Bajnokok Ligája

25 éve várt mérkőzés

Legutóbb 25 évvel ezelőtt volt ott a Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligája főtábláján. Most annak kapujában áll. Ehhez „csak” a norvég bajnokot, a Moldet kell legyőzzék.

 

Huszonöt évvel a Ferencváros Bajnokok Ligája-menetelését követően, a zöld-fehér csapat újra bejuthat a legrangosabb európai klubfutball-sorozat főtáblájára. A selejtező rájátszásában a norvég Molde lesz a zöld-fehérek ellenfele, a továbbjutás itt már két mérkőzésen dől el.
A Ferencvárosnak 25 éve „csak” az Anderlechtet kellett búcsúztatnia a csoportkörbe kerülésért, míg idén ehhez négy párharcot kell nyernie, amiből három akadályt már sikeresen vett. A koronavírus-járvány miatt a kvalifikáció első három körében egyetlen mérkőzés döntött, a svéd bajnok Djurgardent a Groupama Arénában 2–0-ra, az 51-szeres skót bajnok Celticet bravúros teljesítménnyel idegenben verte 2–1-re Szerhij Rebrov alakulata, míg legutóbb, múlt szerdán a vendég Dinamo Zágrábnak vágott vissza egy 2–1-es győzelemmel a tavaly ugyanebben a körben elszenvedett vereségért. Az FTC emlékezetes BL-szereplése óta a magyar csapatok közül csak a Debrecennek sikerült elérnie a csoportkört a 2009/2010-es idényben.
A norvég bajnokcsapatnak az első körben a finn KuPS búcsúztatása nem jelentett gondot (5–0), majd következett a szlovén Celje otthonában aratott 2–1-es győzelem, illetve az azeri Qarabag vendégeként tizenegyespárbajban kiharcolt továbbjutás. A norvég bajnokság már jó ideje tart, 18 fordulót követően a Molde 11 győzelemmel, egy döntetlennel és hat vereséggel, 34 ponttal a második helyen áll, hátránya pedig 16 pont a listavezető FK Bodo/Glimttel szemben. Az együttes legveszélyesebb játékosa a nigériai Leke James, aki a bajnokságban 13 mérkőzésen 7 gólt szerzett.
A Molde – amely története során egyszer, az 1999/2000-es szezonban szerepelt a BL főtábláján – legutóbbi tíz hazai európai kupamérkőzésén nem talált legyőzőre, otthon 2015 novemberében a Fenerbahcétól kapott ki legutóbb.
A párharcnak óriási anyagi tétje is van, hiszen a BL csoportkörébe jutás jelentősen több pénzt ér, mint a vesztesnek az Európa-liga főtábláján való szereplés: mindkét csapat eddig 6,4 millió eurót keresett a selejtezőben, amelyik gárda innen továbbmegy, az további 15,25 millió euróval gazdagodik, míg az EL-csoportkör „csak” 2,92 millió eurót ér.
A párharc első felvonása ma 22 órakor – műfüves pályán – a spanyol Carlos del Cerro Grande sípjelére kezdődik, a visszavágót jövő kedden játsszák, az M4 Sport mindkét találkozót élőben közvetíti.

Hirdetés