Hogy áll a hőszigetelés? – a legilletékesebbeket, munkásokat és lakókat kérdeztünk

Azon csíkszeredai tömbházak között, amelyek hőszigetelését idénre tervezték részben európai uniós forrásokból, van olyan, ahol a következő néhány napban befejezik a munkát, van, ahol két-három hét szükséges ehhez, viszont olyanok is, amelyeknél csak nemrég fogtak hozzá, és terepszemlénk során olyan tömbházat is találtunk, ahol egyelőre csak ígéretet kaptak a lakók, hogy hamarosan el fogják kezdeni a szigetelést, holott többen már évek óta kifizették a rájuk eső részt.

01_hoszigeteles_indito

Ha november végéig az időjárás is lehetővé teszi, hogy dolgozzanak, akkor is csupán szűk három hónap áll a hőszigetelést végző cégek rendelkezésére, hogy Csíkszereda közel 40 tömbházánál befejezzék a munkálatokat – amelyeket egyes esetekben még el sem kezdtek. A szoros határidő és a közelgő tél ellenére tegnapi terepszemlénkkor több helyen csak üres állványokat találtunk, munkások nélkül.
Július végén, amikor a Tectum Company befejezte a Hargita utca 2–4–6–8. szám alatti tömbházak szigetelését, az illetékesek úgy vélték, hogy a cég a Kossuth utcai tízemeletes tömbházak munkálataival még augusztusban végez. Az említett helyszínen azonban még jelenleg is dolgoznak: igaz, a fronton elkezdték leszedni az állványokat, azonban a tömbház városközpont felőli oldalát még le sem vakolták. Tegnapi szemlénk során azon a részen senki nem dolgozott az állványokon, az egyik munkás arról tájékoztatott, hogy ők ezen a részen csak az állványokat állították fel, a szigetelést a Tectum „valószínűleg kiadta egy alvállalkozónak”.

Várnak és remélnek
A Miron Cristea utca 2/A alatt lakóknak augusztus 10-re ígérték a hőszigetelési munkálatok elkezdését, de azóta sem történt semmi – tudtuk meg az egyik ott lakótól. Elmondta, két hete panaszlevelet is írtak a polgármesteri hivatalnak, és remélik, hogy hamarosan megérkezik a kivitelező. – Ígérettel már tele van a padlás, viszont konkrét előrelépés még nem történt – méltatlankodott a Mérleg utca 8. szám alatt lakó. A cég, amelyik megnyerte a kivitelezést, párhuzamosan dolgozik a Pacsirta és Nárcisz utcában, és mostanra belátta, hogy nem fogja tudni időben elvégezni a Mérleg utcai tömbház hőszigetelését, ezért helyi alvállalkozót keres – avatott be a részletekbe. Kijelentette, a lakók véleménye az, hogy vagy érkezzen egy felkészült csoport, amely gyorsan elvégzi a munkát, vagy hozzá se fogjanak, mert nem szeretnének félbehagyott munkát.
A jövő hétre ígérték a munkálatok elkezdését a Nárcisz sétány 3. szám alatt lakóknak is, ez azonban nem garancia, hiszen két hónapja folyamatosan ígérgetnek – mondta az egyikük.
A Nagyrét utca 10-es tömbházánál is csak néhány, a fák között kihúzott szalag és a „Vigyázat, fent dolgoznak!” felirat utal arra, hogy a területen építkezésnek, cserepezésnek kellene zajlania, de munkásokat sehol nem láttunk.
Az Octavian Goga sétány 14-es tömbházán elkezdték kicserélni a cserepeket, de a munkacsoportot átirányították a Temesvári sugárútra – közölte az egyik lakó. Hozzátette, a sok ígérgetés után ő csak akkor fogja elhinni, hogy valóban szigetelni fogják a tömbházat, amikor látja az állványokat – pedig a pénzt már három éve összegyűjtötték.
Azonban az sem jelent teljes garanciát, ha már fel van állványozva a tömbház: a Piac utca 1. és a Mihail Sadoveanu utca 31. szám alatti tömbházak falánál van állvány, de azokon senki nem dolgozott. Az utóbbi esetében a nyílászárók késnek, mivel későn mérték le a cserélendő ablakokat, ezért a kivitelező az állványok egy részét fel sem rakta, hanem másik munkapontra vitte – tudtuk meg az egyik ott lakótól. Az ablakok érkezésére várnak a Nagy István utca 14 A/B alatt is, a szigetelőanyagot már felrakták a falakra, és a négy munkás arra vár, hogy folytathassa a munkát.
A Nárcisz sétány 4. hátsó része is fel van állványozva, az első részen nem is tudnának dolgozni, mivel onnan előbb a gázszolgáltató kell a gázcsöveket áthelyezze.
Több helyen cserepeznek
Jól haladnak a munkálatok a Nagyrét utca 14. szám alatt: újrafödték a tetőt, kicserélték az ablakokat, az erkélyeket, és az egyik lépcsőháznyi részre a szigetelőanyag is felkerült. Hasonló fázisban van a munka a Temesvári sugárút 57. szám alatt is. A Szív utca 3–5. szám alatt kicserélték a cserepeket, és szeptember 5-én a cserélendő ablakokat is lemérték. Pénteken kifödték a Jégpálya utca 13 A/B tömbházát is, az ott lakók örülnének annak is, ha idén legalább a tetőfelújítást befejeznék. A Hősök utca 1. szám alatt is leszedett cserepek jelzik, hogy folyamatban van a munka, de még nem állványozták fel a tömbházat. A Tető utca 11. szám alatt is körülbelül tíz napja láttak hozzá kicserélni a cserepeket, a munkálat nagyobb része még ebben az esetben is hátravan.
Júliusban a nyílászárók hiánya miatt állt a munka a Mihai Eminescu 1. szám alatt. Azóta viszont megérkeztek az ablakok, ki is cserélték azokat, és mostanra az épület egyik oldalát le is festették. Ottjártunkkor több mint tízfős csapat ebédelt az árnyékban, mint kiderült, ők az állványok költöztetésével foglalkoznak, a szigetelőcsoport egy másik munkaponton dolgozott.
A Szabadság tér 10. szám alatt álló tömbháznál eddig viszonylag lassan haladt a munka, jelenleg az egyik lépcsőház három oldalával van kész a kivitelező, és további hat mozgó állványon dolgoznak. A közeljövőben – ahogy a Testvériség sugárúton és a Tető utcában befejezik a munkát – növelik az ott dolgozók számát, és ha a szeptember 11-i határidőig nem is, de még az idén befejezik a munkát. Ugyanaz a kivitelező vállalta a Majláth Gusztáv Károly tér 1. szám alatti tömbház szigetelését is, ahol jelenleg az ablakok cseréje zajlik.
Biztosan melegben
A Tudor negyedben több tízemeletes tömbház hőszigetelése is a vége felé közelít. A Testvériség sugárút 22/B hőszigetelése nagyrészt befejeződött, a tegnap a tetőre rakták a kátrányt. Azonban itt is nehézségbe ütköztek: a szolgáltatókat hiába kérték többször, hogy a kábeleket hosszabbítsák meg és vezessék el, hogy a poliészterrel el tudják födni, a szolgáltatók nem reagáltak, így az egyik földszinti erély előtt kábelek lógnak, amelyek miatt még nem színezték azt a részt – jelezte az egyik munkás. Hozzátette, holnaptól ők már átmennek a 14-es számhoz, ahol így egyszerre négy oldalról fognak szigetelni.
A legnagyobb tempóban a Pacsirta utca 3. szám alatt folyt a munka. A sepsiszentgyörgyi kivitelező elmondta, tartanak a hideg idő beálltától, ezért igyekeznek, és még este hét órakor is az állványon vannak. Bár a feladatra szintén pályázó bukaresti cég óvása miatt csak augusztus végén tudták elkezdeni a munkát, mostanra felrakták a poliésztert, és a tegnap már arról egyeztettek, hogy mikor fognak hozzá a 6-os tömbház munkálataihoz. Hasonlóan jó ütemben zajlik a munka az épület szomszédságában, az 1-es szám alatt is.
Az utolsó simításokat végzik a Tető utca 14. szám alatt is, de annak szomszédságában, a 16-os szám alatt is már csupán két-három hétre van szükség a befejezéshez.
Úgy tűnik, a toronyházakban lakók nyugodtan aludhatnak, hiszen a munkálatok még az idén befejeződnek, így el tudják számolni az Európai Unió felé. Azok esetében viszont, ahol nem fejezik be az idén a hőszigetelést, a fennmaradó munkálatok költsége a lakókat és az önkormányzatot fogja terhelni, és ha úgy döntenek, hogy nem vállalják ezt a többletköltséget, vissza kell fizetniük az Unió által addig folyósított támogatást.

Háromszéki Eszter