Honlapom a holnapom

Kiterjesztik az egész megyére a székelyudvarhelyi inkubátorház sikeres projektjét, amelynek során félszáz udvarhelyszéki kis- és közepes vállalkozásnak készítettek professzionális, tovább bővíthető honlapot. A kezdeményezést a megyei önkormányzat támogatja, a cégek a hónap végéig jelentkezhetnek.

A Hargita Business Center (HBC) nyári kezdeményezéséről lapunk is beszámolt. A városi önkormányzat által támogatott Honlapom a holnapom elnevezésű projekt apropóját az adta, hogy kiderült egy felmérésből, hogy az udvarhelyszéki cégek 70 százalékának nincs internetes megjelenése. A jelenség különös fontosságát a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet húzta alá, amikor egy jó honlap megléte akár az értékesítésben, az új üzleti kapcsolatok megkeresésében is segíthet.

Kétszáz cég kérhet belőle

Szakács-Paál István, a HBC igazgatója tegnap, az inkubátorházban tartott sajtótájékoztatón elmondta: az 50 nyertes cég közül már néhánynak el is készült a weboldala, van köztük kézműves, burkolatokkal foglalkozó kisvállalkozás, utazási iroda is.

– Úgy értékeljük, hogy ma már egy honlap tulajdonképpen egy digitális névjegykártya, amelyre szükségük van a vállalkozásoknak. Mivel megyeszinten is nagyjából ugyanazokat az arányokat kapnánk e téren, mint itt, Udvarhelyszéken, a megyei önkormányzat figyelmébe ajánlottuk a kisvállalkozókat segítő programunkat – közölte az igazgató. A partnerségnek köszönhetően a HBC, a megyei tanáccsal és a Fejlesztési Ügynökséggel partnerségben 500 000 lej értékű pályázatot hirdet, amelynek során 200 Hargita megyei vállalkozás pályázhat egy saját honlap megvalósítására.

Digitális kezdőcsomag

A vállalkozások igazából nem­csak egy honlapot, hanem egy egész „digitális kezdőcsomagot” kapnak, 2500 lej értékben. Ez többek között tartománynév (domain) regisztrációt és 1 éves ingyenes bérlést, céges e-mail-címet, logót (ha eddig nem volt), tovább Google My Business oldalt tartalmaz, hogy a Google Maps adatbázisában is láthatók és kereshetők legyenek a céginformációk. Az új felületet mobiltelefonokra és táblagépekre is optimalizálják. Az eredeti elképzelés szerint egy minikonferencia is része a csomagnak, amelynek során a vállalkozások tulajdonosait bevezetik a tartalommenedzsment, digitalizáció, internetes kommunikáció és marketing világába. Ezt egyelőre elsodorta a járványhelyzet.

Behozhatják a lemaradást

Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke éppen a járvány kapcsán hangsúlyozta, hogy az élet nem állhat meg, a gazdasági szegmensre is oda kell figyelni, támogatni kell a kis- és közepes vállalkozásokat, akiket megvisel a gazdaság megtorpanása. Bíró Barna Botond megyei tanácsos pedig azt húzta alá, hogy ezt az időszakot, amikor a közvetlen találkozások, bemutatkozási lehetőségek szünetelnek, igenis fel lehet használni a lemaradás pótlására, mert a digitalizációs hátrány a versenyképességre is hatással lehet. Utalt arra a tényre is, hogy az országban jelentős felívelésben van az online értékesítés.

Szakács-Paáltól még megtudtuk, hogy három nyelv (magyar, román, angol) közül választhatnak a pályázók, ajánlatos a piacuknak megfelelőt választaniuk. A rajt megvolt, november 30-ig lehet jelentkezni egy részletes cégbemutatással, de a pályázattal kapcsolatban minden szükséges információt megtalálnak az érdeklődők a hbcenter.ro/honlapom oldalon.

Öt udvarhelyszéki IT-cég vál­lalta, hogy részt vesz a honlapok elkészítésében, és – mint az inkubátroház igazgatója megjegyezte – várhatóan karácsonyra már át is adhatják az első kész web­oldalakat.Asztalos Ágnes