Hirdetés


A járvány haszna

Valljuk be őszintén, minden rosszban van valami jó is. Mi több, ha mindennek csak a pozitív oldalát nézzük, az életünk is sokkal elviselhetőbb lesz még akkor is, ha nem vagyunk a legelégedettebbek a jelenlegi helyzetünkkel.
Csíkszereda egyre csendesebb: gyakran hallani a madárcsicsergést, ami nem szokványos a megyeszékhelyen még május elején sem. Nem kell félni a sakkos autóvezetőktől – akik hol egy futót, hol egy gyalogost gázolnak el, ahogy a vicc mondja –, a kerékpárútra tévedő gyalogostól, sem pedig a járdán halkan suhanó biciklistől, aki utolsó pillanatban csenget utat kérve magának, és a frászt hozza a sétálóra. Nem szemetesek az utcák és nincs por a városban. Szóval a természet egyáltalán nem haragszik a karanténra.
Ilyen hosszú időn át nem volt még maszkabál a megyeszékhelyen, igaz, vannak olyanok is szép számmal, akik ennek ellentmondva maszkot nem, csak kesztyűt használnak. Sok hölgy megtanult varrni, vannak haladók és nagyon kezdők is a hobbivarrónők között, a különbség a viselt arcmaszkokon látszik. Nem kell félni attól, hogy a boltban kiszemelt árut kikapják a kezedből – hacsak nem élesztőt akarsz vásárolni –, a bankautomatánál nem liheg a nyakadban a mögötted türelmetlenül álló ügyfél, és bátrabban kérhetsz kényesnek mondható terméket is, mert a távolságot betartó téged követő vásárló nem hallja meg.
Nem kell okokat keresni arra, hogy mit miért nem veszünk meg, nincs vita arról, hogy bel- vagy külföldön lesz-e a nyaralás, de nem hangik fel a „mondd, hogy nem vagyok itthon” vagy „bocsi, kiléptem, s nem vittem magammal a telefonom”, amikor a főnököd keresett, s te két óra múlva hívod vissza.
A családi kasszában több pénz marad, mert nincs annyi fölösleges költekezés, mint a járvány előtt, mi több, hallottam már olyan személyről is, aki azt hitte, megnövelték a fizetését, mert a szokásokhoz képest túl sok bankjegye volt a pénztárcájában. Persze kiderült, hogy immár otthon fogyasztja el a napi két kávéját s nem a törzshelyének tekintett kávézóban, illetve arra is rájött, hogy sarki boltban feleannyiba kerül a sör, mint a kocsmában.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés