Hirdetés


Csíksomlyói tűzvész

Az összefogás első öt napja

Rend és béke. Meglátszik az önkormányzat és a civil lakosság törődése

Már öt napja folyik a munka a csíksomlyói tűzkárosultak megsegítéséért, amelyben nemcsak az önkormányzatok, hanem civil szervezetek és önkéntesek is bekapcsolódtak. Az Erőss Zsolt Arénában kialakított ideiglenes szálláshelyen a leégett romatelep károsultjainak számára különböző napi programokat, tevékenységeket is szerveznek – hangzott el Csíkszereda és Hargita megye elöljáróinak közös tegnapi sajtótájékoztatóján. 


Már öt napja az Erőss Zsolt Arénában vannak elszállásolva a csütör-
tök éjjel bekövetkezett tragédia károsultjai, az étkeztetés mellett pedig különböző napi fejlesztő és szórakoztató programokat is szerveznek számukra – közölte Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. 
− Igyekszünk lépésről lépésre segíteni őket, hogy kevesebb nyomás nehezedjen rájuk. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy kialakítsunk számukra egy elfogadható helyet, ahová biztonságosan el tudjuk őket helyezni, természetesen a beleegyezésükkel – mondta Korodi Attila. Úgy fogalmazott: „ez egy évek óta létező probléma, amit mi hagytunk, hogy létezzen, lappangjon és megtörténjen. 
A sajtótájékoztatón elhangzott: a nemrég megalakult Hargita Megyei Mélyszegénység Munkacsoportjának szakemberei is igyekeznek élhetőbb körülményeket teremteni a romák számára. 
− Hiszek abban, amit csütörtök este is láthattunk. Létezik egy nagyon erős szolidaritás. Nem az számít, hogy ki milyen nyelven beszél, vagy ki milyen nemzetiségű, hanem csak az, hogy mindenki ember, esetünkben olyan ember, akinek segítségre van szüksége – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 
Az Erőss Zsolt Arénában civil szervezetek, önkéntesek segítenek a bajbajutottakon. A sajtótájékoztatón elhangzott: az élet napi program szerint működik, az étkeztetések közt van iskolai tevékenység, oktatás a gyerekek számára, szabadidős program, higiéniai foglalkozások, valamint szakértők segítenek lélekben is feldolgozni a történteket, illetve felkészítő foglalkozásokat tartanak, hogy a jövőbeni költözést is fel tudják dolgozni.
− Folyamatosan konzultálunk nemzetközi szinten olyan szakemberekkel, akik katasztrófavédelem terén tapasztalatokkal rendelkeznek. Mindenki azt mondja, hogy az a típusú munka, ami itt folyik, az a fajta összefogás, szolidaritás egyedülálló és példaértékű, nemcsak az országban, hanem egész Kelet-Európában is – mutatott rá András Loránd, a Hargita Megyei Mélyszegénység Munkacsoportjának koordinátora. 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés