Hirdetés

Heves viták az év első tanácsülésén is

Nem vettek napirendre egy jelentős összegű hitel felvételéről szóló határozattervezetet a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselők a csütörtöki tanácsülésen. A polgármester szerint 2023-ban komoly pénzügyi válság elé néz a város.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Heves viták az év első tanácsülésén is
Foghíjas lett a tanácsülés, amikor a Monturist Kft. ügyét érintő kérdésben kellett volna döntést hozni Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Húszmillió lejes banki kölcsön felvételét javasolta Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere abban a határozattervezetben, amelyet csütörtökön terjesztett elő, az idei első tanácsülésen. Egy nappal az ülés előtt kapták meg a tervezetet, szakbizottsági láttamozásra se volt idő – érveltek a napirendre vétel ellen a tanácsosok. A polgármester azzal magyarázta indítványát, hogy a folyamatban levő beruházások önrészeinek fedezésére van szükség a pénzre, a hitelfelvétel elmaradása miatt akár le is állhatnak a fejlesztések – ám a tanácsosokat nem tudta meggyőzni.

Gyilkos-tó környéki területek átvételéről, megosztásáról szóló tervezet is terítékre került. Az ivóvíztisztító állomás alatti terület sorsát kell jogilag rendezni – hangzott el az előterjesztésben. Mint kiderült, a telekkönyvben a terület még úgy szerepel, mint amit tartósan bérbe adtak a Monturist Kft.-nek, emiatt a tanácsosok nem voltak hajlandóak ebben a formában elfogadni a tervezetet. Amiatt is aggályaik voltak, hogy nem kell-e majd a DNA-nak magyarázkodni a terület miatt. Szünetet kértek, amelynek a végén több tanácsos nem is tért vissza a terembe szavazni, csupán egyetlen igen vokssal pedig nem ment át a tervezet.

Több, formalitásként számontartott határozatnál egyetértett a várost vezető testület. Az ülés végén azonban ismét szóba került a hitelfelvétel ügye és az idei költségvetés, amelynek kidolgozásához a napokban kezdtek hozzá. A téma kapcsán Csergő Tibor rámutatott: várhatóan több nyertes pályázat kivitelezéséről le kell mondania az önkormányzatnak, mivel december végén jogerősen döntött a bíróság: 2,5 millió lejes haszonbér és mintegy kétmillió lejnyi büntetőkamat kifizetésére kötelezi a várost a korábbi távhőszolgáltató, az E-star javára. Az elöljáró szerint sokat segített volna, ha az általa javasolt adóemelést elfogadta volna a testület, és nem duplázza meg, hanem eltörli a távhő árának támogatását. Bajkó László önkormányzati képviselő azzal vágott vissza, hogy tudni lehetett, hogy a bíróság az E-star javára dönt, rákészülhetett volna a polgármester és a testület is, ahelyett hogy olyan rendezvényeket, intézményeket támogat évek óta, amelyek nélkülözhetők lennének.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!