Hirdetés


Megújult Dacia modellek

Az ár még nem ismert

Crossovert idéző új Dacia Sandero Stepway

Lapunk szeptember 29-i számában már beszámoltunk arról, hogy a pandémia közepette viszonylag szokatlan körülmények között mutatkoztak be a harmadik generációs új Dacia modellek, a Logan, a Sandero, illetve a San­dero Stepway. Nem volt ünnepség sem „kézzelfogható” bemutatkozás, csupán az internet segített hozzá ahhoz, hogy szembesülhessünk a három új modellel és elolvashassuk a viszonylag szűkszavú ismertetőket. Ettől függetlenül a gyártó szerint forradalmi változás következett be, egy kis túlzással: a Dacia modellek új korszaka nyílt meg. Ugyanakkor bíznak abban is, hogy azok nagyobb érdeklődést válthatnak ki a potenciális hazai és külföldi vásárlók, mindenekelőtt a fiatalabb korosztályúak részéről.

A megújult, illetve áttervezett járgányok kicsit hosszabbak, tágasabbak és a mostaniaknál jóval igényesebben kivitelezettek. Esetenként közel két évtizede futó modellekről van szó, amelyekből eddigelé 6,5 milliót adtak el, ebből az is kikövetkezik, hogy az első Logan elindulása után, a Renault Csoportnak nem kis hasznot termelt a Dacia, azaz a romániai autóipar. Majd új lendületet adott, legalábbis Európában, a Sandero, amelyből 2,1 millió talált gazdára (annak 65%-a Sandero Stepway volt). Az első generáció 2008-ban indult útjára, 2012-ben a második, most pedig a harmadik, amelyről azt is állíthatjuk, hogy alapjaiban egy új autó. Majd mindenét újratervezték, és a Dusterrel is csak a klímapanel és a kormánykerék azonos. Ugyanarra a technikára épült, mint az új Nissan Juke és a Renault Clio V vagy a Captur, a konszern CMF-B padlólemezére. Az új generációkat a párizsi székhelyű Techno Centre és a bukaresti székhelyű Renault Technologie Románia szakemberei tervezték, a tesztelésre pedig a Dâmbovița megyei Titu helységben található pályán került sor. A Dacia Sandero hossza 36 mm-rel nőtt, a hátsó túlnyúlás viszont csökkent, a szélesség 1848 mm lett, a magasság pedig 1499 mm (a Stepway esetében ez 1535 mm), a tetőív elöl 10 mm, hátul pedig 20 mm-rel alacsonyabb, mint a jelenlegi járgányé, ami folytán javul a Sandero(k) légellenállása. A halogén fényszórókat lecserélték LED-lámpákra, s ez a csere nem fog drágítani az alapáron. Szériafelszerelés lesz a tetőkorlátból kifordítható kereszttartó, amelynek terhelhetősége 80 kg lett. Kissé tágasabb lesz a csomagtartó is, nevezetesen 328 literes (310+18) a jelenlegi 320 literrel szemben, a Logané pedig 528 liter. Az utastér is az eddiginél tágasabb lesz, de ezt egyelőre nem áll módjában kipróbálnia egy földi halandónak. A csomagtér kapcsán érdemes megemlíteni azt is, hogy az alapverzió kivételével legtöbb felszereltségnél az mikrokapcsolósra vált. Eltűnt a felbillenő is, helyét átvette egy jól megmarkolható kilincs, a volán tengely irányába is állítható lesz, a szélvédő feletti helyéről a tetőlemez hátuljára került át a tetőantenna. Érdemes megemlíteni az újdonságszámba menő üveg tolótetőt.
Merőben módosul(t) a Logan és a Sandero motorkínálata. A dízelmotor a múlté, egyébként ebben a méretkategóriában eddig sem volt jelentősnek nevezhető részesedésük, s az is az utóbbi idők során csökkent. Továbbá: az SCe 65 a 999 köbcentis és a 65 lóerős szívóbenzines már nem kerül be a Stepwaybe, a váltó ez esetben ötfokozatú. Sorhármas motor turbófeltöltéssel 90 lóerős, a TCe 90 hatfokozatú kézi váltó helyét fokozatmentes CVT automata is átveheti. A Loganból és Sanderóból is lesz benzin-LPG kettős üzemű modell. Köztudott, hogy az autógázzal üzemelő járgányban valamivel kisebb a motor teljesítménye, mint benzinnel működtetve. A Dacia viszont úgymond áthidalta ezt a problémát, mert ebben az esetben, mármint a kettős üzemű modellek esetében, a motor 100 lóerős. A LPG „bevezetése” mindenekelőtt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését hivatott szolgálni, ugyanis a kibocsátás mintegy 15%-kal alacsonyabb, mármint a benzinhez képest. Az sem mellékes szempont, hogy az LPG olcsóbb üzemanyag Európa-szerte, s a potenciális vásárlók között bizonyára sokan vannak olyanok is, akik esetében szempont az üzemanyaggal kapcsolatos költség. Ez még akkor is igaz, ha LPG-ből körülbelül 15%-kal többet „nyelhet el” egy motor. A LPG gyári beépítése ellenére a kettős üzemű modell megőrizte a csomagtér-kapacitását és takarékos vezetés esetén a két üzemanyaggal működő autó hatótávja meghaladja az 1300 kilométert.  Amúgy a benzintartály e járműkategória esetében szokatlanul nagy 50 literes, a Clióé például 42 literes, a Capturé pedig 46 literes. A tervezőek szerint azért indokolt ez a nagyobb tank, mert az Európán kívüli országokban, például Afrika déli részén vagy Brazíliában akár biztonsági kérdés a hatótáv. Márpedig az új modelleken nem csupán az európai országokban kívánják értékesíteni. Nyomatékolandó a motor alsó védelmére fordított figyelem: ezekhez a modellekhez nem kell rossz út csomagot rendelni, az összes autón alapfelszerelés. Különben a Sanderót annak idején eleve rossz utak elviselésére tervezték, s ezért nincs már hozzá 17-es keréktárcsa peres gumiabroncsokkal. A két kerékméret 15 vagy 16 col. 
Az alapfelszereltség is kibővült, így például bekerült az automatikus segélyhívás, ami amúgy kötelezővé válik az Európai Unió tagállamaiban. Az ultrahangos holttérfigyelés, a parkolást segítő érzékelővel működhet, 30 és 140 között aktív. A felszereltség tekintetében is bő lesz a kínálat, így például a drágább Media Display rendszerrel dukál 8” képátlójú, enyhén a vezető felé forduló érintőképernyő, négy hangszóróval. A Media Nav navigációval és még két hangszóróval egészül ki. 
Lapzártánkig két dolgot nem sikerült tisztázni, illetve pontosítani. Annak ellenére, hogy az előzetes bejelentések szerint a szeptember 29-i bemutatkozáson ismertetik a várható alapárakat is. Erre azonban sem akkor, sem azóta nem került sor. Továbbá arra vonatkozóan sincs megbízható információ, hogy mikor is veheti át a harmadik generációs Dacia valamelyik modelljét egy az iránt érdeklődő személy. A magyarországi sajtóban olyan értesülések láttak viszont napvilágot, miszerint ott 2021 második negyedévében kezdődhet meg az új Logan és a kétféle Sandero értékesítése, sőt ottani hírek szerint 2021 tavaszára az európai szén-dioxid-kibocsátási határérték tiszteletben tartása miatt a Spring révén a Daciának is lesz elektromos autója.

Hirdetés