Beszélgetés Szőcs Renátával

Csak a pozitív dolgokból lehet építkezni és erőt meríteni

Fotó: László F. Csaba

 

 

A csíkszeredai fiatal lány közel négy éve nyerte meg a magyarországi Star Academy tehetségkutató műsort, azóta élete nagy fordulatot vett: Budapestre költözött, hogy építhesse karrierjét, hogy valami újat és különlegeset mutasson fel a szakmában. A sikerhez vezető út viszont akadályokkal van kikövezve, s ezeket az akadályokat még jobban megnehezítette a járvány, a karantén. Szőcs Renáta ennek ellenére kitartóan dolgozik. Legújabb daláról kérdeztük. 

– Mi történt, történik veled mióta megnyerted a tehetségkutatót?

– A legpontosabb megfogalmazás az, hogy próbáltam megtalálni a saját hangomat, az utamat. Azt, hogy hogyan is kellene nekem dolgoznom és fejlődnöm. Nem olyan könnyű, amilyennek tűnik, hiszen a tehetségkutató műsor után egyedül kellett boldogulni, megkeresni a lehetőségeket és az embereket, akik segítségemre lehetnek. Minél fiatalabb vagy, annál nehezebb, mert érni kell a dologhoz, érzelmi és értelmi síkon egyaránt. Amióta Szakály Gergővel dolgozom, azóta találtam meg saját magam. Azóta érzem igazán, hogy tudom, mit akarok és hogy azt hogyan kell megvalósítanom. Gergővel egy éve dolgozom, az első projektünk az Álmodnék című dal volt. Igaz, néha nem úgy és azt csinálja az ember, amit szeretne, de ez így van rendjén. Idővel szembejönnek azok az emberek és lehetőségek, amelyekre és akikre szükségünk van és amelyek előbbre visznek.

– Hogyan alakul a karriered, milyen lehetőségek vannak számodra?

– A járvány felülírta a tervezett programokat. Rengeteg koncertet, fellépést, szereplést terveztünk, a karantén bevezetésével mindent töröltek. Tévécsatornák kerestek meg, műsorokba is hívtak, így a Magyarország! Szeretlek tévéműsorba is. Remélem, hogy utólag vagy átszervezve ezekre mind sor kerül majd. Sok nehézség van, főként így, hogy gyakorlatilag idegen voltam az országban, a szakmában is eleinte. Négy éve élek a magyar fővárosban, és most jutottam el arra a pontra, hogy úgy érzem: önálló és független kezdek lenni. Eddig csak bólogattam, és mindent elfogadtam, de most már ki tudok állni magamért és azért, amit szeretnék. Értem mindezt a munkámra, a dalaimra vagy akár a forgatásokra is. Időre és energiára van szükség, hogy talpon tudjak maradni.

– Hamarosan kijön az új dalod, amelyet izgalommal várnak a rajongók. Beszámolsz az alkotói folyamatról?

– Az új dalunk, amit Szakály Gergővel közösen írtunk és hangszereltünk a Hétköznapok címet kapta. A dal premierje még várat magára, hiszen előbb vissza kell utaznom Budapestre. A rádiós premier pénteken esedékes, a Petőfi rádióban. A téma elég egyszerű, akárcsak a szöveg. Mondanivalója: tanuljunk meg örülni az apró dolgoknak, hogy ne keseredjünk bele a szürke hétköznapokba. Mind a szövegen, mind a zenei részben dolgoztam én is, Gergővel egyenlő felek voltunk az alkotói munkában. A dal klipjét már leforgattuk Budapesten, mielőtt hazajöttem volna. Mindemellett meghívtak minket egy 15 állomásos akusztikus turnéra, a koncertek így kisebb létszámú közönség előtt zajlanak majd, ha minden jól megy. A turné helyszíne Budapest keleti része. 

– Hogyan tudtál dolgozni a karantén ideje alatt? Milyen nehézségeid voltak?

– A körülményekhez képest úgy érzem, egész jól és hatékonyan tudtunk dolgozni. Nekünk is át kellett rendezkedni az online térbe, ami megnehezítette a dolgunkat, de szerencsére sikerült megoldani a felmerülő gondokat. Igyekeztem szorosabb kapcsolatot kialakítani azokkal az emberekkel, akik érdeklődnek a munkám iránt. Betartom persze a kellő távolságot, de úgy gondolom, hogy van közönségem. Vannak olyan emberek, akikhez az én zeném szól és akik örömmel hallgatják azt, tudnak vele azonosulni. Megtapasztaltam, hogy szükség van a kreatív megoldásokra. Nagyobb hangsúlyt fektettem az online-ra, többet beszélgettem a követőkkel, egyszóval próbáltam felkészülni az újraindulásra.

– Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

– Minél több dalt szeretnék írni, tervezünk egy közös lemezt Gergővel. Több területen is ki akarom próbálni magam, s majd egyszer szeretnék édesanya lenni. Nem görcsölök rá a zenei karrierre, hiszen szeretetből csinálom az egészet. Nem tudok nem énekelni, de idővel szükség lesz B tervre is, ami kialakulóban van. Szeretnék egy közönséget, aki szeret és támogat engem. A polgári esküvőre is sort kerítünk nemsokára, reményeink szerint idén ősszel vagy 2021 tavaszán. Ellentábor most is van, de szerencsére megtanultam kezelni a helyzetet, és csak a jóból, a pozitívból építkezem, el sem olvasom a negatív kommenteket. Egyszer szeretnék hazaköltözni Erdélybe, de egyelőre még építkeznem kell és fejlődni, amire külföldön van több lehetőségem.
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés