Üzemanyag-támogatás: április végén határidő

Szántás Tusnád környékén. A január–márciusi elszámolásra várják a gazdákat

Április végéig fogadja a mezőgazdasági munkálatokhoz az idei első negyedévben, azaz január–március között vásárolt gázolajmennyiségek számláit a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Az elszámolt üzemanyag árából utólag literenként nagyságrendileg 1,5 lejt térítenek vissza a gazdáknak.

A hónap végéig nyújthatják be elszámolásra az idei első negyedévi mezőgazdasági munkálatokhoz vásárolt gázolajmennyiségekről tanúskodó számlákat az üzemanyagár-támogatásra jogosult Hargita megyei gazdák – hívja fel az érintettek figyelmét az APIA.

A gépesített mezőgazdasági munkálatok üzemanyag-költségeinek csökkentésére kínált támogatást idén csakis azok a jogi személyiségű, vagy családi vállalkozóként, engedélyezett magánszemélyként bejegyzett gazdák igényelhetik, akik ezt a múlt esztendő végéig – igényüket jelezve – a kifizetési ügynökségtől előzetesen kérelmezték.

A gázolajár-támogatással a nagy- és kistermelőknek egyaránt érdemes élni, hisz a növénytermesztési ágazaton belül a burgonyatermelők hektáronként 150 literre, a cukorrépa-termelők 139 literre, a gabonatermelők egy évben hektáronként legtöbb 78 liter üzemanyagra, a rizstermelők hektáronként 96 liter gázolajra, a borsót és olajos növényeket termesztők hektáronként 78 liter üzemanyagra, a dohány és komló termelése során hektáronként 140 literre, a gyógy- és fűszernövények termelése esetében hektáronként 100 literre igényelhetik a jövedéki adó részbeni visszatérítését.

A gazdák a szabadföldi zöldségtermesztéshez hektáronként évi 148 liter kedvezményes árú üzemanyagot vehetnek igénybe, ugyanezt a mennyiséget az üvegházi termesztés esetében hektáronként 75 literben, a dinnyetermesztők esetében hektáronként 150 literben, a gombatermesztők esetében 80 literben, míg a virág- és dísznövénytermesztők esetében hektáronként 100 liter motorinában határozták meg.

Az éves szinten, hektáronként elszámolható gázolajmennyiség a kaszálók és természetes gyepterületek kapcsán 30 liter lehet, míg a takarmánynövény-termesztéshez és a silózáshoz a gazdák hektáronként 130 liter kedvezményes árú üzemanyagot használhatnak fel, de ugyanez a mennyiség érvényes a gyümölcsösök gépesített megmunkálásához is. A gázolajár-támogatás az élelmezési célokra nem használható energianövények termesztésére is igénybe vehető: az évente elszámolható mennyiséget ez esetben hektáronként 100 liter üzemanyagban korlátozzák.

Az állattenyésztési ágazatból a gázolajár-támogatási feltételeknek eleget tevő szárnyastelepek számosállatonként 39 liter üzemanyagot, a hizlaldák, sertéstelepek számosállatonként 6 litert, a szarvasmarhatartók számosállatonként 56 liter gázolajat, míg a juh- és kecsketartók 6,75 liter gázolajat számolhatnak el, ugyancsak számosállatonként. A vándorméhészek esetében a literenkénti 1,5 lejes támogatás méhcsaládonként 18 liter üzemanyagra vehető igénybe.

Az öntözőrendszerek, pumpaházak működtetésére belső égésű motorokat használó termelők szintén benyújthatják üzemanyag-elszámolásaikat: a támogatást ez esetben minden ezer köbméternyi víz átemelése nyomán 50 liter gázolajmennyiségre igényelhetik – áll a gázolajár-támogatási programról eredetileg rendelkező, 2014-ben elfogadott 1174-es számú kormányhatározat mellékletében.

Domján Levente