Higgadtságunk megmentheti az életünket

Vészhelyzet esetén az a legfontosabb, hogy higgadtak tudjunk maradni és tudjuk nyugodtan elmondani a rendvédelmi szerveknek, hogy hol tartózkodunk, mert így a legnagyobb esélyünk arra, hogy ránk találjanak és megmentsenek – közölte lapunkkal Dan George Torică, a parajdi csendőrőrs vezetője, aki szombaton ezer turista kimenekítésében vállalt döntő szerepet. A sóbányában rekedt emberek ugyanis pánikba estek, azaz saját magukat sodorták veszélybe. Az eset kapcsán beszélgettünk a parajdi csendőrőrs vezetőjével.

Mint arról korábban beszámoltunk, a gondot az okozta, hogy elöntötte az iszap a parajdi sóbánya bejárati alagútját szombat délután, ezért a bányalátogatást aznap délután 14 órától ideiglenesen leállították. Seprődi Zoltán, a sóbánya igazgatója úgy nyilatkozott: a szivárgást a bányának azon a részén észlelték, ahol a buszok közlekednek. A körülbelül ezer ott tartózkodó turistát külön autóbuszokkal, harmincpercenként evakuálták. A sóbánya később honlapján közölte: július 25-én, 26-án és 27-én a kezelőbázis látogatása „technikai okok miatt” szünetel.

A rendezvényeken részt vevő nézők és a túrázók biztonságára vigyáznak a csendőrök. Készenlétben Fotó: Dan George Torică archívuma

Csak meg kell nyugtatni az embereket…

Dan George Torică kérdésünkre felidézte: a sóbánya vezetősége tájékoztatta a csendőrőrsöt a kisebb incidensről, nevezetesen, hogy leálltak a buszjáratok. Arra kérték a csend őreit, hogy menjenek le a sóbányába velük együtt. Csakhogy addigra sok ember összegyűlt a kezelőbázis kijáratánál, sokan pánikba estek. Félelmükben betörték a kijárati ajtót.
– Be kellett mennünk és meg kellett nyugtatnunk az embereket – emlékezett vissza Dan George Torică.
Mint részletezte, időközben a rendőrség bejelentette, hogy a 112-es sürgősségi hívószámon is érkezett bejelentés arról, hogy néhány gyerek bent rekedt a sóbányában. Így végül két forrásból is eljutott ugyanaz az információ a csendőrökhöz. Hozzáfűzte: a sóbánya vezetői és személyzete is megadta nekik a segítséget.
– Mielőtt tovább mennénk, szeretném megköszönni a segítséget Moldovan mérnök úrnak (a sóbánya egyik munkatársa) és a sóbánya vezetőinek. Amikor a helyszínre mentünk, biztosították a járműveket és valamennyi információt, amelyre szükségünk volt. Amikor odaértünk, a helyzet kezdett elmérgesedni, mert mindenféle pletykák keringtek a történtekről. Azt beszélték az emberek, hogy már reggel óta tudta a bánya vezetősége, hogy gond lesz. Azt is pletykálták, hogy politikai okok miatt szándékosan hagyták elfajulni a helyzetet. Általános volt a tömeghisztéria – részletezte a csendőrőrs vezetője.
Hozzáfűzte, ez okozta a legnagyobb bonyodalmat: az általános hisztéria közepette az emberek nem értettek szót egymással. Volt, aki gyalog akart elindulni a felszínre, és nem értették, hogy a csendőrök ezt miért nem engedik meg nekik. El kellett magyarázzák, hogy biztonságos körülmények között akarják őket a felszínre vinni, úgy hogy közben a lehető legjobb körülményeket biztosítják számukra.
– Moldovan mérnök úr szerencsére lejött autóval és kivitte azt a nőt, aki elájult. Voltak gyerekek, akik pánikrohamot kaptak. Ezek voltak a legsúlyosabb esetek. A többiek is pánikoltak, megpróbáltuk, amennyire lehetett, megnyugtatni őket, hogy nem olyan súlyos a helyzet, hogy ne tudnának szabadulni belőle – idézte fel a történteket.
Kifejtette: a helyi csendőrség elsősorban a balneológiai kezelőbázisra vigyáz, de ezenkívül még felügyelik a környékbeli kijelölt turistaútvonalakat is. Mint részletezte, akárcsak a hegyimentők, ők is viszonylag gyakran találkoznak olyan helyzetekkel, amikor a turisták pánikba esnek valamilyen oknál fogva, a legtöbbször azért, mert eltévedtek.
– Tapasztalatból tudtuk, hogy nyugodtak kell maradjunk és biztonságérzetet kell nyújtanunk az embereknek, meg kell nyugtatnunk őket, hogy meg tudjuk oldani a problémát. Nem szabad veszekednünk. Mert ha veszekszünk, akkor nem tudjuk megtalálni az optimális megoldást. Ebben az esetben a megoldás az volt, hogy az embereknek türelmesen meg kellett várniuk, amíg értük jönnek a buszok – mutatott rá a megoldás viszonylagos egyszerűségére Dan George Torică.
Elmondta: a helyszínen a bányászok rendkívül gyorsan dolgoztak a probléma elhárításán, hogy a buszok ismét lemehessenek a kezelőbázisig.
– Köszönettel tartozom azért, hogy nagyon rövid idő alatt megtalálták a megoldást – mondta.
Természetesen a buszra üléskor is voltak gondok. Mindenki egyszerre akart felülni. Ezért előbb a nőket és az időseket, és a betegségre hajlamosabbakat engedték fel a buszokra.
Kérdésünkre elmondta: általában a hegyvidéken fordul elő, hogy pánikba esnek a turisták. Nem mindennaposak az ilyen esetek, de nem is ritkák. Általában olyankor fordul elő, amikor eltévednek. A sóbányában is mintegy két éve még volt rá példa, hogy a buszok nem jártak, és az emberek akkor is pánikba estek. A rendőrséggel együttműködve akkor is megnyugtatták az embereket, és biztonságban a felszínre szállították őket. Mint mondta: az embereknek ilyen helyzetben szükségük van arra, hogy valaki biztonságot nyújtson nekik.

Állandóan képzik a csendőröket

A Hargita Népe kérdésére még elmondta: természetesen a csendőröket kiképzik arra, hogyan kell cselekedniük különböző helyzetekben, ugyanakkor nincs egy sabloneljárás-rend, amit mindig követnek, hanem általában minden egyes esetben alkalmazkodnak a terepen tapasztalt realitásokhoz.
– Szeretném azt hinni, hogy a tapasztalatunk, a pszichológiai felkészítésünk és a tény, hogy alapvetően katonai intézmény vagyunk megadja azt a szükséges erőt, hogy biztonságot tudjunk nyújtani az embereknek. Az év közbeni pszichológiai képzések pedig hozzásegítenek ahhoz, hogy jó döntéseket tudjunk hozni. Hiszen köztudott, hogy egy izgatott, pánikoló ember képtelen minden esetben a legjobb döntést meghozni – mutatott rá Dan George Torică.
Kérdésünkre még elmondta: szinte kivétel nélkül turistákkal fordul elő, hogy pánikhelyzetbe kerülnek, a környékbeliek ugyanis rendelkeznek elegendő helyismerettel ahhoz, hogy ne kerüljenek bajba. Általában azok a turisták kerülnek kellemetlen helyzetbe, akik új útvonalakat próbálnak ki.
– Ez természetesen azért is van, mert idegenforgalmi övezetben élünk – jegyezte meg a csendőrőrs vezetője.
Hozzáfűzte: magányosan kiránduló turistákkal is előfordulhat, hogy pánikba esnek, ha olyankor tévednek el a hegyek között, hogy közben este lesz, és nem tudnak tájékozódni a sötétben, ám jellemzően pánikhelyzet akkor alakul ki, amikor sok ember van egy helyen. Minél több ember tartózkodik kis területen, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy pánik tör ki baj esetén.
Egyébként ezeknek a helyzeteknek a kezelésére kapnak a csendőrök kiképzést, de igazából az éves pszichológiai képzések segítik őket ahhoz, hogy tudjanak helytállni éles helyzetben. A rendszeres továbbképzésekre azért is van szükség, mert a környezet is állandóan változik és egyénileg és csapatszinten is mindig felkészültnek kell lenniük.

A legjobb tanács: maradjunk higgadtak, ha bajba kerültünk

Dan George Torică arra a kérdésünkre is készséggel válaszolt, hogy mit célszerű tennünk, ha olyan vészhelyzetbe kerülünk, amikor a körülöttünk levő emberek pánikba esnek. Azt tanácsolta: maradjunk nyugodtak. Így ugyanis sokkal könnyebben el tudjuk mondani a csendőröknek, hogy milyen vészhelyzetben vagyunk, és pontosan hol tartózkodunk. Emiatt célszerű alaposan körülnézni, mert minél pontosabban írjuk le a környezetünket, annál nagyobb az esélye annak, hogy ránk találnak. Természetesen olyankor, amikor tudjuk hívni a sürgősségi hívószámot. A parajdi sóbánya esetében nem volt szüksége túl sok információra a csendőröknek a bajba jutottaktól, mert a sóbánya vezetőségétől minden lényeges adatot megtudtak. Általában véve azonban konkrét információkra van szükségük. Jól tesszük tehát, ha elmondjuk, honnan indultunk és merre tartottunk.
– Ezek nagyon „erős” és számunkra fontos információk, hogy tudjuk, hol keressük a bajbajutottakat, és azt is, hogyan tudunk rajtuk segíteni. Ismétlem magam: a higgadtság nagyon fontos számukra és számunkra is – mondta Dan George Torică.

Kiss Előd-Gergely

: an accessible web community