Az idősek számára veszélyes lehet a hőség

Időskorban megváltozik a hőérzet, és a folyadékpótlásra is figyelni kell —   fotó: Pixabay.com

Megviseli az idősek szervezetét a nyári nagy meleg, ebben a korban ugyanis már nem működik tökéletesen a szervezet hőszabályozó mechanizmusa – figyelmeztet egy tájékoztató anyagban a magyarországi Nemzeti Népegészségügyi Központ.
Az idősek kevesebbet izzadnak, nem érzékelik olyan pontosan a környezeti hőmérsékletet, mint fiatalabb korban. A szomjúságot is kevésbé érzik, sokszor nem isznak elég folyadékot, testük könnyebben túlmelegedhet, ami hamarabb vezethet kiszáradáshoz. A folyamatot rontják az olyan időskorra jellemző betegségek, mint például a magas vérnyomás, illetve a szív-érrendszeri problémák, esetleges veseműködési és anyagcserezavarok, a cukorbetegség. Sok esetben szednek az idősek vízhajtó gyógyszereket is. Mozgásuk is korlátozottabb, emiatt is nehezebben alkalmazkodnak a hőséghez.
Próbáljuk meg a lakószoba belső hőmérsékletét a legmelegebb napokban is hűvösen tartani: az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A legjobb erre a külső ablaktábla, a zsalugáter, de ha ez nincs, húzzuk el a sötétítő függönyt, csukjuk be a spalettát! Célszerű, ha van otthon egy szobahőmérőnk, amivel ellenőrizni tudjuk a belső hőmérsékletet.
A ventilátort – ha van otthon – szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg levegőt forgatják, ami még jobban kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani. Párologtatót is elhelyezhetünk a szobában, a kicsit magasabb páratartalom hűvösebb érzetet kelt.
Nagyon jó hatású, ha egy-egy alkalommal maximum fél órára nedves törölközőt teszünk a homlokunkra, nyakunkra, csuklónkra. Jó hatású az is, ha lábunkat 20-22 Celsius-fokos vízben hűtjük. A többszöri, langyos vízzel való zuhanyzást csak a biztonságosan mozgó, jó fizikai állapotú időskorúaknak javasoljuk, az esetleges elcsúszásos balesetek megelőzése érdekében.
Az időskorúak sok esetben melegebben öltözködnek, mint azt a külső/belső hőmérséklet megkívánná. A melegben viseljenek szellős, természetes alapanyagú ruhát, ami segíti a test hőleadását.
Oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra és az élelmiszerek megfelelő hűtésére. A megmaradt ételeket ajánlott minél előbb lehűteni, fogyasztás előtt pedig felforralni vagy átsütni.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés