Július 15-től indul a 6.1-es kiírás

42 millió eurónak keresnek (fiatal) gazdát

Fotó: Domján Levente

Új kiírást nyitva, július 15-től fogadja az Országos Vidékfejlesztési Program 6.1-es intézkedésén az induló fiatal gazdák pályázatait a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) – jelentette be Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. A kiírás október 15-ig tart – tette hozzá a tárcavezető.

A hónap közepétől az induló fiatal gazdálkodók támogatásáról szóló 6.1-es intézkedést is megnyitja a pályázók előtt a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség – jelentette be Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. A sokak ált várt kiírásra július 15. és október 15. között fogadják a pályázatokat. A tárcavezető által bejelentett hírt az AFIR tegnap még nem erősítette meg.
A 6.1-es intézkedésre üzleti terveikkel azok a gazdálkodók pályázhatnak, akik a támogatási igénylés benyújtásának pillanatában nem töltötték be 41. életévüket, először vállalják a gazdaság üzletszerű vezetését és megfelelő szakképesítéssel is rendelkeznek. A fiatal gazdák támogatására ezúttal 42,68 millió eurót különítettek el, amiből 20 millió eurót a külföldről hazatelepülő, gazdálkodásba fogó, vidéki életet választó fiatalok ösztönzésére szánnak.
A fiatal gazdapályázók – az SO-pontokban kifejezett farmméret függvényében – gazdaságonként 40-50 ezer euró támogatásra tarthatnak igényt, amire önrész nélkül, 100 százalékos uniós támogatásként jogosultak. A 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásra a 12 ezer és 30 ezer SO közötti farmmérettel, az 50 ezer eurós támogatásra pedig a 30 ezer és az 50 ezer SO-pont közötti üzemméretű gazdasággal rendelkezők tarthatnak számot, egyszeri támogatásként, amit a családból csak az egyik tag kaphat meg.
Általános követelmény, hogy a pályázat lebonyolítása alatt a gazdaság mérete nem ingadozhat 15 százaléknál nagyobb mértékben, és semmiképp sem csökkenhet 12 ezer SO-pont alá. A támogatás 75 százalékához előlegként igényelhetnek a pályázók, míg a fennmaradó 25 százalékos hányadot az üzleti tervben megfogalmazott vállalások teljesítését követően utalja az ügynökség.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés