Távfűtés-szolgáltatók

Csökkent a leválók száma

Karbantartják a kazánházakat —   Fotó: László F. Csaba

Bár a fűtésidény szünetel, a régióban található szolgáltatók a nyári időszakban is dolgoznak, hiszen ebben a periódusban végzik el a karbantartási munkálatokat, no meg meleg vízre folyamatosan szükség van. A megkérdezett cégvezetők nem számoltak be különösebb bevételkiesésről vagy csoportos lecsatlakozásokról.

Csíkszeredában április elsejétől új igazgatója van a Goscom Rt.-nek Biró Hajnalka személyében. Mint mondta, a cégnél különösebb átszervezésre nem volt szükség, a már kialakított rendszer szerint dolgoznak a továbbiakban is. Jelenleg a nyári karbantartási munkálatok folynak a kazánházakban, a hőmennyiségmérő órákat is cserélik, ahol szükséges.
– Fűtésidényben öt kazánházban állítjuk elő a hőenergiát, nyári időszakban három működik. A fűtés és meleg víz előállítása kétféle módon történik: a Kalász negyedben, a Malom utcai kazánház körzetében, a Szív utcában és a Temesvári sugárúton levő távfűtéses tömbházak alagsorában hőcserélők vannak – mondta az igazgató.
Hozzátette, hogy ezekben a kazánházakban helyben állítják elő a meleg vizet a fogyasztók igénye szerint. A fűtés pedig a külső hőmérséklet vagy a lakók kérése alapján időzíthető. Az igazgató kérdésünkre elmondta: a többi városrészben a hagyományos fűtés- és melegvíz-rendszer működik, a számlázás pedig a mérőórák által rögzített adatok alapján történik a lakástulajdonosi társulások felé.
– Vízszintes elosztású rendszert építettünk hat lépcsőházban, itt a fogyasztóknak lehetőségük van egyénileg szabályozni a szükséges hőmennyiséget. Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi években stabilizálódott a fogyasztóink száma – fűzte hozzá Biró Hajnalka.
Mint mondta, a fűtésidény vége óta két leválási kérést fogadtak el, a tavaly nyáron pedig 130-an váltak le a távhőrendszerről, vagyis a koronavírus okozta rendkívüli állapot nem okozott különösebb gondokat ezen a téren. 
A távfűtést Szé­kely­ud­var­he­lyen biztosító Urbana Rt. a nyár folyamán a törvény által előírt tisztítási, karbantartási munkálatokat végzi a kazánházaknál – tájékoztatott Hadnagy Gábor vezérigazgató.
A vállalat vezetője elmondta, a kazánházak közül háromban folyik tényleges munka, a másik kettő ugyanis automata rendszerrel van ellátva. Székelyudvarhelyen a fűtési szezon április végi befejezésekor 1946 háztartás volt távfűtési rendszeren. Azóta 20 lakástulajdonos döntött a lecsatlakozás mellett, 13-an pedig úgy határoztak, hogy visszaállnak a távfűtési rendszerre. 
Az Urbana Rt. vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy jelenleg 61 tömbházban van vízszintes elosztású fűtésrendszer, ebből kettőt a tavaly építettek.  
– Nyári időszakban gazdaságos üzemmódban működünk, kevesebb kapacitással ugyanazt a minőségi szolgáltatást biztosítva. A színvonal és az üzembiztonság hatékonyságának javítása érdekében a fűtési szezonon kívül a nyár folyamán több, előre eltervezett karbantartási munkálatot végeztünk – mondta Erős János, a gyergyószentmiklósi Helyi Közszolgáltató Közmű igazgatója.
Hozzátette, hogy a rendszer automatizált, így időt, pénzt takarítanak meg, és védik a környezetet.
Négy kazánházat működtetnek, hőelosztás céljából a központi kazánház a legfontosabb, amely a Temető utcában van. Egy kazánház van még a Bucsin negyedben és kettő a Virág negyed északi és déli részein, amelyek hőelosztóként működnek.
– Lecsatlakozás nem volt az elmúlt időszakban, viszont visszacsatlakozás igen. 2019-ben négy, 2020-ban 5 lakást csatlakoztattunk vissza. Jelen pillanatban 3853 háztartás tartozik a távfűtési rendszerhez – mondta az igazgató.

Fülöp Orsolya
Hadnagy Éva

Hirdetés

Hirdetés