Hobbiból megélhetést kovácsolt

Fotó: Vlaicu LAjos

Szén Mátyás kovács Csíkszeredában született, családi házuk Csibában, varázslatos környezetben található. Itt él és alkot az ifjú mesterember, aki bevallása szerint kezdetben hobbiként űzte a kovácsmesterséget, amely az évek alatt főállású tevékenységgé alakult.

Jelenleg csibai birtokán él a csíkszeredai Szén Mátyás kovács. A birtok festői tájon helyezkedik el, ahol az udvar határában patak csörgedezik. Itt alkot Szén Mátyás, aki bevallása szerint kezdetben hobbiként űzte a kovácsmesterséget, viszont később, az évek múlásával főállású tevékenységgé alakította, amelyet a mai napig odaadóan végez a szülői birtokon található kis műhelyében.

Örömmel, igényre szabva

A mesterség elsajátítását illetően elmondta, kezdetben autodidakta módon fogott bele a kovácsolásba, így próbálta tökéletesíteni tudását.
– Ahonnan csak tudtam, internetről, könyvekből és más mesterektől próbáltam minél több tudást és technikát elsajátítani. Később jöttek a workshopok, táborok és tanfolyamok, majd Székelyudvarhelyen indítottak kovácsiskolát, ahol elvégeztem a képzést – mondta a kovács.
Arra a kérdésünkre, hogy mit is jelent számára a mesterség s azon belül is a kéziszerszámok készítése, elmondta, sosem töprengett rajta.
– Ez tetszett. Igazából más mesterség, tevékenység szóba sem jöhetett – jegyezte meg Szén Mátyás.
Hozzátette: elsősorban kéziszerszámokat készít, fokosokat, fejszéket, baltákat és egyéb eszközöket. Úgy véli, erre van a legnagyobb kereslet, legalábbis ezt tapasztalta a kézművesvásárok és az internetes eladásai alapján egyaránt.

Fotó: Szén Mátyás

Folyamatos fejlődésben

Az alapanyagok beszerzését illetően a mesterember megjegyezte, használt és új alapanyagokat egyaránt beszerez, melyeket többnyire az internetről vásárol.
– Az új nyersanyagok megmunkálása egyszerűbb, szemben a már egyszer valamilyen célra használt fém felhasználásánál. A régit úgymond ki kell tapasztalni, látni, mi is készíthető belőle. A vásárlók, egyelőre úgy tűnik, elégedettek, eddig még sosem panaszkodtak az általam készített szerszámok minőségére – jegyezte meg Mátyás.

Fotó: Szén Mátyás
Fotó: Szén Mátyás

A fiatal férfi nagyjából kilenc éve foglalkozik az ókori mesterségek egyik legnemesebbikével.
– A fogókat és a többi, a kovácsmesterséghez szükséges szerszámok nagy részét is én készítettem, itt helyben, a műhelyemben – mondta.
Arra vonatkozóan, hogy mennyi időre van szüksége egy kovácsolt tárgy elkészítéséhez, elmondta: ez a tárgy összetettségétől függ, a kisebb eszközök megalkotása általában négy-öt órát vesz igénybe. Egyelőre nagyobb, akár kovácsoltvas kapu vagy más, nagyobb kapu elkészítésére még nem kapott felkérést, de a későbbiekben nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valami monumentálisabb tárgyat is elkészítsen, hiszen most már érez magában erre vonatkozóan valamiféle belső késztetést.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community