Beszélgetés Eötvös Tímea dietetikussal: Védelem immunerősítéssel

Vírusfertőzésre általában nincs célzott gyógyszer, ezért (is) nagyon fontos a megelőzés. A leghatékonyabb módszer talán a szervezet védekezőképességének növelése, vagyis az immunerősítés. A szervezet védekezőképességét a megfelelő táplálkozás, testmozgás, pihentető alvás, folyadékfogyasztás és a vitamin-, valamint ásványianyag-ellátottság kellő szinten tartása mellett egyes anyagok különösen hatékonyan segítik. Immunrendszerünk megfelelő állapotban tartásához Eötvös Tímea dietetikustól kértünk tanácsot.

– Az immunrendszer nevében is benne van, hogy ez egy rendszer. Nem olyan egyszerű erős vagy akár gyenge immunrendszerű csoportba tartozni, mint ahogy azt egyes szenzációhajhász címek írják vagy termékek kínálják: ,,ha minden reggel ezt fogyasztod, erős lesz az immunrendszered”, vagy ,,ez a kapszula csodát tesz majd az immunrendszereddel” – bárcsak ilyen egyszerű lenne, hogy egy kapszulán vagy szupertáplálékon múlna. A szervezet védekezik a belső környezet állandóságát veszélyeztető anyagokkal szemben. Kétféle módon védekezik: a vele született és szerzett módon, ez utóbbi az évek során alakul ki. Az immunrendszer folyamatosan „tanul”.

– Min múlik, hogy valaki erős vagy sérülékenyebb immunrendszerrel rendelkezik?

– Az emésztőrendszer képezi az egészségünk egyik fontos alapkövét, vagyis immunrendszerünk 70–80 százaléka a bélrendszerben található. Ha itt nincs rend, akkor a védekező képességünk sérül, fogékonyabbak leszünk, amelyet a testünk jelez kisebb lerobbanásokkal, majd aztán többnapos vagy akár nagyobb gyulladásos, autoimmun betegségek formájában. Ez majdnem olyan, hogy miért van az, hogy egyes emberek ugyanazzal a diétával több kilót fogynak és mások nem. Ugyanazok az ételek különböző hatást gyakorolnak az emberekre. Mint ahogyan genetikailag sokfélék vagyunk, úgy bélflóránk aktuális státusza is különbözik, így immunrendszerünk erőssége is. Ha valaki ódákat zeng bizonyos táplálkozási irányzatról, nem biztos, hogy pont neked működik. Ha a bélflóránk sérült (amelynek szerepe, hogy határt képez a szervezet és az ártalmas mikroorganizmusok között), akkor nem tudja meggátolni a bélnyálkahártyán megtelepedő vírusok, gombák, baktériumok, paraziták szaporodását és áteresztését, így máris fogékonyabbak vagyunk, pedig a helyes, és rostdús (vitamindús) táplálkozással hozzájárulhatnánk immunrendszerünk erősségéhez. Ha haszontalan ételeket eszünk, megbetegítjük magunkat, bélflóránkat, amely az immunrendszerünk egyik alapja.

– Az immunrendszer legyengülése miatt fogékonyabbak néhányan a betegségekre különböző évszakokban?

– Nagyon sok embert befolyásol az időjárás, ilyenkor szomorúbbak, stresszesebbek. Plusz a téli hideg időszak kedvez a kórokozóknak, D-vitamin-hiányállapotnak. Mindezeknek köszönhetően esendőbbek egyesek a betegségekkel szemben, hisz a stressz és a D-vitamin hiánya is gyengíti az immunrendszert. Nyáron több nyers gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, amely kedvez a bélflóránknak, hogy hasznos dolgok szívódjanak fel, ugyanakkor immunrendszerünket támogatja.

– Milyen immunerősítő kúrát tanácsol?

– Mint ahogyan említettem, ez egy rendszer, így több tényező befolyásolja, és ha csak kúraszerűen tartjuk például két-három hónapig, akkor a védelem is addig tart. A szervezetünk erős, nem akar nekünk rosszat, sőt mindig csak a jót, és nap mint nap kitesszük veszélynek, ő mégis megpróbál megvédeni, vagy jelzi, hogy valami nincs rendben. Nincs mindenkire érvényes diéta, így mindenkire érvényes immunerősítés sincsen.

– Miben segíthet a dietetikus?

– A helyes táplálkozás összeállításában segíthet a dietetikus, de lelkileg is rendet kell tenni és alábbhagyni a stresszel (vagy megtanulni kezelni), sportolni, elegendőt aludni. Kerüljük a finomított szénhidrátokat, amelyek táptalaja a vírusoknak, baktériumoknak, gombáknak. Béltoleranciától függően fogyasszunk citrusféléket, amellyel emeljük a C-vitamin-bevitelünket. Fogyasszunk probiotikus élelmiszereket (pl. savanyú káposzta). Téli időszakokban figyeljünk a D-vitamin pótlására. Az ásványi anyagokról se feledkezzünk meg: a cink és szelén pótlásáról. Mindezek mellett még különböző esetekben javasolnám a böjtölést, amikor a szervezetünk nem a táplálék lebontására kell minden energiáját fektesse, hanem a regenerálódásra is több figyelmet fordít az alváson kívül.
 

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés