Hibás keltezéssel ellátott parkolójegyek

Másnap reggelre állította ki a jegyet kora délután az egyik parkolójegy-automata. Időutazás Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

Székelyudvarhelyen mintegy négyszáz fizető-parkolóhelyet alakítottak ki, a parkolójegy-automaták működését azonban sokan kifogásolják – leginkább a közösségi médiában. A városháza szóvivője szerint minden meghibásodásnak megvan a logikus magyarázata.

Sok a panasz a székelyudvarhelyi parkolójegy-automatákra: gyakran nem működnek, elnyelik a pénzt, vagy csak lejárt dátumra nyomtatnak jegyet. Zörgő Noémi, a városháza szóvivője szerint az esetek többségében általános meghibásodásról van szó, hiszen az eszközök működését a helytelen használat befolyásolja leginkább. Jelenleg három lejt kell fizetnie annak, aki Székelyudvarhelyen a kijelölt parkolóhelyeken szeretné hagyni az autóját, ezt megteheti a jegyautomatáknál, SMS-ben, vagy a T-Park applikáción keresztül. Bérletet egy hónapra, negyedévre, fél évre és egy évre igényelhetnek az udvarhelyiek. A városban járva két külön körzetben: A és B zónában válthatunk jegyet az automatákból – előbbi negyven perc, utóbbi pedig hatvan perc parkolásra jogosítja fel az autóst.

Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

Kevés a hivatalos panasz

A polgármesteri hivatal munkatársa érdeklődésünkre elmondta, igyekeznek követni a lakosság visszajelzéseit, annak ellenére, hogy hivatalosan benyújtott panasz szinte soha nem érkezik hozzájuk. A hétfőn tartott városházi megbeszélésen szó esett az automatákkal kapcsolatos problémákról, céljuk a gördülékeny parkolás és a közösség igényeinek kielégítése.
– Papíron panasz nagyon ritkán érkezik hozzánk, viszont figyeljük a közösségi oldalakat, próbálunk reagálni a helyi közlekedést tárgyaló csoportokban jelzett problémákra is – mutatott rá Zörgő Noémi, mondván, hogy a panaszok benyújtására lenne hivatalos eljárás, viszont a lakosságnak elenyésző része választja ezt az utat, sokkal inkább a közösségi médián keresztül fejezik ki nemtetszésüket.
A városháza munkatársa azt tanácsolta, hogy mindenki kövesse az előírt lépéseket, akkor nem jelenthet gondot a parkolójegyek kiváltása, valamint amennyiben technikai meghibásodásról van szó, az érintettek jelezzék a problémát a megjelölt telefonszámon.
– Minden automatán fel van tüntetve egy elérhetőség, ezeket kell használni, ha a gépek nem működnek az elvárt módon – jegyezte meg a sajtószóvivő, hangsúlyozva, hogy a probléma megoldása a megbízott szakemberek feladata, és a közösségi oldalon megosztott panasz helyett célszerű a hozzáértő személyeket értesíteni. Rámutatott, gyakran előfordul, hogy csak egyszerű, hétköznapi problémáról van szó, hiszen ezek az eszközök is csak gépek, amelyek időnként meghibásodnak.

Tudatos használatra intenek

A héten terítékre került a téma a városházán, a következtetés szerint viszont az eseteknek csupán harminc-negyven százalékában van szó valóban valamilyen rendszerhibáról.
– A tanácskozáson mérlegeltek szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az automatákba sokszor falevelet vagy valamilyen papírt próbálnak begyömöszölni, ami eldugaszolja a készülékeket – részletezte Zörgő Noémi.
Mint mondta, feltehetően a parkolójegy megvásárlását próbálják kijátszani a lakosok, így ilyenkor ki kell várni, amíg az azzal megbízott személyek megjavítják az eszközt. Másik gyakran felmerülő eset: előfordul, hogy a jegyautomata elnyeli a pénzt, de nem nyomtat jegyet. A hibás dátummal ellátott parkolójegyek szintén nagy problémát jelentenek – legalábbis a közösségi oldalakon ez a második leggyakoribb panasz az udvarhelyi parkolójegy-automatákat illetően.
Zörgő Noémi szerint ez esetben sem a gépek minőségével van a gond, csupán az áramingadozás okozza a dátum módosulását.
– Minden automatában van egy kis óra, így tudnak egy kijelölt időre és napra jegyet adni a városban parkolóknak – közölte a sajtószóvivő.
Megjegyezte, hogy a városháza által üzemeltetett parkolójegy-automaták az összes többi elektronikai eszközhöz hasonlóan áram nélkül kikapcsolnak, így az áramszolgáltatás visszaállása után újra kell őket indítani és programozni. Zörgő Noémi elmondta, tudomásuk szerint összességében rendeltetésszerűen használják az automatákat Udvarhelyen, a néhány negatív visszajelzés mögött többnyire az áll, hogy több ezer ember használja őket, így néha becsúszik egy-két hiba.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community