Hirdetés


Beszélgetés Márton Istvánnal, a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnökével

Székely Gazda 2019.10.30.

A 2015-ös megpróbáltatások után újabb nehéz esztendőt hagytak maguk mögött a Hargita megyei szarvasmarhatartók. Ám Márton István, a szakegyesület vezetője szerint már látszanak a kilábalás jelei: a téli tejfelvásárlási árak újra felfelé mozdultak, a nem várt nagyságrendű, a törzskönyvezett állatokra folyósított 800–1200

eurós uniós támogatások pedig sok gazdának a folytatáshoz újabb erőt és reménységet adtak. A minimis-támogatási program pedig csak megerősítette, hogy a mennyiségi szemléletmódról a minőségire, az állattartásról az állattenyésztésre kellene már váltani.

– A 2016-os esztendőben mindenki a fennmaradásért küszködött. A tejárak csökkenése miatt a gazdák fejősállatokat adtak el, hizlalásra, húsmarhatartásra tértek át. Lényegében megértették – amit én személyesen is ösztönöztem –, hogy nem szabad feladni, ki kell bírni ezt az egy-két évet, mert az állatlétszámot hamar le lehet építeni, de jóval több idő kell visszafejleszteni. Úgy tapasztaltam, tavaly nagyon sok állattartó e felismerést szem előtt tartva járt el, ámbár nem ismerem még a megyei szarvasmarha-állományra vonatkozó 2016-os adatokat. Az viszont borítékolható, hogy a fejősállomány biztosan csökkent, a teljes szarvasmarha-állományszám viszont nem feltétlenül apadt. A gazdák egy részének némi elégtételt jelentettek azok a rendkívüli támogatási összegek, amiket a húsmarhákra, illetve a törzskönyvezett, nyolc évnél fiatalabb tejelő tehenekre kaptak. Azok az állattenyésztők, akik az uniós kiegészítő támogatásra jogosultak voltak, tavaly nagyon szép összegeket kaptak, ráadásul a pénz jó időben is érkezett, és a nyár folyamán, kora őszre folyósított támogatás megsegítette azokat a gazdákat, akik elkeseredett, kilátástalan helyzetbe kerültek. Sokan ismét kedvre kaptak, s ez abból is kitűnt, hogy a minőségi fajállatok vásárlására kínált minimis-támogatást az ősz folyamán Hargita megyéből 83 gazda összesen 241 tejhasznú, 294 húshasznú vemhes üszőre, illetve 22 húshasznú tenyészbika vásárlására igényelte. Az állatok többségét Ausztriából hozták be a zsögödi Austrabullon keresztül. Néhány gazdaságban láttam is a minimis-támogatásból vásárolt állatokat: nyugodtan mondhatom, szépek. Ez alapján én úgy ítélem meg, hogy a gazdák – különösen a fiatal gazdák – a nehézségek ellenére sem ábrándultak ki az állattartásból, sem a fejős-, sem a húshasznú állomány neveléséből.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés