Csontsűrűségmérő készülék a csíkszeredai kórházban

A felesleges vizsgálat kisebb kockázat, mint az elmaradt diagnózis

Szakorvosok ismertették a készülék hasznát

A megyében, de az országbeli megyei kórházakban sincs ilyen készülék, a hasonló eszközök többnyire csak egyetemi központokban és magánrendelőkben működnek – hangzott el tegnap a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál tartott sajtóeseményen: az intézmény csontsűrűségmérő készülékét mutatták be. 

Csontsűrűségmérő készüléket mutattak be tegnap a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál. A közel 200 000 lejbe kerülő készüléket tavaly ősszel vásárolta meg a kórház abból az állami költségvetési támogatásból, amit az RMDSZ parlamenti képviselete és a működtető megyei önkormányzat révén kaptak meg. Ahogyan Konrád Judit, a kórház menedzsere kiemelte, ezt a nagy értékű készüléket a csontritkulás korai kiszűrésére is használni lehet, és javasolta a kockázati csoportokba tartozóknak, hogy éljenek majd ezzel a lehetőséggel.
− Továbbra is arra törekedünk, hogy a csíkszeredai kórház magasabb besorolásban részesüljön. De mindez mellett nem elég a rang, a cím, ha nincs mögötte megfelelő tartalom, megfelelő csapatmunka – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A csontsűrűségmérő készülék több orvosi szakterületet is kiszolgál, az endokrinológus mellett a reumatológusok és az ortopéd orvosok munkáját is tudja segíteni.
− Az immunológiai eredetű gyulladásos ízületi betegségek csoportjában gyakran jelen van a csontritkulás, ezen betegcsoport szűrése, követése lenne az egyik prioritás. A másik betegcsoportot képezik azok, akik általában elhúzódó hát-, derék-, gerincfájdalom miatt fordulnak hozzánk, hatvan-hatven éves korban esetükben csontritkulásos jelenségre is gondolnunk kell. A harmadik betegcsoportba tartoznak a csontritkulás talaján csonttöréseket elszenvedettek és akik heveny fájdalommal küzdenek. A társszakmákkal együtt nekünk is szerepünk van ezen betegcsoportok kezelésében, a diagnózis felállításában, ezért élni fogunk ezzel a lehetőséggel és használni fogjuk ezt a készüléket – mondta dr. Erőss Mária balneo-fizikoterápiás főorvos.
Dr. Ruff Rudolf en­do­kri­no­ló­gus­-diabetológus szakorvos röviden beszámolt a csontritkulásról, illetve, hogy leginkább kiket érint ez a betegség. A szakorvos elmondta, hogy országos szinten az ötven év feletti nők mintegy húsz százalékát érinti ez az állapot, amely évente mintegy tízezer kistraumás törés és mintegy tizenötezer csípőtájéki törés mögött fellelhető. A csontsűrűségmérő készülékkel a csontrikulás kórisméjét tudják felállítani, továbbá meg tudják becsülni a csonttörés kockázatát és kezelés alatt utánkövetést lehet végezni a segítségével. Hozzátette, hogy a kis sugárterhelést jelentő vizsgálat mindig indokolt, ha fennáll a csontritkulás gyanúja.
Dr. Burszán-Barabás Andrei radiológus főorvos hangsúlyozta, a csontsűrűségmérő készülék nemcsak a megyében, országos szinten is egyedülálló, hisz a legtöbb ilyen készülék a magánklinikákon működik.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés