Hirdetés


Világháborús lőszereket semmisítettek meg Csíkkarcfalva határában

Búcsú a régi fegyverektől

Szigorú biztonsági intézkedések —   Fotó: Fodor Zsuzsánna

 

 

Első és második világháborús lőszereket semmisítettek meg tegnap a Hargita megyei katasztrófavédelem tűzszerészei Karcfalva határában. A műveletet Vlad Florin alhadnagy, a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tűzszerészcsapatának vezetője irányította.

Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője a helyszínen elmondta: az elmúlt három hónapban talált, összesen 90 lőszert semmisítik meg. A teljesség igénye nélkül, ezek között volt: 7,62 milliméteres töltényből 72, 37 milliméteres lövedékből 13, egy 100 milliméteres robbanófej, egy akna és két kézigránát is. Kérdésünkre elmondta: a felügyelőség számára az is újdonságnak számít, hogy most először önerőből hajtották végre a műveletet. Tavaly ugyanis még a Kovászna megyei katasztrófavédelem tűzszerész alezredese irányította a lőszereket megsemmisítő műveletet, mert a Hargita megyei tűzszerészek között csak altisztek voltak, egy ilyen akciót pedig csak tiszt felügyelete mellett lehet végrehajtani. Idén azonban Vlad Florin alhadnagy a megyei tűzszerészcsapat vezetője már jogosult a lőszer-megsemmisítés lebonyolítására.
Vlad Florin a Hargita Népe kérdésére elmondta: egyetlen bevetés sem lehet rutinszerű. Soha nem tudják, hogy mit találnak. Azonkívül nagyon óvatosan kell bánni a lőszerekkel, mert nagyon sokfajta van belőlük. Sokszor az sem egyértelmű, hogy épp melyik világháborúból maradtak meg, még arra is volt példa, hogy a védelmi minisztérium által leírt kortárs fegyvereket is meg kell semmisíteni. Rengetegféle muníció van: amerikai, orosz és hazai is, és nagyon nehéz ezeket minden alkalommal azonosítani. Azt is nehéz megmondani, hogy aktív, működő lőszerekkel van-e éppen dolguk.
– A lőszernek nincs szavatossági ideje. Hiába rozsdás és sérült egy lövedék, az valamilyen meghibásodás miatt nem robbant fel, és nem lehet tudni, hogy miért. Ezért kell óvatosan eljárnunk, hogy sem a saját magunk, sem a körülöttünk lévő emberek életét ne veszélyeztessük – fejtette ki kérdésünkre Vlad Florin.
A helyszínen Laczkó Albert Sándor, a katasztófavédelmi felügyelőség operatív központjának helyettes vezetője ismertette a szabályokat, a biztonsági előírásokat, ugyanis mindenkinek, így a sajtónak is szigorúan be kellett tartania. Valóban rendkívül körültekintően jártak el. Majdnem két órába belekerült, amíg végrehajtották a robbantást. Alina Ciobotariu megjegyzte: a lőszermegsemmisítés az egyetlen olyan tűzoltófeladat, amely nincs határidőhöz kötve. Nem is lehet, hiszen veszélyes lőszerekről van szó.
– Emlékeztetnünk kell a lakosságot, hogy ezek a lövedékek valós veszélyt jelentenek megtalálásuk pillanatában, ezért a legfontosabb tennivalójuk, hogy azonnal jelentsék az ilyen eseteket a 112-es sürgősségi hívószámon. Ezenkívül az is fontos, hogy ne nyúljanak a lőszerekhez, ne dobják tűzbe és ne engedjék, hogy a gyerekek játszanak vele – figyelmeztetett a szóvivő

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés