Hozzáállás kérdése

Talán az emberek többsége még mindig nem fedezte fel azt a tényt, hogy azok vagyunk, amiket gondolunk. Ha valaki szeretettel néz a másikra és megértő vele szemben, akkor egy idő után a saját világa is békésebb lesz. Ha valakiben erősen él a rosszindulat, minden egyes nap abból táplálkozik, hogy másokkal mi történik és csak szurkálódik, az az ember valószínűleg ebben keresi a boldogságát és még nem eszmélt rá, hogy mi miatt boldogtalanok a napjai.
Én is tapasztaltam már, nagyon fontos, hogy hogyan néz szembe valaki egy adott problémával. A saját és barátaim tapasztalata is azt sugallja, hogy amikor pozitívan látják a legrosszabb dolgot is, amellett, hogy könnyebben átvészelik azt, sokkal eredményesebben találnak megoldást mindenre. Fontos látnunk, hogy a világban minden okkal történik. Ha valakivel folyamatosan jó dolgok történnek, szerencséje van vagy a Jóisten segítette meg – kinek hogyan tetszik –, akkor az azért történik, mert ő maga is pozitívan és szeretettel fordul a világhoz. De ez ugyanígy van akkor is, ha nagyon sok probléma, nagyon sok szomorúság és boldogtalanság vesz körül minket. Meg kell látnunk, hogy mi az, amit rosszul csinálunk az életben, hogy ilyen dolgok történnek velünk.
Nemrég egy kedves ismerősömön diagnosztizáltak egy betegséget. Nem súlyos és még rengeteg embert érint a világon. Viszont a betegségnek lehetnek különböző mellékhatásai, ami nagyon nagy pofon volt számára az élettől. Az első napjai úgy teltek, hogy folyamatosan tette fel nekem a kérdéseit: vajon mi az, amit ő tett, hogy ez történik, vajon, vajon és vajon. A kérdésbombák csak úgy özönlöttek felém, amikor egy-két nap elteltével egy különös boldogságot és megnyugvást éreztem rajta. Nem értettem, hogy mi történik vele. Talán ennyire megviseli mindez?! Ekkor elmondta, hogy tudja, mi miért is van. Nem fektetett sok energiát abba, hogy mozogjon, hogy helyesen táplálkozzon. Nem adott saját magának elegendő figyelmet, hiába is mondták neki, hogy nem egészséges ez az életvitel. Rájött, hogy ez kellett vele történjen, hogy belássa, mennyire fontos az, hogy odafigyeljen saját magára.
A problémák azért jönnek, hogy tanuljunk valamit belőlük. Ha pedig felismerjük, hogy minek mi az oka, akkor nyert ügyünk van.

Szilágyi Dalma-Orsolya