Hirdetés


Nemzetközi Mentősnap

Betekintés az életmentés mindennapjaiba

A vírus hatásainak következtében egyre több a mentősök munkája —   Fotó: Péter Szilárd

 

 

Ingyenes vércukorszintmérés, a mentők, felszerelések megtekintése szerepelt többek között a Hargita Megyei Mentőszolgálat tegnap megszervezett nyílt napjának programkínálatában. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a mentősök munkájába, mindennapjaiba. A nyílt napokat a megye több városában is megszervezték.

Dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója a Hargita Népének elmondta: az idei rendezvény azért volt különleges, mert a járvány miatt be kellett tartani az egészségügyi előírásokat. A korábbi nyílt napot központilag szervezték meg, ahol iskolás osztályokat, gyerekeket egyaránt fogadtak, akárcsak az idei évben.
– Minden alkalommal nagy az érdeklődés, mind a kicsik, mind a felnőttek részéről. A résztvevők megtekinthetik az újjáélesztés folyamatát, akárcsak a meglévő és mindennap használt eszközöket, felszerelést – mondta dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója.

Cél a figyelemfelkeltés
Hangsúlyozta, hogy fő céljuk az, hogy betekintést engedjenek a lakosságnak abba, hogy hogyan dolgoznak a mentősök és tudatosítsák, hogy mennyire fontos feladatokat látnak el. A program keretein belül minden megyéből egy másik – előre kijelölt – megyébe utazik egy menetős delegáció, majd közösen ünnepelnek, kitüntetéseket adnak át.
– Tapasztalatot cserélünk egymás között: például megbeszéljük, hogy hány hívás érkezik a mentőszolgálatokhoz, milyen eszközökkel rendelkezik az adott mentőállomás. Fel szeretnék hívni az emberek figyelmét arra, hogy a mentősök munkája mennyire fontos és milyen koncentrációt, figyelmet igényel – tette hozzá Péter Szilárd.

A pontos információ életet menthet
Hargita megyében összesen 16 mentőállomás található, az ügyeletes diszpécser pedig mindig a legközelebbi állomásról riasztja a mentőautót. Az erre vonatkozó törvény szerint a város területén 15, vidéken pedig 20 perc alatt kötelesek kiérni a mentősök. Hozzáfűzte, ha bárki kihívja a mentőket, akkor nem árt, ha odafigyel arra, hogy pontos információkkal lássa el a mentősöket a bajba jutott sérült állapotáról. Mint részletezte: a Nemzeti Mentősnap alkalmából Maroshévízen, Gyergyó­szent­miklóson, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Székely­keresztúron megszervezték a nyílt napokat. Emlékeztetett, a megyei mentőszolgálat különálló intézményként működik 1995 óta.
– A mentősök munkája rendkívül fontos, hiszen másodperceken is múlhat egy ember élete. A nyílt napok alkalmával még inkább láthatóvá válik, hogy mi a feladatunk. Hiszen mi a betegekért vagyunk és értük dolgozunk – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Hirdetés

Hirdetés