A panaszosoknak adott igazat a CNCD: Bírság diszkriminációért az államfőnek

Ötezer lejre bírságolta Klaus Johannis államfőt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vezetősége hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon való megsértése miatt. Az elnöki hivatal bejelentette, az államfő megfellebbezi a döntést. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette: „továbbra is várjuk az államfő bocsánatkérését”.

Ötezer lejre bírságolta Klaus Johannis államfőt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vezetősége hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon való megsértése miatt. Az államelnököt a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete kapcsán tett nyilatkozata miatt szankcionálta a CNCD.

Kiegyensúlyozott büntetés
Asztalos Csaba, a CNCD elnöke az MTI-nek elmondta: ilyen esetekben nem a bírság mértéke számít, hanem az a tény, hogy egy állami intézmény megállapította a kihágást. A tanács 2000-től 100 ezer lejig terjedő bírságokat róhat ki, tehát az államfőre kiszabott büntetés kiegyensúlyozott, mértéktartó bírságnak számít – tette hozzá.
– Joga van az államelnöknek fellépni minden olyan esetben, amikor az állam területi épsége és szuverenitása van veszélyben, de ezt úgy kell megtegye, hogy mellőzze a gyűlöletbeszédet – jelentette ki a CNCD elnöke.
Kifejtette: Johannis tudatosan „játszott rá” azokra a sok évtizedes előítéletekre, amelyek léteznek a román társadalomban a magyarokkal szemben, amikor a magyar nyelvet használta. Az, hogy „a magyarok el akarják lopni Erdélyt”, egyike volt azoknak a szlogeneknek, amelyekre a nacionalista kommunista Románia épült, amelyekre az ország asszimilációs politikáját alapozták, és ez folytatódott 1990 után is. Mindennek az államfő is tudatában volt – magyarázta Asztalos Csaba a CNCD szavazattöbbséggel hozott határozatát.
A diszkriminációellenes tanács a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat megkeresése alapján kezdte vizsgálni Klaus Johannis kijelentését, később Marcel Ciolacu házelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke is bepanaszolta Johannist a CNCD-nél.
Április 29-én, miután a képviselőház hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét, Klaus Johannis államfő azt mondta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.
„Jó napot kívánok, PSD! (ezt magyarul mondta az elnök – szerk. megj.) Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott április 29-i nyilatkozatában.
Az Országos Diszkriminációellenes Tanács véleménye szerint a nyilatkozat diszkriminatív jellegű volt, és etnikai/nemzetiségi hovatartozás alapján megsérti a méltósághoz való jogot.
A diszkrimináció tényét a testület 6 tagja állapította meg. A bírságot öten támogatták szavazatukkal – közölte a CNCD. Az MTI közlése szerint azt, hogy az államfő kijelentése gyűlöletbeszédnek minősül, 6:1 arányban, magát a bírságot pedig 5:1 arányban szavazta meg a tanács. A CNCD határozatát – a közzétételtől számított 15 napon belül – bíróságon támadhatja meg az államfő.

Johannis fellebbez
Nem sokkal a CNCD döntésének nyilvánosságra hozatala után az Államelnöki Hivatal bejelentette: Klaus Johannis államfő tudomásul vette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vezetősége által hozott határozatot, de fellebbezni fog ellene az illetékes bíróságon, mivel úgy véli, hogy az politikai döntés.

„Várjuk az államfő bocsánatkérését”
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy fontosnak tartja az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által az államfőre kiszabott bírságot, nem annak értéke, hanem üzenete miatt.
– Helyes és szükséges döntés. Persze a bírság nem az értéke szempontjából jelentős, mert egy államelnöknek nem nagy összeg az 5000 lej. Lehet, hogy meg is támadja a fellebbviteli bíróságon – meglátjuk. Ami fontos, az a döntés üzenete: hogy az etnikai közösséget, az emberi méltóságot diszkrimináció érte. Ez az üzenet sokkal jelentőségteljesebb, mint maga a bírság. Ezért örülök annak, hogy a döntést a nagyon nagy többséggel hozták meg – mondta Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke kifejtette, továbbra is azon az állásponton van, hogy Johannis elnök bocsánatkéréssel tartozik, mert „etikai és politikai szempontból is elfogadhatatlan nyilatkozatokat tett”.
– Továbbra is várjuk Johannis elnök bocsánatkérését – szögezte le Kelemen Hunor.
Marcel Ciolacu véleménye szerint Klaus Johannisnak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie, és meg kell ígérnie a románoknak, hogy többé nem próbálja meg olyan témákkal életben tartani a pártját, amelyek méltatlanok egy európai államfőhöz.
„Az államfő Erdéllyel kapcsolatban tett kisiklását ma a CNCD szankcionálta. Szükséges, de szim­bolikus gesztus volt. Sajnos Jo­hannis nagyot ártott az államelnöki funkció megítélésének. Az elnöknek tudnia kéne, hogy a 21. század Európájában már nem lehet ilyen durva petárdákkal dobálózni a nyilvánosság előtt. Minden európai kancellária előtt nevetségessé tette Romániát! Más prioritásai vannak a románoknak, Johannis úr” – írta Ciolacu a Facebookra. 

HN-összefoglaló
 

Hirdetés

Legfrissebb hírek

Szerkesztők

Kategóriák

Cimkék