Felújítják a csíkszeredai játszótereket

A gyermekek viselkedésére is hatással van, hol játszanak

Megújulnak a játszóterek a gyerekek örömére —   Fotó: László F. Csaba

70 ezer lejt különített el idén a csíkszeredai önkormányzat a városban lévő játszóterek javítására, karbantartására. Szőke Domokos alpolgármester szerint a játszóterek berendezése, struktúrája hatással van a gyerekek viselkedésére, gondolkodására. Ebből kiindulva a város vezetősége arra törekszik, hogy a város több pontján olyan tereket hozzon létre, ahol a gyerekek és szüleik is egyaránt kikapcsolódhatnak.

Benépesedtek Csíkszereda játszóterei, miután Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere múlt hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a játszóterek megnyílnak és rendeltetésszerűen működhetnek. A gyerekek biztonsága érdekében a Jégpálya negyedben és a város más részein is kicserélik ezekben a napokban az elavult, tönkrement, újítást igénylő játszótérelemeket. Szőke Domokos alpolgármester lapunk érdeklődésére elmondta: a városban található közel 40 játszóteret folyamatosan ellenőrzik, a karbantartási munkákat minden év áprilisában megkezdik, és mondhatni egész évben folyamatosan követik a játszóterek állapotát, és a meghibásodások függvényében, ahol szükséges, azonnal javításokat eszközölnek vagy elemeket cserélnek.
– Emellett a lakónegyedek felújításakor a játszóterek felújítását is kiemelt figyelemmel kezeljük – fogalmazott az alpolgármester, aki azt is elárulta, hogy az utóbbi időben a város több pontján hintalábakat, hintagerendákat, lipinkatartót, lipinkaszárat, eltört csúszdákat, a csúszdavárak oldalán található mászófalakat, a homokozók, mászófalak elemeit cserélték, ugyanakkor rendszeresen karbantartják a játszótérhez tartozó zöldövezetet is. Az éves költségvetésből minden évben elkülönítenek egy bizonyos összeget erre a célra, idén 70 000 lej áll a rendelkezésükre, hogy a gyermekek által használt tereket a mostani elvárásoknak megfelelően rendben tartsák. A munkálatok egy részét a városi kertészethez tartozó karbantartócsoport végzi.
– A környezetpszichológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy a játszóterek berendezése, struktúrája hatással van a gyerekek viselkedésére, gondolkodására, kreativitására és egyéb pszichológiai funkcióik (észlelés, tájékozódás stb.) fejlődésére, illetve társas életük megfelelő alakulására. Éppen ezért célunk olyan térberendezéseket kialakítani, ahol nemcsak a gyermekek, de szüleik is kikapcsolódhatnak, szocializálódhatnak, megpihenhetnek – fejtette ki az alpolgármester. Mint részletezte: higiénia szempontjából egy emberi normákon alapuló gondolkodás szerinti viselkedést kell tanúsítani, a jelenlegi törvénykezés alapján, ugyanakkor igyekeznek figyelmeztető táblákkal is felhívni a játszótérhasználók figyelmét néhány alapszabályra, amelyeket többnyire be is tartanak a városlakó polgárok.

Barabás Emőke
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés