Októberig lehet igényelni a Szülőföldön magyarul támogatást

Alkalmazkodnak a vírushelyzethez

Az igényléshez megfelelően kitöltött űrlap is szükséges —   Fotó: László F. Csaba

A Bethlen Gábor Zrt. 2019/2020-as tanévre februárban meghirdetett Szülőföldön magyarul program, nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásának igénylési határidejét október 30-ig hosszabbította meg, hiszen az idei tanévben a tanintézmények bezárása után nem volt lehetőség a szükséges iratok beszerzésére. 

Alkalmazkodik a vírushelyzethez a Bethlen Gábor Zrt. is, hiszen idén nem volt lehetőség a megadott határidőig beszerezni a szükséges iratokat a Szülőföldön magyarul pályázat igénylésére. 
– Lehetetlen volt áprilisig kiadni az igazolásokat, hiszen a tanintézmények márciusban bezártak, ezért hosszabbították meg októberig a határidőt, hogy az iratokat a jövő tanévben igényelni lehessen, hisz van olyan oktatási intézmény, ami az idei tanévben már nem nyit ki – számolt be a változásokról Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a Szü­lő­földön magyarul program­koordinátora. Hozzátette: a feltételek is szigorítottak, hiszen az eddigi 50 helyett, most csak 15 igazolatlan hiányzást fogadnak el az igénylőktől. 

Ők jogosultak a támogatásra
Az oktatási-nevelési támogatás összege a korábbi évekhez hasonlóan idén is 22 400 forintnak megfelelő lej, a hallgatói ösztöndíj értéke pedig 2800 forintnak megfelelő lej. A támogatásban azok a gyermekek részesülhetnek, akik akkreditált, magyar nyelvű óvodába járnak, illetve az általános és középiskolás tanulók, akik az 2001. augusztus 31-ét követő időszakban születtek és magyar nyelven tanulnak, fakultatív vagy opcionális magyar nyelvű oktatásban részesülő fiatalok, a sérült vagy halmozottan sérült magyar nemzetiségi kiskorúak, akik magyar nyelvű nevelésben részesülnek, illetve azok a középiskolás tanulók, akik a 2019/2020-as tanév megkezdéséig tizennyolcadik életévüket betöltötték, de részei az adott állam közoktatási rendszerének.  

Ezek az iratok szükségesek
Az igényléshez a következő iratok szükségesek: megfelelően kitöltött adatlap, amely vagy a gyermek oktatási intézményéből kérhető, vagy letölthető a www.szulofoldonmagyarul.ro honlapról, a szülő érvényes személyazonosító okiratának a fénymásolata, a tanuló születési anyakönyvi kivonatának vagy személyazonossági igazolványának a másolata, iskola- vagy óvodalátogatási igazolás – olvasható a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Szülő­földön magyarul pályázati felhívásában. Elesnek a támogatástól azok a diákok, akik a 2019/2020-es tanév első félévében több mint 15 igazolatlan hiányzást gyűjtöttek össze vagy a magyarórák több mint 10 százalékán igazolatlanul hiányoztak. A pályázatokat október 30-ig lehet eljuttatni ajánlott küldeményként a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének csík­szeredai irodájának címére. A sikeresen pályázók kizárólag banki átutalással kapják meg a pénzügyi támogatás összegét.
Bővebb információkat a www.szulofoldonmagyarul.ro honlapon, a Szülőföldön magyarul csíkszeredai pályázati irodájában vagy a 0266–244450-es telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.

Barabás Emőke
 

Kapcsolódó cikkek