Hirdetés


Csíkszeredai kórház

Államtitkári vizit

Egészségügyi intézmények vezetőivel találkozott az államtitkár

 

 

Hargita megye aránylag jó helyzetben van a koronavírus-járványt illetően – jelentette ki tegnapi csíkszeredai látogatásán dr. Andrei Baciu, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, aki méltatta a megye lakosainak, illetve az egészségügyi hatóságoknak és kórházaknak ennek érdekében tett erőfeszítéseit.

Rövid látogatást tett tegnap a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban dr. An­drei Baciu, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A vendéget, aki Ion Proca prefektus kíséretében kereste fel az intézményt, a kórház, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság és a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetői fogadták.
Ion Proca megköszönte az államtitkárnak a rezidensképzés csíkszeredai beindításában nyújtott segítséget, és felvázolta az intézmény következő nagy tervét, a II-es kategóriába való besorolás elérését, amelyhez szintén a támogatását kérte. Dr. Konrád Judit, a Hargita Megye Tanácsa által működtetett kórház menedzsere közölte, benyújtotta a kórház a magasabb fokozatú, II-es kategóriába való besorolás igénylését. Támogatásáról biztosította ezt a törekvést dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője is, aki ismertette, intézményük elkezdi most a kórház felmérését ebből a szempontból.
A találkozón jelen lévő egészségügyi intézményvezetők felvázolták a kihívásokat és gondokat, amelyekkel jelenleg meg kell küzdeniük, szóba került többek között, hogy több intenzív terápiás és labororvosra lenne szükség, hogy növelni kell az RT-PCR tesztelési képességet, valamint, hogy megoldást és finanszírozást keresnek a csíkszeredai kórház tamponzónájának hosszú távú elhelyezésére, finanszírozására.
Dr. Andrei Baciu felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió nagy arányú finanszírozást fog elérhetővé tenni az egészségügyi intézmények számára is, többek között például a kórházak és egészségügyi intézmények digitalizációja terén. Ismertette ugyanakkor az őszi, influenza elleni védőoltási kampány előkészítésének fázisát. Az államtitkár biztosította a jelenlévőket arról, hogy támogatni fogja a megyei egészségügyi rendszer fejlesztésére irányuló törekvéseket. 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés