Makettkészítés hobbiból

A Lánchíd és az Országháza is látható egy ditrói portán

Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Nem mindennapi foglalatosságot talált magának a gyergyó­ditrói mesterember, Mezei Imre. Fémből készíti el közismert épületek kicsinyített mását és saját udvarán állítja ki ezeket, hogy bárki megtekinthesse. Így látható Ditróban az út mentén a kéttornyú templom, a lánchíd és most már mögötte a budapesti Országháza is. 

Különleges látnivalóra buk­kan­hat, aki Tölgyes felé tart Gyergyóditrón keresztül. Az út mentén, az új kápol­nával szinte szemben áll a ház, amelynek egyik oldalán terebélyes fát ábrázoló fémkapu, másik oldalán a Lánchidat formázó kert áll. Mindkét oldalon a kerítések mögött jól ismert épületek láthatók, egyik oldalt a ditrói kéttornyú templom, másik oldalt a budapesti Országház. Nem csoda, ha egyre-másra állnak meg az autók a kapu előtt, hogy a különleges látványt megcsodálják. Jól láthatók az út széléről a fémből készült makettek, nem kell bemenni az udvarra egy fotó elkészítéséért.
A maketteket egyszerű munkásember, Mezei Imre készítette. Mint mondja, kis rönkházak készítésével kezdődött minden a portán évekkel ezelőtt, néhányuk még most is épen megtalálható. Az első fémből készült makett a ditrói Jézus Szent Szíve-templomról készült, 2017-ben. Fotók alapján dolgozott akkor is, és legutóbb, az Országház kicsinyített másának elkészítésekor is. Az Országházát pontosan ötvenszer kisebbre készítette, mint az eredeti. Minden eleme fémből van, az apró ablakok plexiből készültek. Pontos, aprólékos munkát láthat minden arrajáró. Az alkotás augusztus közepére készült el, 20-án piros-fehér-zöld színű reflektorokkal világították meg. Nyolc hónapnyi munkát vett igénybe, nemcsak a makett, hanem a neki helyet adó talapzat is elkészült ezalatt. Így az utcáról is megtekinthető a munka. 
– Szeretem csinálni, érdekes, mint amikor a táncos nem akar táncolni ugyan, de mégis jár a lába. Valahogy jön belülről, még akkor is, ha ebből nem lehet megélni – válaszolt Mezei Imre, amikor a motivációjáról faggattuk.
Firtattuk azt is, hogy az anyagiakat valaha visszahozza-e ez a munka, szerényen annyit válaszolt, nem is gondolt erre még igazából. Pedig sokba kerülhetett az alkotás, hiszen közel 2000 kilogramm fémlemezt használt fel hozzá. A befödését is tervezi, hogy az időjárás viszontagságainak ellenálljon a makett.
Azt is elmondta Mezei Imre, megkereste a Mini Erdély park létrehozója, arról egyeztettek, hogy a ditrói nagytemplom kicsinyített mását oda is elkészítse, szintén fémből, hogy időtálló legyen. Hitelesebb is lenne, ha ditrói mesterember keze alól kerülne ki – mondja mosolyogva, és hozzáteszi, további épületeket is szívesen modellezne, de csak magyar kötődésűeket. 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés