Hirdetés


Az ipari fajták mázsánkénti ára 2-3 euró, az étkezésié 10-15 euró körül alakul

Csendes az európai burgonyapiac

Nyugat-Európában jellemzően nem történt változás a burgonyapiacon, egyelőre még a kereslet is visszafogott – tájékoztatja a gazdákat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kiderül az intézet piaci körképéből, hogy Belgiumban a héten véget ér a feldolgozásra szánt újburgonya betakarítási szezonja. A feldolgozók élőszerződések alapján, csak a gyártási kapacitáshoz szükséges mennyiségeket vásárolják fel, így a kereslet is alacsony. A belga újburgonya mázsánkénti ára 2,50-3,00 euró. Hollandiában továbbra is nagy a szárazság, a tömör talajok megnehezítik a betakarítást. Az árak továbbra is stabilak: 2,5 és 3 euró körül alakulnak, 100 kilónként. A gyárak kapacitásuk körülbelül 80-90%-án dolgoznak. Az újburgonya-szezon nagyjából a jövő héten ér véget. A friss piaci étkezési burgonya ára mázsánként 10 és 17 euró között alakul, az exportra szánt burgonyát – nagy zsákos, big bag kiszerelésben – 10 és 13 euró között értékesítik.
Németországban a friss piaci – korai és középkorai – krumpli ára átlagosan 2 eurót csökkent. A kemény húsú, „A” főzési típusú mázsájáért 12,25 eurót, a puha, lisztes húsú „B” típusú mázsájáért 11 eurót fizettek. A feldolgozóipari árak (korai és középkorai) mázsánként 2 és 3 euró között mozognak, a bioburgonya ára azonban látványosan kiemelkedő: a termelői árak 55 és 58 euró/mázsa között változtak.
Nagy-Britanniában a nagykereskedelmi piacokon a kereslet enyhe javulása tapasztalható. A megfigyelők szerint a nagyvárosi éttermek forgalma a járvány előtti szint csupán 50%-át éri el, kisebb térségek éttermei a normál forgalmuk 70%-án üzemelnek. A többlet­mennyiségekért a feldolgozóüzemek sem mutattak nagy érdeklődést: a gyengébb minőségű tételek ára mázsánkénti 4,5 és 5,5 euró között van, de a kiváló alapanyagnak számító Sagitta vagy Maris Piper fajták esetében akár a 7,7-8,8 eurót is kifizetik. Az Agria fajta még kiemelkedőbb: akár 15,5 eurót sem sajnálnak a kiváló minőségű alapanyag 100 kilójáért.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés