Hirdetés


A múlt heti esőzések mezőgazdaságra gyakorolt hatásai: További csapadékra lenne szükség

Az esőzések jótékony hatásai. Aki most ülteti a krumplit, annak könnyebb a dolga —   Fotó: László F. Csaba

Jó hatással voltak a múlt heti esőzések a vetésekre, bár a lehullott mennyiség inkább gyorssegélyt jelent, nem bővítette jelentősen a talaj víztartalékát. Az aszályos áprilisi időjárást a termés várhatóan így is megsínyli, de további komolyabb gondok csak akkor várhatók, ha májusban sem lesz kiadós csapadék.

Amióta meteorológiai méréseket végeznek, soha nem volt még ilyen csapadékmentes az április, mint az idén. Éppen ezért a múlt heti esőzések kiváló hatással voltak főként a vetésekre, mert már látszott rajtuk, hogy megsínylik a szárazságot – közölte lapunkkal Szabó Ákos agrármérnök.
– Valamilyen mértékben már kompromittálva van az idei gabonatermés a száraz tavasz miatt, de egyértelműen látszik, hogy jó volt az eső. Most már sokkal intenzívebb a gabonafélék anyagcseréje, jobban látszanak a tavaszi fejtrágyázások nyomai is. Ami a krumplit illeti, az eső valamilyen formában segítette a bakhátak elkészítését, a gazdáknak könnyebb volt megművelni a talajt, viszont a homokosabb, kövesebb területeken nem nagyon maradt meg ez az eső a felszíni rétegekben – részletezte Szabó Ákos. Az agrármérnök szerint problémát jelent az is, hogy az elmúlt ősz, illetve a tél sem bővelkedett csapadékban, és ezért a talaj vízháztartása is szegényes.
– Ezek a kis mennyiségű esők csak gyorssegélyként szolgálnak, de igazából nem bővítik a talaj víztartalékát – mutatott rá Szabó Ákos. Hozzátette: ha a hónap további része csapadékosabb lesz, akkor nem lesznek különösebb gondok a mezőgazdaságban.
– Fontos lenne az eső akkor, amikor köt a krumpli, amikor eldől, hogy hány gumó lesz egy fészekben. A mezei kultúráknál megoldást jelentene az öntözés, ami ebben a pillanatban megoldatlan a környékünkön. Anélkül a régió mezőgazdasága nem lesz fenntartható – hangsúlyozta az agrármérnök. Hozzátette: az elmúlt napokban tapasztalt hőmérséklet-ingadozások sem hatnak pozitívan a termésre.
– Jelen pillanatban 25 Celsius-fok van, reggel 4 Celsius-fok volt, két nappal ezelőtt mínusz 2. Ezek a késői fagyok a mezei kultúrákat még nem befolyásolják olyan nagy mértékben, viszont a gyümölcsösökben kárt tehetnek, főleg, hogy már virágoznak is a gyümölcsfák – mondta Szabó Ákos agrármérnök.

Biró István
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek