Hivatalos – Egy hónaposra bővül a tavaszi szünet

HN-archív

A koronavírus-járvány megfékezését célzó erőfeszítések részeként a tavaszi vakáció a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április 2-ától május 4-éig tart idén a közoktatásban, kivéve a záróvizsgákra készülő osztályokat, amelyeknél a tanév szerkezete nem módosul – jelentette be Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter jelentette be csütörtökön, miután a szülők és diákok képviselőivel, illetve a szakszervezetekkel egyeztetett.

A nyolcadikosok és tizenkettedikesek tehát mind a katolikus, illetve protestáns, mind pedig az ortodox húsvét utáni héten egy-egy hét vakációra mennek, a közbeeső három héten azonban ők sem járhatnak be az iskolába, ebben az időszakban online folytatják majd a felkészülést. Cîmpeanunak – aki két napja állt elő a meghosszabbított tavaszi szünetre vonatkozó javaslatával – úgy sikerült leszerelnie a diákok, szülők és tanárok ellenkezését, hogy az új, kompromisszumos megoldás szerint már nem kell megváltoztatni a záróvizsgák menetrendjét. A nyolcadikosok országos felmérőjét (amelynek alapján felvételt nyernek a líceumi osztályokba) június 22–25. között, az érettségi írásbeli vizsgáit pedig június 28. –július 1. között, az eredeti terveknek megfelelően rendezik meg.

A többi – a tervezettnél két héttel hosszabb, egyhónapos tavaszi szünetre küldött – osztály számára a nyári vakáció a tervezettnél egy héttel később, június 25-én kezdődik. A második félév tehát a legtöbb diák számára egy héttel rövidebb lesz, a kieső órákat nem pótolják be. Az oktatási tárca vezetője szerint ebben a rendkívüli tanévben, amelyben nem lesznek félévi dolgozatok, és kevesebb osztályzat szükséges a tantárgy lezárásához, a tanév hátralévő részébe is be lehet sűríteni a tananyag leadását és elsajátításának ellenőrzését.

Cimpeanut már januárban beoldották – Fotó: gov.ro

Cîmpeanu elismerte: az egészségügyi minisztérium csak a tavaszi szünet meghosszabbításának feltételével járult hozzá ahhoz, hogy az iskolák legalább a kisdiákok és végzősök számára mindenütt nyitva maradjanak, a vesztegzár alá vont települések kivételével.

A hatóságok azt remélik, hogy a meghosszabbított tavaszi szünet idején sikerül megfékezni a járvány harmadik hullámát és tovább növelhetik a beoltott pedagógusok arányát. Eddig a tanári kar 50 százalékát sikerült immunizálni – közölte az oktatásügyi miniszter.

Az utóbbi 24 órában újabb 6651 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést: ez csaknem 30 százalékkal haladja meg az előző két hét átlagát. Az áldozatok száma 140-nel nőtt, ami több mint 35 százalékkal magasabb az átlagosnál. A súlyos esetek száma két napja nem emelkedett, de előtte csaknem egy héten keresztül naponta rekordot döntött: jelenleg 1348 beteget ápolnak a hazai Covid-kórházak intenzív osztályain.

Címkép: HN-archív

HN-információ