argentinok és Szenegál küzd. A selejtezős csoportok első két helyezettje jut ki a 2021-es tokiói olimpiára, a 12 csapatos tornára eddig Angola, Brazília, Franciaország, Dél-Korea, Hollandia és a házigazda Japán biztosította részvételét.
A férfiak selejtező tornáját 2021. március 19. és 21. között rendezik, az 1. csoportban Norvégia, Brazília, Chile és Dél-Korea, a 2. csoportban Franciaország, Horvátország, Tunézia és Portugália, a 3. csoportban Németország, Svédország, Szlovénia és Algéria küzd, a csoportok első két helyezettje vehet részt a jövő nyári olimpián. Korábban a vb-címvédő Dánia, az Eb-győztes Spanyolország, a házigazda Japán, az Afrika-bajnok Egyiptom, az ázsiai selejtezőtorna-győztes Bahrein és a Pánamerikai Játékok elsője, Argentína szerzett jogot az olimpiai részvételre.
Az IHF további döntéseket hozott, így például az idei romániai női junior-világbajnokságot júliusról december 2–13-ra halasztotta, az U18-as horvátországi lány-világbajnokságot egy hónappal eltolta, így erre szeptember 29. és október 11. között kerül sor. A férfi és női strandkézilabda-vb-nek – amelynek Olaszország adott volna otthont – új helyszínt és időpontot keres a nemzetközi szövetség.

Törölték a selejtezőket
Az EHF a koronavírus-járvány miatt törölte a világbajnoki és Európa-bajnoki két selejtezősorozat hátralévő mérkőzéseit. Az EHF mindkét szakág esetében a legutóbbi Európa-bajnokság végeredményét vette alapul a továbbjutók megállapításánál.
A férfiaknál Szlovénia, Németország, Portugália, Svédország, Ausztria, Magyarország, Fehéroroszország, Izland, Csehország és Franciaország jutott ki az egyiptomi világbajnokságra, Spanyolország, Horvátország, Norvégia, Dánia és a házigazdák válogatottja már eddig is biztos résztvevőnek számított.
A nőknél Franciaország, Oroszország, Hollandia, Románia, Svédország, Magyarország, Montenegró, Németország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia, Lengyelország, Csehország és Horvátország csatlakozott a házigazda Norvégia és Dánia csapatához. Az Európa-bajnokság sorsolását június 18-án Bécsben tartják.

Csak a BL-t fejezik be
Az EHF döntése értelmében csak a női és férfikézilabda Bajnokok Ligája 2019/2020-as küzdelmeit fejezik be, a női, valamint a férfi Challenge- és EHF-kupában nem hirdetnek győztest.
A férfi BL a csoportkör után, a rájátszás első fordulója előtt szakadt félbe a koronavírus-járvány miatt, a nyolcaddöntőben a Veszprém, a Szeged és a Bukaresti Dinamo is érdekelt volt. Az EHF döntése értelmében viszont az A és B csoport első két helyezettje, azaz az FC Barcelona, a Paris Saint-Germain, a THW Kiel és  Telekom Veszprém vehet részt a kölni, december 28. és 29-i négyes döntőben.
A női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének céldátuma nem változott, az európai szövetség továbbra is úgy tervezi, hogy a tornát szeptember 5-én és 6-án tartják. Jelenleg vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a negyeddöntőket meg lehet-e rendezni szeptember 3-án. Amennyiben a szeptemberi időpont nem tartható, akkor októberre halasztják a tornát, a negyeddöntőket törlik, a négyes döntőben pedig a két csoport első két-két helyezettje, vagyis a címvédő Győri Audi ETO KC, a francia Metz HB és Brest Bretagne, valamint a dán Esbjerg HB léphet pályára.
A negyeddöntőben egyébként két román csapat is érdekelt lenne, a VSK Râmnicu Vâlcea a Metz-cel, míg a VSK Bukarest a Győri ETO KC-val kellene játsszon a döntős helyért, a másik két párharcban a Buducnost Podgorica a Team Esbjerggel, a Rostov-Don pedig a Brest Bretagne ellen lépne pályára.

HN-összeállítás
 

Hirdetés