Hirdetés


Az internetet hívták segítségül az idősek ellátásában: Folytatja tevékenységét a Caritas

Otthon is feltalálják magukat az idősebbek —   Fotó: Sándor István

Továbbra is működik az otthoni beteggondozás, nem zárnak be a bentlakó ápolóközpontok, idős- és gyermekotthonok. A járvány terjedésének megelőzése érdekében viszont szünetelnek a nappali, csoportos foglalkoztató tevékenységek mind az idősek, mind az egészséges és fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok számára. Ezen a héten elkezdődnek az online csoportfoglalkozások – tájékoztatta az érintetteket a Caritas vezetősége.

 

A megyében a Gyulafehérvári Caritas munkatársai feladata megszaporodott, az otthoni beteggondozó szolgálatnál dolgozókat a korábbinál jobban igénybe veszik. Sokan segítenek az ápolás mellett az egyedülálló időseknek a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában és egyéb tennivalók elvégzésében. Néhány esetben a hazaérkező rokonok vállalták egyes idősek gondozását. Óvintézkedésként ügyfélszolgálatukat telefonos és online kapcsolattartásra korlátozták.
Udvarhelyszéken a gyerekeket foglalkoztató nappali központok mindegyike zárva van, viszont a tanítók most is tartják a kapcsolatot a gyerekekkel és szüleikkel. Elsősorban a reményt erősítik a családokban, de változatos dolgokban segítenek, olykor még a kijárást lehetővé tévő formanyomtatvány kitöltéséhez is útmutatást adnak. Külön Facebook-csoportot is létrehoztak a gördülékenyebb kommunikáció érdekében.
Az idősprogramban rendkívül intenzív a tevékenység. Jelenleg az elérhetőségek feltérképezése, az online csoportok kialakítása zajlik. Az idősek jelentős része éppen most csöppen bele a digitális világba, mivel nem szeretnének kimaradni az összeszokott közösségük életéből a kijárási tilalom ideje alatt sem. Vannak, akik éppen ebből az okból vásároltak számítógépet, táblagépet vagy okostelefont. Az eszközök és online közösségi felületek használatában többnyire a fiatalabb családtagok segédkeznek. Jövő héttől el is kezdődnek az online csoportfoglalkozások.

Éljék az életüket, de megfelelő óvatossággal
Eddig kéthetente zajlottak az idősek mentálhigiénés foglalkozásai több udvarhelyszéki településen: Zetelakán, Máréfalván, Oroszhegyen, Felsőboldogfalván, Kápolnásfaluban, Farkaslakán, Bo­gár­falván, Szentléleken, Bet­hlen­falván, Székelyud­varhe­lyen, Kis­galambfaván.
– Mióta megváltozott a helyzet, telefonon tartjuk az idősekkel a kapcsolatot. Azt tapasztaljuk, hogy bizony sokan félnek. Egyéni esetkezelésekre, telefonos beszélgetésekre hívtuk őket, és kiderült, hogy nagyon hiányzik a csoportfoglalkozás. Egyeztettünk az önkormányzatokkal és döntöttünk: heti egyszer megpróbáljuk az online találkozást. Mivel falun többgenerációs családokban élnek, a fiatalok segítenek az időseknek rácsatlakozni az internetre. Sokuk nem tud eligazodni a hírdömpingben, ebben is segítünk, hiszen jellemző, hogy többet tudnak a magyarországi helyzetről, mint a hazairól. Folyamatosan felhívjuk a figyelmüket, hogy miért fontos a karantén. Sokan már különféle védekezési mechanizmusokat vettek fel: az egyik csoport bagatellizálja, hogy vele nem történhet semmi baj, mások a hitbe burkolóznak, hogy a Jóisten majd elrendezi, aztán vannak, akik a kertbe is félnek kimenni. Arra buzdítunk, hogy éljék az életüket, de megfelelő óvatossággal. Ez lenne az első csoportfoglalkozás lényege. Szeretnénk, ha újra visszaállna a lelki frissességük – mondta megkeresésünkre Sándor István szociális munkás. Az elmúlt években a mentálhigiénés csoportos foglalkozásokon az idősek számos óhaját teljesítették, nemrég Simó Ibolya filmet is készített róluk Bakancslista alkonyatban címmel. A csoportokban 60 és 94 év közötti férfiak és nők vesznek részt.
A bentlakó Szent Lukács Központban teljes látogatási tilalmat vezettek be, a hozzátartozók telefonon, e-mailben és online eszközök segítségével kommunikálhatnak az ellátottakkal. A járvány ideje alatt a szokásosnál gyakrabban fertőtlenítenek, a központ orvosa pedig fokozottan figyeli a vírusos megbetegedésre utaló jeleket.
A terepen és a bentlakó otthonokban dolgozó segítő szakmájú munkatársak mellett, ahol lehetőség van rá, otthonról végzik a munkát. Ez az időszak többnyire az adminisztrálásra, a papírmunkára, önfejlesztésre és tanulásra alkalmas. Vannak olyan munkakörök is, amelyek a tevékenység hiányában megszűntek és közös megegyezés alapján a munkanélküli állapotot választották. Ugyanakkor zajlik annak felmérése is, hogy kik azok a személyek, akik szükség esetén vállalják a bevetést, mozgósíthatók a bajba jutott, otthonukban rekedt személyek ellátására.

Gyergyószentmiklóson meleg ételt visznek a rászorulóknak
Nem függesztette fel tevékenységét a Gyulafehérvári Caritas otthoni beteggondozó szolgálata – szól az üzenet mindazoknak, akik ilyen rémhírek hallatán aggódni kezdtek. A gyergyószéki gondozók továbbra is végzik munkájukat, és minden településen közvetlen kapcsolatban állnak az önkormányzatokkal, partnerségben igyekeznek enyhíteni a járvány okozta helyzeten. Nagy György Edit csoportvezető közölte, hogy Gyergyószentmiklóson a kollégák a napi munka mellett a Szeretetkonyháról visznek meleg ételt azoknak a 65 év felettieknek, akiknek nincs pénzük vagy lehetőségük főzni. A betegek száma is megnövekedett, a kórházban fekvőket mostanság bocsátják haza, így egyre többen tartanak igényt műtét utáni sebellátásra.
Az otthoni beteggondozók és a Vidékfejlesztés együttműködése is említésre méltó, a rászoruló családoknak, illetve a mozgásukban korlátozottaknak juttatnak el a gondozók tejtermékeket adományként vagy kedvezményes áron. Nagy György Edit közölte: a házhoz kötöttek segítéséhez hozzájárul az is, hogy élelemmel látják el, így szívesen viszik a Caritas-termékeket is. Kastal László, a Vidékfejlesztés vezetője úgy gondolja, így is kivehetik részüket a szeretetszolgálatból. „Termelés folyik, gazdálkodás működik, kiszolgálás van” – nyilatkozta Kastal a Varga Katalin utcai Vidékfejlesztés helyzetéről. Ugyanitt a logisztika is működik, nyitva vannak a Carishop üzletek is a térségben.
Látogatási tilalom van a Szent Erzsébet Idősek Otthonában, idegen személy nem léphet be az épületbe, a hozzátartozók telefonon érdeklődhetnek szeretteik hogylétéről, a csomagküldés szünetel. Kivételt azon otthonlakók esetében tesznek, akik életük utolsó napjait élik, az ő családtagjaiknak lehetőséget teremtenek, hogy elbúcsúzzanak tőle. Magyari Vencel, az intézmény igazgatója kijelentette: az otthonlakók körében nincs pánik, nyugodt a hangulat, betartják az előírásokat, s bár látogatókat nem fogadhatnak, de nagyokat sétálhatnak az idősotthon tágas udvarán.
A gyergyószéki tevékenységek nagy része, bár módosulva, de működik. Nincsenek személyes találkozások, csoportfoglalkozások, de a kliensek nem maradnak magukra. „A szenvedélybetegeket nem hagyhatjuk cserben” – jelezte Mezei Hajnal. Egy-két naponta hívja fel azokat a személyeket, akik csoportos vagy egyéni tevékenységekre jártak a Caritashoz. Keresik annak a módját, hogy virtuális csoportfoglalkozásokat tarthassanak szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak, erre érkezett kifejezett igény. Skype-os konferenciabeszélgetést szeretne több kliens is, mint mondták, ha láthatnák társaikat, számukra az is támogatás, megerősítés lenne.
A Korai nevelés és fogyatékkal élőket támogató program résztvevői is kapcsolatban maradnak a szakemberekkel, számíthatnak tanácsaikra, akárcsak a kisgyermekes családok, akik segítséget kapnak nevelési, fejlesztési kérdéseikre, elakadásaikra online, telefonos beszélgetések formájában, ugyanakkor a várandós kismamák is elérhetik kérdéseikkel, témáikkal a Caritas munkatársait.
Az idősek számára nyújtott közösségi programok szünetelnek, de számukra is ott van a telefonos kapcsolattartást és informálás lehetősége. Éljenek vele!

Csíkszék: a külföldi önkéntesek hazamentek
A Caritas tevékenységei Csíkszéken komolyabban érintettek. Sajnos egyeseket teljes mértékben le is kellett állítani. A Korai nevelés és fogyatékkal élőket támogató program esetében azonban csak személyes kliensmunka nem történik. A szülőknek tanácsadást nyújtanak, a Cseperedőbe járó családokkal hasznos játékötleteket, új mondókákat osztanak meg, amivel a kicsiket le lehet kötni. A fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok közül többnek személyre szabott feladatot küldenek interneten. Van, aki önállóan is el tudja ezeket végezni, másoknak a hozzátartozói vállaltak segítséget.
Az önkéntesség sem abban a formában zajlik, ahogy korábban, így például a külföldről érkezett önkéntesek mindannyian elhagyták az országot. Az önkéntesekkel a folyamatos kapcsolattartás szinte minden csatornán létezik, a személyes találkozókat leszámítva. Jelenleg próbálnak részt venni a helyi közösség által indított önkéntes-akcióban, hogy segítsenek a rászoruló időseknek a bevásárlásban és egyéb tevékenységek elvégzésében.
Csíkszeredában a Szent Ágoston Fejlesztőközpontot és a Szent Imre Ifjúsági Központot teljesen bezárták. Utóbbi épület a helyi önkormányzat tulajdonában van, így ők szabják meg, mikor nyithatnak ki újra.
Az otthoni beteggondozás ese­tében az élet majdnem úgy zajlik, mint eddig. Sajnos az ápolóknak két hétig el kell kerülniük azon betegeket, akik külföldről hazatért személlyel élnek egy háztartásban. Az otthoni beteggondozás során a teljesen kiszolgáltatott betegekre koncentrálnak, az idősek és krónikus betegségben szenvedők ellátását biztosítják elsősorban. Azokba a háztartásokba, ahol otthonmaradásra kényszerültek a hozzátartozók és el tudják látni a betegeiket, oda nem járnak ki. A Csíksomlyói Védett Otthonban is ellátják a lakókat, de teljes látogatási tilalmat vezettek be.
A Logisztika, a Caritas üzlethálózata fokozatosan becsukja kapuit. A lakosság – a kijárási tilalmat figyelembe véve – nem igazán vásárol. Ezt várhatóan a kormány hamarosan tetézi azzal, hogy elrendeli azon kereskedelmi egységek bezárását, melyek nem élelmiszert, gyógyszert vagy pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak. A Jakab Antal Ház az ország többi vendéglátóegységéhez hasonlóan, bezárt. Így az étterem, a szálloda és a konferenciatermek sem vehetők igénybe. A Caritas Iskola is szünetelteti képzési tevékenységét.

Nagyálmos Ildikó
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés