Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

CSIT, egy kicsit másképp

Latolgatták a rendezvény elhalasztását, de élnek az online tér nyújtotta lehetőségekkel

 

 

Augusztus 9–12. között az online térben szervezik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót, a CSIT-et. A Gyulafehérvári Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvényének célja tanácsokat, iránymutatást, lelki támaszt biztosítani a 14 és 30 év közötti fiataloknak, illetve lehetőséget nyújtani az isteni szeretet megtapasztalására és hitük megerősítésére – mindezekről tegnap a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház udvarán tartott sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

 

Évente több száz fiatal vesz részt immár a több mint negyvenéves múltra visszatekintő Csíksomlyói Ifjúsági Találkozón. Idén a járványügyi helyzet miatt az online térben szervezik a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye 14 és 30 év közötti fiatalokat megszólító legnagyobb ifjúsági rendezvényét. Ezúttal két-háromezres részvételre és határon túli ifjak online jelenlétére is számítanak a szervezők, mondták el tegnapi sajtótájékoztatójukon.
– Egyben nagy lehetőség is az online CSIT, és a nagy lehetőség abban nyilvánul meg, hogy meg tudtunk szólítani olyan meghívottakat, akik egyébként nem tudtak volna eljönni a rendezvényre. Van már pozitív visszajelzésünk olyan nevektől, akiket évek óta várunk, és nem tudtuk színpadra hozni őket. Ilyen például Pintér Béla, de ezenkívül van még egy-két meglepetésünk, amit most nem fogok elárulni, de aki követi a Facebook-oldalunkat, az fog értesülni azokról a személyekről, akikkel szeretnénk meglepni a keresztény ifjúsági közösséget. A fő célunk, hogy értéket képviseljünk, keresztény értéket adjunk át – részletezte Kállai Emánuel, a rendezvény egyik szervezője.
Hozzátette: a négynapos találkozónak tábori és fesztivál jellege is lesz. Délelőttönként előadásokra hívják a fiatalokat. A 14–15 éveseknek Csíki Szabolcs, a főegyházmegye ifjúsági lelkésze, a 16–17 éves korosztálynak Sajgó Szabolcs pedagógus, a 18–19 éveseknek Guia Hugó ferences szerzetes, a 20 év fölöttieknek Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes tartja a tanításokat. Az elhangzottakat délutánonként kiscsoportos beszélgetéseken mélyítik el a fiatalok. A találkozó programját reggeli ima és torna, illetve dicsőítések, műhelyfoglalkozások, játékok és kihívások is színesítik. Az ifjúsági rendezvényen naponta 18 órától szentmisét is tartanak. A találkozó csúcspontját, akárcsak a korábbi években, ezúttal is a szentségimádás fogja jelenteni. A CSIT vendége lesz többek között Kovács Gergely, a főegyházmegye érseke; Böjte Csaba ferences szerzetes; dr. Csókay András magyarországi idegsebész és az Euchariszt Együttes is.
Az idei ifjúsági találkozó a Vegyétek és egyétek! Őáltala, Ővele és Őbenne mottóval kapcsolódik a főegyházmegye – Eucharisztia – pasztorális évéhez.
– Ezzel a mottóval szeretnénk közvetíteni, hogy mennyire fontos Istennek a közelsége, és ebben a járványügyi helyzetben nagyon sokáig nem volt alkalmunk szentmisén részt venni. Ezt kiemelve még nagyobb hangsúlyt kapott ez a mottó, amely még a járvány előtt megfogalmazódott. Így utólag azt látom, hogy Istennek hatalmas nagy terve van ezzel, és én személyesen a humorát is érzékelem ebben – jegyezte meg Kerekes Csilla szervező.
A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra jövő héttől a csit.fif.ma oldalon jelentkezhetnek a fiatalok. A rendezvény programjai a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó Facebook-oldalon követhetők.

Hirdetés

Hirdetés