Hidakat építenek a 132-esen

Három év szünetet követően, mostanra a tervezett kilenc hídból haton már dolgoznak a 132-es úton – összegezték a beruházás vezetői a tegnapi terepszemlén. Amennyiben a kivitelező tartani tudja az ütemtervet, novemberre az aszfaltozást is befejezik.

Folytatják a hídépítést a 132-es úton Fotó: Háromszéki Eszter
Folytatják a hídépítést a 132-es úton Fotó: Háromszéki Eszter

Háromszéki Eszter
haromszeki.eszter@hargitanepe.ro
Sok várakozás és az utak állapotának folyamatos romlása mellett végre úgy tűnik, az utolsó előtti szakaszához érkezett a Szentegyháza–Lövéte–Homoródalmás–Oklánd–megyehatár közti, 132-es jelzésű megyei út felújítása, amelyre még 2008-ban írták alá a finanszírozási szerződést. Mint ismeretes, a munkálatokra 2009-ben szerződést kötő konzorciumot alkotó cég egyike megszűnt, ezért nem lehetett folytatni a kivitelezést, és szerződést kellett bontani 2012-ben. A 2012. és 2013. május közti időszakban a folyamatos óvások miatt a többszörösen is elindított közbeszerzési procedúráknak nem volt eredményük. Mivel két év eltelt anélkül, hogy nem végeztek munkálatokat ezen az útszakaszon, szükség volt a kivitelezési terv aktualizálására. 2014 márciusában a megyei tanács elfogadta a frissített tervet, azt előterjesztette jóváhagyásra a finanszírozónak, és 2014 májusában a minisztérium rábólintott az új tervre.
– Három év után teljes gőzzel dolgoznak a 132-esen, ami a hidakat illeti: 9-ből haton elkezdték a munkát – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Barti Tihamér. A cél az volt, hogy a hidakat kijelöljék, és az azokkal kapcsolatos munkálatokat beindítsák, hogy utána az aszfaltozást is el tudják kezdeni párhuzamosan a forgalombiztonsági táblák, padkák kihelyezésével. Hargita Megye Tanácsának beruházásokért felelős alelnöke hozzátette, a hidak építése miatt folyamatosan a közúti forgalom elterelésére, korlátozásokra kell számítani, azonban a lakosság megértését kérik, annak reményében, hogy a munkálatok befejezése után jó néhány évig nem lesz ilyen jellegű problémájuk.
Lövéte polgármestere, Lázár Zoltán kifejtette, az egész település örül, hogy újraindultak a munkálatok, bár sokan gondolták úgy, hogy a feltúrt központ miatt negatív lesz a hozzáállása a lakosságnak, de nem ezt tapasztalják. Hozzátette, Lövétét összesen három híd építése érinti, ezek közül kettőn dolgoznak jelenleg. A harmadiknak ezek befejezése után fognak neki, tekintettel arra, hogy azon 360 gyermek jár mindennap iskolába.
Zsombori László, a beruházási vezérigazgató elmondta, tulajdonképpen a hidak felmérése és kirajzolása tartott tovább, a kivitelezés reméli, befejeződik a következő három hónapban, az egész projektet pedig a megyehatártól egészen a főútig vezető szakaszon a 4,5 kilométernyi út aszfaltozásával együtt november végéig befejezik.
Borboly Csaba örömét fejezte ki, amiért újraindultak a munkálatok, különösen, hogy egy majdnem 15 millió eurós projektről van szó, és az ott élő emberek életminőségének javulását célozza.
Korábban arról is beszámoltunk, hogy június elsejétől nem közlekedhetnek a 3,5 tonnánál nagyobb teherbírású autók a 132-es út Szentegyháza és Homoródújfalu közti szakaszán az elkezdődött munkálatok miatt. A korlátozás körülbelül november végéig marad érvényben, amíg az útszakaszon zajlik a felújítás. Június 3-tól, szintén korszerűsítés miatt, lezárják az utat Szentegyháza és Lövéte között, a munkálatok körülbelül három hónapot tartanak – közölte Hargita Megye Tanácsának sajtóosztálya. Ez idő alatt Lövétéről Csíkszeredába Szelterszen keresztül, Kirulyfürdőt érintve lehet eljutni, míg Udvarhelyre Oklándon keresztül, illetve a 132A jelzésű megyei úton, a Homoródalmás–Homoródszentmárton útvonalon.