Hol élünk, ott hal(l)unk

Élünk-halunk… Hallunk mindenfélét, egyre kevesebb jót és szépet. Az élet folytatásáról, a társadalmat jobbá formáló kezdeményezésekről és ilyen jellegű, erre irányuló erőfeszítésekről azonban sajnos egyre kevesebbet. Helyette van korrupció, egyéni érdek, agresszió, kiskorúak megrontása, családon belüli erőszak és öngyilkosság. Van itt minden, szépen lassan erről híres a mi kis országunk, régiónk. Eljött az amerikai rémálom? Hallottam róla, illetve láttam olyan krimi-, pszicho- és egyéb sorozatokat, amelyek a tengerentúlról jöttek. Nincs gond a sorozatokkal.
Gyorsan el is magyarázom, miért a példa. Anyaországi ismerőseim, de lehetnének idegenek is, valahogy a medve mellett az erős szilvapálinkát is megemlítik, ha Székelyföldről beszélünk. Persze ez minket dicsőséggel tölt el, és erős is a késztetés bennünk arra, hogy lépten-nyomon bizonyítsuk, mennyire bírjuk a gyümölcstermés etilváltozatát.
Hencegni jó, kell is, de kevés személyt ismerek, aki azzal hencegne, hogy szembenézett démonjaival, hogy azért gyötrődne, mert ténylegesen leült, megvizsgálta magát és helyzetét, nyugodtan, nem beszűkült tudattal, megnézte, mi is a probléma forrása, és mi a lehetséges gyógymód számára. Megjegyzem, gyötrődik mindenki, de a többség alkohollal és tudatmódosító szerrel tompítja lelki sebeit, és ugyanúgy, a tévésorozatokban látottak is tompítóan hatnak.
Vajon halljuk egymást, vagy már csak két temetés között méltatlankodunk szerettünk elvesztésén? Vajon aki a tettek eme legsúlyosabbjaira vetemedik, kért segítséget? És ha nem, akkor vajon a környezet látta, próbált segítséget nyújtani? Nem tartom valószínűnek. Tudják, miért, kedves olvasók? Mert gyávák vagyunk, gyakran inkább sorozatot nézünk. Más gondja nem a miénk, ha pedig megtörténik a baj, akkor szenzáció vagy a sorozatban látottakhoz hasonló. Csakhogy abban egy idegen szolgáltatja a szenzációt, ám holnap már az is lehet, egy hozzám közelebb álló teszi, és végül mi a garancia, hogy mi magunk nem esünk csapdába és jegyezzük el magunkat a halállal?
Nem tudom, csak hallomásból írtam, amit írtam! Nézzük továbbra is a sorozatokat és várjuk, hogy majd helyettünk valaki megoldja a problémáinkat. A ballonkabátos oknyomozó vagy magándetektív, de lehet, hogy már késő.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community