Hogyan tároljuk?

Mindig a betegtájékoztatónak megfelelően tároljuk a gyógyszereket. A hideg és a meleg egyaránt károsíthatja Fotó: László F. Csaba

A nyár közepén az átlaghőmérséklet már elérheti akár a 35 Celsius-fokot is vidékünkön. A melegben a gyógyszerek, kozmetikumok helyes tárolása legalább olyan fontos, mint használata.

A szakemberek szerint a kánikulában fokozott figyelmet igényel minden, ami az egészségünkre hatással lehet. A megemelkedett hőmérséklet nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet, megváltozhat egy-egy készítmény hatása is.

Nem mindig a hűtő a legjobb hely a gyógyszereknek

Pál Loránd csíkszeredai gyógyszerész hangsúlyozta, van pár alapvető szabály, amit komolyan kell vennünk egészségünk érdekében.
– A legfontosabb, hogy olvassuk el a betegtájékoztatót. Fontos, amikor gyógyszert váltunk ki, hogy megőrizzük azt az eredeti dobozában, és ne a kukában landoljon. A gyógyszeresdobozokon olvasható információk alapján, illetve a betegtájékoztatók segítségével tájékozódhatnak a betegek arról, hogy egy-egy készítményt milyen körülmények között kell tárolni és meddig lehet felhasználni. Egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, így fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tároljuk a gyógyszereket – tájékoztat a szakértő.
Kérdésünkre kifejtette, hogy ha bárki egészségügyi ellátásra szorul nem megfelelően tárolt gyógyszer miatt, sem a gyártó, sem a gyógyszertár nem vonható felelősségre. A forgalomba hozatali engedély jogosultjai a megadott tárolási körülmények és a felhasználhatósági időn belül vállalnak garanciát az általuk forgalmazott termékek minőségéért. A megadott tárolási utasítástól eltérni nem szabad.
– Alapvető szabály, hogy egyetlen gyógyszert se tartsunk az ablakban, ne felejtsük az autóban, hisz hő hatására megváltozhat annak tulajdonsága, módosulhat stabilitása, így megkérdőjelezhetővé válik alkalmazhatósága. Azok a készítmények, amelyek csomagolásán nincs feltüntetve különleges tárolási körülmény, a gyógyszer minőségét monitorozó vizsgálatok során rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyultak, így esetükben nem kell nagyon óvatosnak lenni – fogalmazott Pál Loránd.
Elterjedt módszer, hogy hűtőben tárolnak mindenfajta gyógyszert, krémet. Erről így vélekedett a gyógyszerész:
– Hűtőszekrényben csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt a gyógyszer dobozában elhelyezett betegtájékoztató nem tiltja. Ha ugyanis a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat. Ugyanez vonatkozik a fagyasztóban való tárolásra is – válaszolta.
Felhívta a figyelmet: amennyiben bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen – például megváltozik a színe, külleme, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik –, nem szabad felhasználni még akkor sem, ha még a megadott felhasználási időn belül van. Az ilyen változások legtöbb esetben más, olyan minőségben bekövetkező változást is jelezhetnek, amelynek hatáselmaradása vagy nem kívánt hatás megjelenése lehet a következménye.

Kozmetikumok a fürdőszobában

Jelentősen meghosszabbíthatjuk kozmetikai szereink élettartamát, ha odafigyelünk megfelelő tárolásukra és az azzal összefüggő teendőinkre.
– Gyakran tartjuk sminkkészletünket, arckrémünket pl. a fürdőszobai szekrénykében, ami nem megfelelő hely számukra – számolt be lapunknak Fodor Henrietta kozmetikus, szalontulajdonos.
– Típusuktól függően kozmetikai szereink fő alkotórészei közé tartozik többek közt a víz. Márpedig a vizes készítmények sérülékenyebbek a mikrobák támadásaival szemben, mint más termékek. Még ha a tartósítószerek csökkentik is a szennyeződések káros hatását, tartsuk kozmetikai szereinket száraz, szellős helyen, és ne a fürdőszoba párás, nedves, meleg levegőjében, megelőzve ezzel a baktériumok elszaporodását – fűzte hozzá.
Hozzátette: a gyógyszerekhez hasonló tüneteket produkálnak a kozmetikai termékek is, ha elromlanak. Alapvető szabály, ha valaminek megváltozott a szaga, állaga, színe, ne kenjük magunkra. Mint mondta, súlyos allergiás tüneteket válthat ki ezek semmibevétele.
– A tárolástól függetlenül felhívnám a figyelmet a kozmetikumok szavatosságára is. A csomagolásokon látható egy kis karika, amelyben megjelenik, hány hónapig használható biztonságosan (12M, 6M). Az M betű a szám mellett a hónapot jelenti – pontosított a kozmetikus.

Adorján Zsófia

: an accessible web community