Selejtezőre készül a VSK Gyergyószentmiklós

A tisztes helytállás a cél

Brassó és Fehér megye bajnokai ellen lép pályára a VSK Gyergyószentmiklós

Zsinórban másodszor játszhat selejtezőt a VSK Csíkszereda a labdarúgó 3. Ligába jutásért, amely a 2019/2020-as idény végén a megszokottól eltérően zajlik. A 4. Liga Keleti és Nyugati csoportjának éllovasa is megyei bajnok lett, ám a Székelyudvarhelyi Sporting nem rendelkezik sportazonossági bizonylattal, így a VSK Gyer­gyó­szentmiklós indulhat a harmadosztályért kiírt minitornán. Utoljára 2015-ben léphetett egy osztállyal fennebb a megyei labdarúgóbajnok.

Második alkalommal próbál szintet lépni a VSK Gyergyószentmiklós labdarúgócsapata, amely holnap a 3. Ligáért kiírt selejtező első meccsén lép pályára Nyárádtőn. A csapat helyzete nem rózsás, az utolsó pillanatokban sikerült a játékosok és a stábtagok második koronavírustesztjét elvégezni, ugyanakkor a gárda gyakorlatilag edzőmeccs nélkül indul a minitornára. Ennek ellenére a csapatvezetés bízik a sikerben, de célként a tisztes helytállást jelölték meg.
A koronavírus-járvány a megyei labdarúgó pontvadászatokat is félbeszakította, így azt nem a pályán zárták le a csapatok. A Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület döntése értelmében a Nyugati csoportot vezető Székelyudvarhelyi Sportingot és a Keleti csoport éllovasát, a VSK Gyergyószentmiklóst is bajnoknak tekinti, noha a tervek szerint az alapszakasz végén a két gárda párharcot kellett volna vívjon a címért, ezt követően a győztes vehetett volna részt a 3. Ligáért kiírt selejtezőn. Mivel a székelyudvarhelyieknek nincs sportazonossági bizonylatuk, így a VSK Gyergyószentmiklósnak adatott meg a lehetőség arra, hogy harcoljon a harmadosztályba jutásért. Az utolsó Hargita megyei bajnok, amelynek sikerült a szintlépés, a Székelyudvarhelyi FC volt, amely 2015-ben a Nemere Fălticeni ellen harcolta ki a 3. Ligába jutást a hazai 1–1-es döntetlen és az idegenbeli 6–0-s sikert követően. Egy évvel később a Székelykeresztúri Egyesülés hazai környezetben 3–1-re nyert a Barcarozsnyói Olimpic Cetate ellen, a visszavágót viszont 2–0-ra elveszítette, így a Brassó megyei bajnok jutott a 3. Ligába. 2017-ben a Maroshévízi Pro Marost kettős győzelemmel és 9–0-s összesítéssel ütötte el a szintlépéstől a Kézdivásárhelyi KSE, egy évvel később a Székelykeresztúri Egyesülés nem vehetett részt a selejtezőn, mivel a gárda nem rendelkezett sportazonossági bizonylattal. Tavaly a VSK Gyergyószentmiklós a Sellenberki Viitorul ellen selejtezett a harmadosztályért, amelyet kettős győzelemmel (3–2 és 2–1) a Szeben megyei bajnok nyert meg.

Átszervezett osztályozók
A Román Labdarúgó Szövetség a koronavírus-járvány miatt átgondolta a 3. Ligába jutásért kiírt selejtezők lebonyolítását: hét körzetre és ezen belül tizennégy, háromcsapatos csoportra osztotta a megyei bajnokokat, a minitornák győztesei pedig ősztől a harmadosztályban szerepelhetnek. A VSK Gyergyószentmiklós a Brassói Corona és az SK Marosújvár ellen játszik, a barcasági és Fehér megyei bajnok pedig szintén összecsap, mindhárom találkozónak Nyárádtő ad otthont.
A VSK Gyergyószentmiklós legutóbb március 7-én játszott hivatalos meccset, a 4. Liga Keleti csoportjának 13. fordulójában idegenben 1–0-ra győzte le a Csíkszentgyörgyi Fiság csapatát. Azóta felkészülési mérkőzést sem tudott játszani a gyergyói gárda.
– Két napja még az sem volt biztos, hogy ki tudunk állni a selejtezőn, ráadásul több alapjátékosunkat is nélkülöznünk kell mindkét mérkőzésen. Ennek ellenére megpróbálunk tisztesen helytállni, és bízunk a sikerben – nyilatkozta lapunknak Rokaly Attila. A VSK Gyergyószentmiklós edzője elmondta, a jelenleg érvényben lévő előírások szerint minden játékosnak és stábtagnak két negatív koronavírustesztje kell legyen, ami nem múlhatja meg a tizennégy napot. – Az első tesztelést Gyergyószentmiklóson elvégeztük, azonban a héten Hargita megyében minden labor visszautasított, arra hivatkozva, hogy nincs lehetőségük, nincs szabad helyük a második teszt elvégzésére. Végül Sepsiszentgyörgyre utaztunk, ott sikerült a második tesztet elvégezni, ami elvileg tizennégy napig érvényes, így az első és a második meccsünk között elméletileg nem kell teszteljünk – nyilatkozta tegnap délben Rokaly Attila, aki éppen akkor utazott haza Sepsiszentgyörgyről. Hozzátette, a teszt eredményeit ma kapják meg. – Az első teszt után mindenkinek negatív volt az eredménye, bízunk benne, hogy a második tesztelés után sem lesz pozitív esetünk – mondta a VSK Gyergyószentmiklós edzője.

Nem volt edzőmeccsük
Az ellenfelekről nem sokat tudott mondani a gyergyói csapat edzője, a Brassói Coronát még a tavaly látták egy alkalommal játszani, a marosújváriakról semmi információja nincs. – Sajnos, a mi keretünk sem lesz teljes az osztályozón. A felnőttjátékosaink ugyanis munkába járnak, mi több, öten közülük épp a munkahelyi elfoglaltságok miatt nem vállalták a tesztelést és a játékot sem. Helyükre ifjúsági játékosok kerültek a keretbe – nyilatkozta lapunknak Rokaly Attila, és elmondta, a felkészülést a jelenleg érvényben lévő előírások szerint tartották. – Kisebb csoportokban dolgoztunk, de sajnos, edzőmeccset nem tudtunk játszani. Ennek ugyanis feltétele lett volna a koronavírusteszt – tette hozzá a VSK Gyergyószentmiklós edzője.
A VSK Gyergyószentmiklós holnap 17.30-tól Nyárádtőn a Brassói Corona, augusztus 9-én, szintén délután fél hattól az SK Marosújvár ellen lép pályára, míg a Corona – Marosújvár találkozót szerdán játsszák. A minitorna győztese ősztől indulhat a labdarúgó 3. Ligában.

Hirdetés

Hirdetés