Kiránduljunk itthon!

Benépesült a zetelaki víztározó környéke

Nagyszerű kikapcsolódási lehetőségeink vannak. Éljünk vele! —   Fotó: Nagyálmos Ildikó

Megpezsdült az élet a zetelaki gátnál, az ország minden csücskéből érkeznek lakókocsival, sátrakkal a festői környezetben pihenni vágyók. Aktív kikapcsolódásra is kínálnak alternatívát a helyi vállalkozók: kajak-, csónak-, elektromos biciklibérlésre is van lehetőség.

A székelyudvarhelyi Tímár Előd barátaival több mint tizenöt éve jár a gáthoz, és azt tapasztalták, hogy kevés a szolgáltatás ezen a gyönyörű helyen. 
– Arra gondoltunk, hogy túl azon, hogy kijönnek ide az emberek és megisznak egy sört és megesznek néhány miccset, valami többet kellene nyújtani. Az egészséges életmódot szeretnénk népszerűsíteni, ugyanakkor a gát körüli turizmus fellendítése is cél – mondta a fiatalember.
Tímár Előd és gyerekkori barátja, Péter Zoltán május 21-én jegyezték be cégüket, önerőből vásárolták meg a szükséges eszközöket: üvegszálas kajakokat, duplakajakokat, vízibicikliket, felfújhatós evezős deszkákat. A biztonság szempontjából a tavon kötelező a mentőmellény használata, amit szintén a cég biztosít. A KayaKing vezetői együttműködnek a Hargita Outdoorral, akik túravezetőt is biztosítanak elektromos biciklibérlés esetén.
Hét éven aluli gyerekek szülői felügyelettel használhatják a vízi eszközöket. 
– Az egyszemélyes kajakunk olyannyira tágas, hogy belefér egy felnőtt és egy gyerek. Két és féléves kisfiammal mi is együtt kajakozunk – osztja meg tapasztalatait Előd. 

A korlátozások és a rossz időjárás ellenére a szezon már május végén elkezdődött, többen érkeznek a környékről, de az ország távolabbi helyiről is. 
– Úgy néz ki, van rá igény, nullás napot a négy hét alatt még nem hoztunk össze. Számos érdekességgel készülünk a nyár folyamán, de erről majd időben értesítjük a vendégeket a közösségi oldalunkon.
Különösebb kiképzés nem szükséges azoknak, akik a vízi eszközöket használják, csupán szóban kapnak néhány fontos utasítást, amit be kell tartaniuk. A túrakajakok szélesek és biztonságosak, a szezon kezdete óta még senki nem borult be a vízbe.

Az elmúlt hetek esőzései során a zetelaki gát vízszintje is sokat emelkedett, húsz-harminc métert jött kifele a víz, de a hét végén már csökkenni látszott. 
– Megnyugtattak a szakemberek, hogy a gát nincs veszélyben, ha jól emlékszem, 31 millió köbméter víz a teljes kapacitása és jelenleg 18 körül lehet.
Hétfőtől vasárnapig reggel 11-től este 8-ig bérelhetőek a vízi eszközök, a tó körül sátorozásra is van lehetőség, ugyanakkor a Szencsed panzió és vendéglő is a turisták rendelkezésére áll. A horgászok is hódolhatnak szenvedélyüknek, a Nagy-Küküllő Vadász-Horgász Egyesület adja ki napi, havi vagy éves bérleteket.
 

Nagyálmos Ildikó

 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés

Legfrissebb hírek

Szerkesztők

Kategóriák

Cimkék