A tisztelet nagy kincs!

A tisztelet manapság nagy kincs. Sokan vannak, akik megválogatják, hogy ki érdemli meg tiszteletüket, és ki az, aki nem. Így csak azokkal bánnak emberséges módon, akire munkahelyi beosztásából vagy valamilyen szerepéből kifolyólag felnéznek. Másokat lenéznek, lekezelnek, elítélnek. Újságíróként, tudósítóként többnyire ismeretlen emberekkel lépünk kapcsolatba, hogy kikérjük a véleményüket, információt továbbítsunk. Legtöbben nagyon segítőkészek, tisztelettel, becsülettel kezelnek minket, együttműködnek és lehet rájuk számítani. Nagy öröm számomra, hogy ők vannak többen, és értékelem az irányomba, kollégáim irányába tanúsított emberséges magatartást. Vannak azonban olyan vezető beosztású, értelmes emberek, akik nem vesznek emberszámba, lekezelően viselkednek, és hamar kiderül, hogy az ígéreteiket sem tartják be. Hangsúlyozom: senkit nem kötelezünk, hogy egy adott témában nyilatkozzon, mindenkinek joga van eldönteni, hogy ezt vállalja vagy sem, és én tiszteletben tartom a döntését. 
Voltak azonban nagyon rossz tapasztalataim, a minap kertészeti témában telefonáltam egy illetőnek – aki mellesleg egy vezető beosztású üzlettulajdonos –, és különböző kérdéskörökről kértem ki a véleményét. Olyan lelkes volt, hogy azt javasolta, írjunk egy sorozatot ezekről a tárgykörökről, és a harmadik témát már ő maga ajánlotta. Addig sem volt könnyű elérni, napokkal később válaszolt a telefonhívásokra, üzenetekre. Én azonban belementem a játékába, és türelmesen vártam rá, a legutóbbi esetet azonban nem tudom mire vélni. A harmadik témánál jártunk, amikor napokig nem válaszolt sem az e-mailben megfogalmazott kérdéseimre, sem a telefonhívásaimra, sem az üzeneteimre. A másik eset, amikor egy település polgármestere megszakította a telefonbeszélgetésünket, mert rákérdeztem valamire a lakosok véleményére alapozva. Felháborodásában nem tisztelt meg vele, hogy elmagyarázza a helyzetet, megfogalmazza a saját véleményét, inkább lecsapta a telefont. 
Mindezek tükrében szeretném megköszönni mindazoknak, akik tisztelettel és együttműködően kezelnek minket, újságírókat. A tisztelet nagy kincs, annak is, aki adja, mert jaj annak, aki nem tisztel másokat, az az ember hogy bánhat saját magával? A tisztelet nem munkahelyi beosztás vagy életszemlélet függvénye, a tisztelet belülről jön, és a lelki gazdagság, a magas érzelmi intelligencia külső megnyilvánulása!

Barabás Emőke

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés