Hirdetés


Egyre több a fertőzött

Bevörösödött Gyergyószentmiklós

HN-archív

További 23 Hargita megyei település mellett Gyergyószentmiklós és Gyergyóújfalu is vörös járványügyi besorolás alá került mától, így többek között az összes tanintézet át kell térjen hétfőtől a digitális tanrendre, kötelező lesz az utcai maszkviselet és a magánrendezvényeket is betiltják.

Gyergyószentmiklóson is meghaladta a 3-as vészhelyzeti határértéket az igazolt koronavírus-fertőzések aránya, vagyis az elmúlt két hétben ezer lakosonként háromnál több igazolt megbetegedés történt. A Hargita megyei vészhelyzeti bizottság csütörtöki döntése alapján, amelyről a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal adott ki tájékoztatást a vörös besorolású településeken, így Gyergyószentmiklóson is kötelező a maszkviselés a külterületeken is, az iskolák átállnak a távoktatásra, emellett betiltják a magánrendezvényeket, bezárják a játéktermeket, rendezvénytermeket, mozikat, színházakat, múzeumokat. A vendéglátóipari egységek csak a teraszaikat nyithatják meg, kivételt képeznek a szállodák, panziók beltéri éttermei, kávézói, de ott csak a saját vendégeiket szolgálhatják ki. A szabadidős és sporttevékenységeket is csak a szabadban lehet szervezni, legtöbb tíz résztvevővel. Hasonló járványügyi helyzet van érvényben, vagyis vörös besorolásban van jelen pillanatban a térségben Alfalu és Szárhegy, illetve Újfalu is.

Amint azt dr. Bíró Leventétől, a gyergyószentmiklósi kórház menedzserétől megtudtuk, a gyergyószentmiklósi kórházban folyamatosan telítettek a Covid-19-el fertőzöttek számára fenntartott betegágyak.

Mostanig kilenc ágy volt a koronavírusos betegek számára a külön épületben levő fertőző osztályon, ott huszonkettőre bővítettük az ágyszámot, és a főépületben is kialakítottunk még tizenkét ágyat az ellátásukra – mondta a menedzser. Újabb lélegeztetőgépek beszerzése is folyamatban van, a meglévő négy mellé még négyet vásárolnak.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés