Hirdetés


Túlélésért küzdő vendéglátóipar

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Borszék. Itt még jól megy az idegenforgalom, lovas kocsival lehet bejárni a fürdőváros utcáit —   fotó: Borszék város önkormányzata

Megcsúszott a turistaidény, és ennek nemcsak a világjárvány az oka, az időjárás sem kedvezett az idegenforgalomnak Hargita megyében. A vendéglátóipar lapunknak nyilatkozó képviselői meglehetősen vegyes képet nyújtanak az ágazat állapotáról. Van, ahol tele van a város turistákkal, de akadnak bizony olyan szállodák, vendéglők, amelyeket lassan a csőd fenyeget. A turisták közül külföldre nem nagyon megy senki, belföldön a legszívesebben a tengerpartot vagy wellness-szállókat választják a nyaralók.

Az idei szezonban a Hargita megyei vendéglátóipart kettősség jellemzi: vagy jól működnek ebben a válságos helyzetben is, vagy már alig tudnak létezni. Az ágazat általunk megkérdezett képviselői szerint  a hazai turisták idén a belföldi utazásokat részesítik előnyben, külföldre nem igazán utazik már senki
− Jelenleg leginkább a belföldi utazásokra, kirándulásokra van igény. Az emberek nem utaznak nagyon külföldre, nem a félelem, hanem inkább a bizonytalanság miatt, hogy hogyan tudnak majd hazajutni. Mi azt tapasztaltuk, hogy leginkább a tengerpartokat és olyan szállodákat céloznak az emberek, ahol wellness is található – nyilatkozott Ambrus Mária Magdolna, a Magda Travel tulajdonosa. 

Harc a túlélésért
A hegyvidéki üdülővárosok jobbára csak reménykednek abban, hogy a nyári idény után a tengerpart helyett a hegyeket választják a látogatók.
− Véleményem szerint, ha lejár a nyári szezon, és a tengerpartokra már nem igazán látogatnak az emberek, akkor talán már a hegyek felé is elkezdenek húzódni – vélekedett Molnár Ákos, a tusnádfürdői O3zone Hotel igazgatója. Elmondása és tapasztalata szerint is inkább azok a vendéglátók tudnak jól működni, ahol nyitott medence található. 
A Csíksomylón található Park Hotel is a túlélésért küzd: a nagy udvar ad kisebb rendezvényeknek helyet, ezzel próbálnak meg valahogy túlélni a közvetkező turistaidényig. Egyelőre ott tartanak, hogy majdnem minden hétvégén foglalásuk van különböző eseményekre. Máshol még ennyit sem sikerül összehozni.
− Az idei évet nem lehet kellőképpen minősíteni. Ha őszinte akarok lenni, akkor esélyesnek látom akár a csődöt is. Nem igazán van vendég, így elég nehéz a túlélés – mondta lapunknak Csilip Árpád, a Csángó Fatányéros Panzió tulajdonosa. 

Belföldi turistáké idén a Sóvidék
Parajd, Korond és Szováta vidékére idén többnyire csak belföldi turisták érkeztek, és a jelenlegi helyzet miatt a továbbiakban sem lehet magyarországi, illetve külföldi vendégekre számítani – mondta megkeresésünkre Parajdi Kálmán Endre felsősófalvi panziótulajdonos, a Székelyföldi Szálláskereső működtetője.
Nagyon sok olyan panzió van, főleg a faluturizmusban, ahová nem járnak román vendégek, csak magyarországiak. Ezek legtöbb helyen ki sem nyitottak. A fő turisztikai helyeken – Parajd, Szováta, Tusnád, Borszék stb. – július végén, augusztus elején a jó időnek is köszönhetően beindult a forgalom, Szovátán például, a korlátozásokhoz és a járványhelyzethez képest sokan vannak, a kisvasútnál már reggel meg kell vásárolni a jegyet ahhoz, hogy délután felülhessünk a vonatra – mondta Parajdi Kálmán Endre. A turisták leginkább azokat a panziókat keresik, ahol közelben strand, illetve legalább kisebb medence, sósdézsa található. Szovátán a Medve-tó is kinyitott a látogatók előtt, a parajdi strand is üzemel, Korondon pedig az Unikum sósfürdőbe várják a vendégeket, de ide is csak kevés számú vendéget tudnak beengedni. Az idei szezon nem csupán a járvány miatt tolódott ki, az időjárási viszonyok sem kedveztek a kirándulásnak, strandolásnak.
– A szezon elég sokat csúszott, hisz június–júliusban a vendégek a rossz idő miatt kivártak, augusztusra viszont már elég sok hely betelt, már szeptemberre is foglalgatnak. A minősített panziók ugyan elfogadnak vakációs jegyet is, viszont most már kártyával is ki lehet ezeket fizetni, de aki nem egészítette ki a szerződését ezzel, akadályokba ütközik. Az is nehezíti a dolgunk, hogy a vírus miatt nem lehet egyik napról a másikra tervezni. Abban bíztunk, hogy május 15-én kinyitunk, és minden megy a régi kerékvágásban, de nem így történt. A vendéglők sem működnek, néhány terasz kinyitott ugyan, de sokkal nagyobb igény lenne az éttermek szolgáltatásaira – mondta a panziótulajdonos, hozzátéve, az elmúlt években rengeteg turista érkezett Moldvából, Galacról, Konstancáról, idén többnyire Piatra Neamț-ról, Suceaváról, Bákóból jelentkeztek be, de jönnek Bukarestből, Aradról, Temesvárról, Kolozsvárról és Szatmárról is. A vendégek 85 százaléka román nemzetiségű, ritkán foglalnak szállás ebben a térségben a környékbeli megyék magyarjai. A megyében nagyjából ezer szálláshelyet tartanak nyilván, Sóvidéken közel hetven panzió működik. 

Tetten érhető félelem
A vírustól való félelem is megmutatkozik a szálláshelyeken: néhány vendég szabadtéren is maszkot visel, mások meg arról faggatják a panziótulajdonost, hogy volt-e előtte vendég a szobában, vagy velük egy időben lesznek-e még mások is a szálláshelyen. Az elmúlt hónapban egyetlen olyan vendégük volt – mondja Parajdi Kálmán Endre –, aki saját fertőtlenítőszert hozott magával és metilénkékkel annyira lefújta a vécét, hogy alig tudták lesikálni. Erre semmi szükség, mondja, hisz odafigyelnek a higiéniára, folyamatosan fertőtlenítenek és betartják az előírásokat. 
A kialakult helyzet megszűri a vendéglátósokat, véli Parajdi, hisz nyáron termelik ki a téli költségeket. A nagyobb szállodák is csak 10 százalékon működnek, sok helyen a munkaerőt sem tudják fizetni.

Igényesebb vendégek, új szolgáltatások
Sokkal optimistábbak a turizmusból élők Borszéken.
– Borszék július elejétől készen áll arra, hogy biztonságban fogadja az ide érkező turistákat: az üdülővárosban a természet szépségeinek megismeréséért több szolgáltatást is igénybe vehetnek az ide érkező vendégek. Egy Borszék nevezetességeit, szépségeit bemutató, lovas kocsis kirándulás ugyanúgy lehetséges, mint az újonnan épült bobpálya kipróbálása – sorolta lapunk érdeklődésére a méltán híres fürdőváros adta lehetőségeket Cristina Cotrigasanu, a borszéki turisztikai iroda munkatársa. 
Kérdésünkre elmondta: a vendégek elsősorban azért jönnek Borszékre, mert sok a turisztikai attrakció: a források, a barlangok, a kőbányák és az ezekhez vezető kiépített túraútvonalak sokaknak jelentik a nyári kikapcsolódási lehetőséget. Ezek az útvonalak gyalogosan vagy kerékpárral járhatók be, emellett idén két újdonsággal is várjuk a vendégeket: az egyik a nyári bobpálya, a másik a lovas kocsizás. Az üdülővárosban fellelhető 15 természetes ásványvízforrás mellett az idelátogatók igénybe vehetik az Ó-Sáros-fürdő édesvízi kültéri medencéjét is, a járványügyi előírásoknak megfelelő, biztonságos körülmények között.
Borszéken az idei turisztikai idényben 32 szálláshely fogad vendégeket a kempingekkel és hotelekkel együtt: a szálláshelyeken 700 férőhely van a nyári időszakban– közölte a turisztikai iroda munkatársa. 
– Hétvégenként tele van a város turistákkal, javarészt román vendégekkel, közülük sokan szállást is foglalnak, a járványügyi helyzethez képest nem panaszkodhatunk a forgalomra – Sárpátki Melánia, a Borszéki Turisztikai Egyesület vezetője optimistán vélekedik erről a felemás turisztikai idényről.
Ami mindenképpen lépéselőnyt jelent a turizmussal foglalkozó egységeknek, az a többfajta csomagajánlat, amiből az egyre igényesebb vendégek választani tudnak, a vakációs jegyek elfogadásának lehetősége, egy tágas terasz és a szigorú higiéniai követelményeknek való megfelelés. Sárpátki Melánia szerint idén minden eddiginél igényesebbek a turisták: nemcsak az árak, a szolgáltatások minősége is nagyon fontos számukra. 
Az idősebb generáció korábbi foglalásait nagyrészt visszamondta; a fiatalabbak, a családosok időben szállás- és étkezési lehetőség után néznek, nem hagyják utolsó pillanatra a választást. 

Átutazó turista kerül, de szállóvendég alig
A közigazgatásilag Gyergyó­szent­miklóshoz tartozó hegyvidéki üdülőtelepen idén is, mint mindig, sok az átutazó turista: van, aki csak sétál egyet, és megnézi a természeti csodaként nyilvántartott Gyilkos-tavat, de ugyanakkor ez  a hely a túrázók paradicsoma is. A jól karbantartott túraútvonalak és tanösvények, a 2016 őszén felavatott, Wild Ferenc emlékét őrző via ferrata mászóút a természet szerelmeseinek egyedülálló élményeket nyújtanak. Ugyancsak emlékezetes élmény lehet a biciklizés kedvelőinek bejárni a környéket a Bikkla elektromos hegyikerékpárokkal. A tónál lehetőség adódik a csónakázásra, valamint egy kalandpark is rendelkezésére áll kicsinek-nagynak, hogy az akadálypályákon végighaladva kipróbálhassa mászási képességeit. 
A vendéglők, szálláshelyek azonban megérzik a járvány hatásait: a 47 szobával és közel 250 személyes rendezvényteremmel rendelkező Gyilkostó vendéglő és szálloda hétköznapokon nyolcvanszázalékos forgalomvisszaeséssel folytatja működését a csúcsszezonban is.
Nincsenek szervezett utak, külföldi vendégek és csoportok, gyermektáborok, esküvők, céges tréningek – előző években hasonló eseményeknek adtunk helyet, most viszont csak a hétvégén érkező belföldi vendégek tartják fenn az egységünket – mondta érdeklődésünkre Portik Zalán, a Gyilkostó vendéglő tulajdonosa.
A péntektől vasárnapig tartó időszakra érkező vendégek a legtöbb esetben utolsó pillanatokban foglalják le a szállást, nagy részük az aktív turizmust választja kikapcsolódásként, kihasználva a településen lévő programlehetőségeket is.

Hirdetés