Gyergyószentmiklósi Salvator alapítvány

Állami támogatást kértek

Díjazással egybekötött nyílt napot tartott a gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány. Lovas tornát és lovas terápiát kínál az alapítvány a gyerekek számára, akik az eddig tanultakat mutatták most be. Az alapítványnál állami támogatásban reménykednek, ezt kérték Nelu Tătaru egészségügyi minisztertől is, akivel villámlátogatása alkalmával sikerült megismertetniük a szolgáltatást.

Ötven gyereknek van lehetősége rendszeresen részt venni a gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány programjain. Van, aki lovas tornát gyakorol, mások terápiás céllal lovagolnak. Minden évben nyílt napon mutatják be, hogy mit tanultak a tevékenység során, ilyenkor a szülőknek is alkalmuk adódik kipróbálni a lovaglást, a gyakorlatokat.
Idén nem szervezhettek nagy rendezvényt, de rendre behívták a gyerekeket és családjaikat, hogy ne maradjon el a bemutató. Aranypatkó-díjat is hazavihettek a gyerekek, az érem mellé megszemélyesített ajándékocsomag járt mindenkinek. 
– Ilyenkor egy kis ízelítőt nyújtunk azokból a foglalkozásokból, amelyeket a gyerekek számára rendszeresen megtartunk. Egy ügyességi pályán a szülők is kipróbálhatják ezeket – mondta az eseményről Gál Katalin, az alapítvány lovas terapeutája. – Nagyon sok gyerek jár hozzánk. A sérültek, viselkedészavarosok lovas terápiára, az egészségesek lovas tornára, fejlesztésre – ismertette a mindennapokat a terapeuta.

Miniszteri látogatás
Egy nappal korábban Nelu Tă­taru egészségügyi miniszter is meglátogatta az alapítvány lovasudvarát. A villámlátogatás során a tárcavetőnek is elmondták milyen tevékenységeket szerveznek, és hogy azoknak milyen jótékony hatása van.
– Kellemes meglepetés volt, hogy az egészségügyi miniszter a Hargita megyei látogatása során minket is felkeresett. Azt szeretnénk, ha állami támogatásban részesülhetne ez a tevékenység az országos egészségbiztosítási rendszer forrásaiból. Kaptunk is erre most ígéretet. Tanulmányokat kell készíteni, ezeket Hargita Megye Tanácsa vállalta fel. Borboly Csaba elnök úr azt ígérte, partner lesz abban hogy jogalapot teremtsünk az elképzelésnek, és a sérült gyerekek számára a biztosító rendszerében működtethessük ezt a tevékenységet – számolt be a részletekről Gál József, a Salvator Alapítvány elnöke. Mint mondta, jó lenne, ha nem terhelné a szülők pénztárcáját a lovas terápia, ezért szorgalmazzák az állami támogatást. Hozzátette: jelenleg pályázatokból tartják fenn a szolgáltatást.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés