Rajt holnap hajnalban

Csonka szezon az NHL-ben

A koronavírus-járvány miatt meg­rövidített programmal és új cso­portbeosztással, valamint átala­kított rájátszással holnap kezdődik a 2020/2021-es szezon az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL).

Márciusban félbeszakadt az előző idény, a rájátszást emiatt csak késő nyáron és szeptemberben tudták megrendezni zárt kapuk mögött, úgynevezett buborékban, Edmontonban, illetve Torontóban, így aztán a mostani kiírás sem tudott elkezdődni a hagyományos októberi időpontban. Ezért ezúttal nem 82, hanem csak 56 találkozót vívnak a csapatok az alapszakaszban.
A pandémiás helyzetben hozott utazási korlátozások és a ka­ranténkötelezettségek miatt át kellett alakítani a csoportbeosztásokat. Mérkőzéseket kizárólag csoporton belül rendeznek, a rájátszás – ahová csoportonként a legjobb négy csapat kerül majd – első két körének összecsapásait divízión belül játsszák, így a kanadai kluboknak az elődöntőig nem kell az Egyesült Államokba utazniuk, és az amerikai gárdák sem lépik át az országhatárt.
A május 8-ig tartó alapszakaszban a három amerikai csoportban minden együttes nyolcszor találkozik a többivel, míg a kanadai divízióban (ahol hét együttes van) 9-szer vagy 10-szer, így a szakemberek szerint sokkal több „ellenségeskedés vagy utálat” halmozódhat fel, és a playoff-ban ezek tovább éleződhetnek, azaz rengeteg kiállítást hozhat a szezon.
A rövid holtidényben nem volt jelentősebb játékosmozgás, sztárok alig váltottak klubot. Visszavonult többek között két legendás játékos, a háromszoros Stanley Kupa-győztes Justin Williams, valamint a kétszeres bajnok Corey Crawford. Utóbbi annak ellenére, hogy októberben két évre szóló 7,8 millió dolláros szerződést kötött a New Jersey Devilsszel.
A svédek rutinos kapusa, Henrik Lundqvist elhagyta a New York Rangerst, a Washington Capitalshoz igazolt, ám kiderült, szívproblémái miatt nem játszhat, és már meg is műtöttek. A fővárosiakat erősíti a jövőben a 43 éves szlovák Zdeno Chara, a liga egyik legkeményebb hátvédje, mert a Boston Bruins – amelynek kapitánya volt és amellyel 2011-ben Stanley Kupát nyert – inkább a fiatalítás mellett döntött. Ugyanakkor a Capitalsot elhagyta Braden Holtby, a 2018-as bajnoki alakulat kapusa, és áttette székhelyét Vancouverbe, a kanadai együttes ettől a szerződéstől jelentős előrelépést vár.
Éppen a csekély keretátalakulások miatt a Tampa Bay Light­ningnak komoly esélye van a címvédésre, ám trónkövetelőkből is akad bőven. A Dallas Stars a fináléban bebizonyította, hogy sebezhető tud lenni a bajnok, ugyanakkor keletről még a Washington Capitals, a New York Islanders, a Pittsburgh Penguins, a Philadelphia Flyers és a Toronto Maple Leafs, nyugatról pedig a Dallas mellett a Vegas Golden Knight és a Colorado Avalanche is kihívónak számít.
Jelenleg biztosnak látszik, hogy még tavasszal sem lehet szurkolókat beengedni a csarnokokba (vagy csak korlátozott számban) – az előző idény teljes rájátszása is nézők nélkül zajlott –, ennek következtében a liga már korábban lemondta a hagyományos, szabadtéri stadionban rendezett Winter Classicot, valamint az All Star-hétvégét.

Hirdetés