Hogyan vállalkozzunk munkahely mellett?

0
146
Nem kell félni a kudarctól FOTÓ: ILLUSZTRÁCIÓ – FREEPIK.COM

Saját vállalkozás indításáról és annak előnyeiről beszélt Hűvös Ágnes tanácsadó és cégvezető online előadásában. A szakértő kiemelte: nyolcórás munka vagy gyerek mellett is lehet vállalkozni, de figyelni kell a szolgáltatás témájára, a tervezésre, és a felkészülésre is.

Gyakran anyagi biztonságot és folyamatos építkezést jelent a saját vállalkozás. Mindenkiben azonban felmerülnek kérdések. Mi a gazdasági vagy jogi hátterek, melyek a helyzet kihívásai, buktatói? Hűvös Ágnes stratégiai tanácsadó, sorozatvállalkozó, e kérdésekre adott választ a hallgatóságnak. A szakértő beszélt arról, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a saját vállalkozás építése, teljes munkaidős állás mellett. A virtuális előadás szervezője a Kreatív Kolozsvár, a K+ program keretében, amelynek lebonyolítója a PONT Csoport és támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériumának Emberi Erőforrás Támogatáskezelője a Nemzeti Tehetség Program révén.

Bukásra is fel kell készülni
Hűvös Ágnes közel húsz éve dolgozik vállalkozóként, a kezdetekben a tanulás, a munkahely, de a gyereknevelés mellett is kipróbálta, milyen egy saját cég igazgatása.
– Régen az egyetem mellett kezdtem a munkát és szabadúszóként dolgoztam. Kevés ideig voltam alkalmazott, és most már több mint húsz éve annak, hogy vállalkozom – közölte a Karson Consulting vezetője.

Mint mondta, a legtöbb vállalkozó szellemű ember főállású munkahely mellett kezdi el építeni saját vállalkozását, hiszen szükség van az anyagi biztonságra, amíg kiépülhet egy rendszer, egy biztos alap.

– Nehéz összehangolni az állásunkat egy saját vállalkozással. Fontosnak tartom ennek kapcsán az időbeosztást és az induló lépéseket. Nem kell megijedni a bukástól sem, de körültekintően kell megválasztani a szolgáltatás témáját. Természetes, ha félünk, ugyanis globális szinten a vállalkozásoknál is átlagban tízből nyolc éri meg a felnőttkort – fűzte hozzá Hűvös Ágnes.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a bukás normális része a folyamatnak. Úgy vélte, kevesen készülnek fel előre a munkára, a legtöbb ember fejest ugrik a dologba.
A szakmai tanácsadó jó ötletnek tartja azt, ha valaki meglévő munkája mellett fog hozzá a vállalkozás felépítésének, hiszen így van lehetősége a bukdácsolásra, megvan az anyagi biztonság és lehet kísérletezni.

– Ennek a munkának nagy a figyelemigénye, így fárasztó lehet. Nő a felelősség, egyre több a feladat, ezért szükség van alternatív megoldásokra és eszközökre. Ha munkahely mellett tervezünk vállalkozást indítani, a kérdés az, mi mindent tudunk megtenni, mielőtt felmondanánk? Ide kapcsolódik az is, hogy legyünk rugalmasak és beszéljünk mihamarabb a főnökünkkel a terveinkről, mert az őszinteség és a transzparencia mindenkinek jobb – emelte ki a cégvezető.
Hűvös Ágnes azzal szemléltette a helyzetet, hogy egy saját cég indítása felér egy gyerek vállalásával.

Követendő példák
Fény derült arra is, hogy a vállalkozás miben különbözik a szabadúszástól. Egy vállalkozónak szükséges menedzsmenti, marketing, gazdasági és más tevékenységeket is folytatni, akár termelni vagy kialakítani egy szolgáltatást.

– Egy szabadúszó a munkaidejét adja el különböző munkáltatóknak, ami jóval közelebb áll az alkalmazotti gondolkodáshoz, mint a vállalkozóihoz – jegyezte meg.
Jó példaként említette Hűvös Ágnes a Google Magyarország kezdeményezését, amely támogatja az alkalmazottait abban, hogy saját kezdeményezésű projekteket indítsanak.
Végül megemlítette a vállalkozás indításának legfontosabb és elengedhetetlen elemeit: tőke, menedzsmenti ismeretek és a piac ismerete.

Fülöp Orsolya