Hirdetés


A méhcsaládok tavaszi gyors vizsgálata és fejlesztése

Családjait vizsgáló méhész. Az időjárástól is függ a beavatkozás lehetséges mértéke —   Fotó: Domján Levente

A méhek viselkedése, hangja már ránézésre is sokat elmond a család általános állapotáról a tapasztalt méhésznek. A tavasz érkezésével viszont – ahhoz, hogy a család a kívánt mértékben bővüljön, népesedjen, erősödjön – sokasodik a méhészektennivalója is. Készüljünk: a kaptárbontással járó munka egyre sűrűbbé válik.

Az enyhe, de szokatlan időjárás – ami a 2019-es télre volt jellemző – sok méhészt gondba ejtett. Aggódhattunk, mi történik a méhcsaládokkal, ha az enyhe idő végett nagyobb kiterjedésű fiasítás lesz a kaptárban és korábban kell táplálékpótláshoz folyamodni, vagy a hideg időszak beálltával nem fázik-e meg a nagyobb kiterjedésű fiasítás. De a februári meleg sok helyen lehetőséget adott a tisztuló repülésre, és így az élelempótlás is lehetővé vált, anélkül, hogy gondot okozott volna a családoknak. Március az előrejelzések szerint melegnek ígérkezett, így sok olyan munkát, amit a hónap végén vagy közepén esedékes a méhészetben, hamarabb el tudtunk végezni.

Gyors állapotfelmérés

Első munkálatunk a családok állapotának vizsgálata. Ahhoz, hogy anyásnak nyilvánítsuk a családot, nem keressük meg az anyát, elég a méhek viselkedését, mozgását, hangját érzékelnünk. Annak megállapításához, hogy az anya nem herepetéző, a fedett fias lépeket nem kell kivenni a kaptárból, a lépeket széthúzva felülről is jól látszik. Ahhoz, hogy a fiasítás egészségi állapotát felmérjük, szükségtelen a kaptárból kivenni az üres, virágporos, mézes, de még a nyitott fias lépeket is. Egyébként is hűvös még az idő, 20-30 másodperc alatt begyűjtünk minden információt, majd továbblépünk. Ha rendben lévőnek látszik a család, akkor eldöntjük, hogy kell-e szűkítenünk a fészket. Ha alig takarják a szélső lépet vagy lépeket a méhek, akkor azokat a lépeket tegyük az oldalszűkítőn kívülre. A méheket lesöpörhetjük vagy rázhatjuk. Ha szükséges, az aljdeszkát takarítjuk. Ha kevés rajta a piszok, a hulla, akkor ne foglalkozzunk vele!

Gondoskodjunk vízről, eleségről

A táplálékpótlásra figyeljünk oda, a biztonság kedvéért minden családnak tehetünk cukorlepényt még akkor is, ha ez nem igazán indokolt. A cukorszörpös zacskós etetést csak a hónap vége felé kezdjük el, amikor már az éjszakai hőmérsékletek is enyhébbek és a természetben megjelent valamennyi virágpor. Mikor a kirepülés rendszeressé vált, biztosítsunk megfelelő ivóvizet, ha lehetőség van, akkor meleg vizet. Amennyiben lehet, ne a vezetékes vizet használjuk, mivel annak klórtartalma van. Használjunk patak- vagy kútvizet, az itató működtetésével csökkentjük annak lehetőségét, hogy a méheink szennyezett vagy mérgezett vizet vigyenek a kaptárba, ugyanakkor nem fognak keresgélni a méhészet szomszédságában sem, így az ebből adódó viták is elkerülhetők.
A meleg vizes itatásnak számos előnye van: szívesen fogadják, többet szívnak belőle, kevesebb időt töltenek kint, nem dermednek meg olyan könnyen. Első alkalommal édesíteni kell a vizet 25 százalékos arányban, hogy rászokjanak. A víz melegen tartására különböző megoldások vannak, az elektromos fűtéstől a napenergia használatáig vagy hőszigetelt edényekig.

A család ereje és az időjárás diktál

A szeszélyes időjárás végett nem igazán lehet manapság dátumhoz kötni bizonyos munkálatok elvégzését, és a méhcsaládok is a szokott fejlődési folyamattól eltérnek, ezért fontos, hogy a méhész állandóan kövesse mind az időjárást, mind a családok fejlődését, és annak megfelelően végezze a munkálatokat. A virágpor megjelenésével a családok nagyobb ütemben fejlődnek, a fiasítás nagyságát vizsgálva az első átvizsgálás alkalmával egy tenyérnyi bármilyen nyílt vagy fedett fiasítás megfelelő. Később már – 2-3 hét múlva – ha a szélső keretek kivételével fiasítás található a többi keretben, akkor az megfelelő. Azonban ez nem elegendő. A fiasítás területének nőni kell, nem szabad, hogy szinten maradjon vagy csökkenjen, mert akkor az betegségre, mérgezésre vagy más problémára utal. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban a családoknak megfelelő hőgazdálkodási körülményeket biztosítsunk. Ha megfelelően takarjuk a családokat, akkor nagyobb kiterjedésű fiasítást tudnak melegen tartani, így a méhcsalád is hamarabb indul növekedésnek.

Virágporral hazatérő méhecskék. A tavaszi fejlődés kellékei

Óvatos fészekbővítés

Ha a család fejlődése normális körülmények között történik, akkor az elkövetkező két hétben a szélső keretek külső felét is már tömötten fogják takarni a méhek. Ekkor jöhet a fészekbővítés. A fészekbővítést minden esetben úgy végezzük, hogy elsősorban a család nagyságát vegyük figyelembe, másodsorban pedig az időjárást és e két tényező függvényében bővítsünk. A bővítésre szánt keretben, ha van egy kévés méz, bontsuk meg és permetezzük meg a keret mindkét oldalát enyhén sós vízzel. Majd úgy tegyük a keretet a fészek közepére, hogy jobbról is és balról is fedett fiasításos keret kerüljön. Ha a család erőssége megengedi és négy keretnél több a fiasítás, akkor két keretet is betehetünk, de akkor a közepén legyen a két fedett fiasításos keret. Jobbról és balról tegyünk üres keretet, majd következik a többi fiasításos keret megosztva mindkét oldalán a fészeknek. Ebben az időszakban folyamatosan etessünk, az időjárástól függően zacskós, tálcás vagy vályús etetőkkel.
Minden munkálatot, amit a méhesben viszünk véghez, ha tervszerűen és odafigyeléssel végezzük, akkor a méhcsaládok fejlődése erőteljes és megfelelő nagyságú lesz a hordásos időszak beálltára. Ha a többi tényező, azaz az időjárás és a legelő is megfelelő, akkor a várt eredmény sem fog késni.

Zöldi István
Csíkszéki mézlovag,
Hargita Megyei Méhészegyesület


 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés