Hódgátak okoztak problémát a Suta-tónál

Fotó: Apele Romane Olt

Ismét vízzel telt meg a Csíkszereda közvetlen szomszédságában található Suta tó kiszáradt medre, miután hódvárak torlaszolták el a víz útját a területen átfolyó Fitód patak medrében. A vízügyi hatóság szakemberei dolgoznak a probléma megoldásán és lecsapolták a felgyűlt vízmennyiség jelentős részét.

Mintegy 180 ezer köbméter víz gyűlt össze az elmúlt hét második felében a Suta tó évek óta lecsapolt, kiszáradt medrében. Ezzel a tó vízszintje elérte a 70 százalékos telítettséget és komoly árvízveszély alakult ki az egykori víztározó közelében található lakott övezetekben, elsősorban Zsögödben. A Román Országos Vízügyi Hatóság (Administrația Națională Apele Române) sajtóközleménye szerint az elfolyó víz útját hódvárak torlaszolták el, ezért emelkedett kritikus szintre a vízszint, a helyzet sürgősségi beavatkozást igényelt. A vízügyi hatóság szakemberei két napon át három darab szivattyúval igyekeztek eltávolítani a felgyűlt vízmennyiséget, ennek köszönhetően péntekre egy méterrel sikerült csökkenteni a vízszintet – közölték a sajtónak elküldött tájékoztatóban. Mivel a hétvégén csapadékra figyelmeztettek az előrejelzések, ezért egy újabb berendezést is munkába állítanak a víz eltávolítása érdekében. A közlemény kihangsúlyozta: a víz lecsapolását folytatják a tómederből, bár közvetlen veszély már nem fenyegeti a környékbeli lakosokat.

A 2007-ben a gát szerkezetének meggyengülése miatt lecsapolt, árvízvédelmi célokból épített Suta tó rehabilitációs munkálatai a közeljövőben kezdődhetnek el.

HN-információ