Hová lett a kenyér becsülete?

Gyerekkorunkban még úgy tanultuk, hogy a kenyeret nem szabad eldobni a szemetesbe semmilyen körülmények között. Gyerekként nem értettük pontosan, hogy hol az összefüggés aközött, hogy a kenyér megszegése előtt keresztet rajzolunk annak aljára, és aközött, hogy ezt a kvázi megáldott ételt, mindennapi betevőnket, amelyért minden keresztény ember fohászkodik a legszentebb imádságban, bűn lenne kidobni.

 A kenyér szakralitása mellett az ahhoz való ragaszkodás, az alapélelmiszerként való kezelése mindennapos életünk, a kultúránk szerves része. Gondoljunk csak arra, hogy hány szólásunk kapcsolódik a kenyérhez. A szegénység érzékeltetéseként mondjuk, hogy kenyéren és vízen él, szívesen idézzük a Bibliából, hogy ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. A melegszívű emberekre pedig azt mondjuk, hogy kenyérre lehet őket kenni. De a pénz világában is alapvető metafora a kenyér: hiszen legtöbbünk munkával keresi meg a kenyerét, sőt ne feledjünk soha, hogy kölcsönkenyér visszajár! És ha már megértünk bizonyos kort, akkor bizony megettük a kenyerünk javát. 

De nemcsak a magyar kultúrában van fontos szerepe a kenyérnek, hanem a mellettünk élőkében is. Camil Petrescu regényhőse azon elmélkedik egy adott ponton, hogy a románok számára a kenyér valami felsőbbrendű dolog, sőt mértékegység, kiindulópont az emberi kapcsolatok minőségének megítélésében. 

Kíváncsi lennék, hogy manapság hányan szentelünk ekkora figyelmet a kenyérnek, amikor a keresztrajzolás elmarad, mert a bolti eladó a mi kényelmünk érdekében egy kegyetlen eszközzel, mindenféle szakralitást mellőzve, felszeleteli nekünk azt és nejlonzacskóba teszi. Mert már nem csomagoljuk gondosan textilruhába a kenyeret. De a kenyér sok embernek ellensége is lett: számtalan fogyókúrás módszerben hirdetik, hogy száműznünk kell a kenyeret az étrendünkből, ha fogyni szeretnénk és egészségesen táplálkoznánk. 

Mára már a kenyér becsülete mellett az élelmiszer értéke is megkopott: Románia lakói fejenként évente 129 kilogramm élelmiszert dobnak ki a szemétbe, köztük jelentős mennyiségben péktermékeket is…