Két új beruházás indul Gyergyószárhegyen

Aszfaltoznak és közösségi házat építenek

Utcafórum a Csengettyűnél. Hamarosan aszfaltúton járhatnak a lakók —   Fotók: Boncina-Székely Szidónia

Két új beruházást indítottak el a múlt hét végén Gyergyó­szár­hegyen: a község legforgalmasabb utcáinak modernizálása, aszfaltozása mellett közösségi ház épül a település Güdüc nevű falurészén. A beruházások kapcsán lakossági és utcafórumokat tartottak, ahol a projektek ismertetése mellett a lakók kérdéseit, javaslatait is meghallgatták az elöljárók.

Elsőként a Csengettyű utca lakóival találkoztak szombat délben az önkormányzat és a helyi tanács képviselői Gyergyószárhegyen. Dan­guly Ervin polgármester a pályázat részleteit ismertetve a lakókkal, elmondta: két évvel ezelőtt már elindították azt, viszont sikertelen közbeszerzési eljárás után újra kellett gondolni a pályázati tervet és naprakésszé tenni annak értékét.

Útfelújítás
Az 5 és fél millió lejes uniós beruházás által a község legforgalmasabb utcái újulnak meg hat és fél kilométer hosszúságban.
– Az utak rehabilitálása és modernizálása elnevezésű projekt révén azok az utcáink újulnak meg, amelyek összekötik az országutat és a megyei utat a vasúttal, műemlék épületeinkkel, egészségügyi rendelővel, panzióval. A pályázat tartalmazza a sáncok rendbetételét, esetenként kiásását, valamint a lakóházakhoz vezető bejáratok elkészítését is – fogalmazott a községvezető. Hozzátette: a járdafelületek elkészítése is kiemelt helyet foglal el a közeljövő tervei között, a főtértől a futballpályáig, az országút mentén nemsokára elkezdődnek a munkálatok, a megyei út mentén pedig Hargita Megye Tanácsának járdaprogramjában készülnek pályázni. Az aszfaltozási munkálatok a Csengettyű utcában kezdődnek, majd a Cárina utcában folytatódnak; a gyergyóalfalvi kivitelező cég párhuzamosan több helyszínen fog dolgozni. A beruházás határideje 2021 júniusa, de a kivitelező szerint, hogyha az időjárás engedi, a munka nagy részét idén be lehet fejezni.
– Párhuzamosan több utcában dolgoznak majd, ezért meg kell szervezni a forgalmat, a lakókkal megbeszélni, hogyan tudják átvészelni az átmeneti lezárásokat, főleg az őszi betakarítás idején – mondta Danguly Ervin.

Civil jó tanácsok
Az utcafórumon javaslatok fogalmazódtak meg: a lakók tanácsokat adtak a vízelvezetést illetően, hiszen többéves megfigyelés eredményeként már tudják, milyen utakat tör magának a víz, hogyan lehet segíteni ezeket átereszek kialakításával. Mivel Gyer­gyószárhegy árvízveszélyes övezet, különös figyelmet kell fordítani erre a kérdésre – emelte ki a polgármester. A legelső helyszínen a kivitelezési szerződés aláírására is sor került; a pályázat önrészének értéke 2 millió 700 ezer lej, amelyet a község képviselő-testülete megszavazott. Ugyancsak az elmút hét végén indították el a güdüci közösségi ház kivitelezési munkálatait: a falu egykori iskolájának épületéből új, korszerű létesítményt építenek pályázati alapokból, az önkormányzat résztámogatásával. A kivitelező cég güdüci, az építkezés szakmai felügyelője gyergyószárhegyi, így a legjobb kezekben van a leendő közösségi ház megépülése – tudtuk meg Danguly Ervin polgármestertől. 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés